Ruoka ja ruoka-aineet

"On vuosi 3020. Kotonamme on leijuva pöytä ja automaattinen imuri. Tai no, oikeastaan kaikki leijuu tai on automaattista. Meillä on kotona myös robotti, joka hoitaa kaikki kotityöt, joten äidille jää aikaa. Myös ruoka valmistuu siemenpusseista. Laitat vain spagettisiemenet lautaselle ja siitä mikroon niin tadaa!" (Julia 5A, Kevätpörriäinen 2019)

1. VEGAANIPÄIVÄ

Lukuvuoden 2020-21 alusta yhtenä päivän viikosta tarjotaan vegaaniruokaa.

Ruoan osuus kulutuksen ilmastovaikutuksista on suunnilleen yhtä suuri kuin liikenteen tai asumisen, joten ilmastomyönteisen ruoan suosiminen on tärkeää ilmastonmuutoksen hillinnän kannalta.

- Ilmasto-opas.fi https://ilmasto-opas.fi/ (Ilmastomyönteisen ruoka)

eDelphissä on useita tulevaisuussuuntautuneita kysymystyyppejä, joissa kaikissa on sama rakenne. Kussakin kysymyksessä on Otsikko, Kysymys (sininen tausta) ja Seliteosa (keltainen pohja), joka ei ole pakollinen. Niiden lisäksi Delfoi-manageri muotoilee kysymyksen parametrit (tässä tapauksessa asteikon) ja sen, miten kysymys näkyy vastaajalle eli panelistille.

eDelphi-kysymyksen laatiminen, valikkokohdassa eDelphi näytetään miten kysymykset ja kyselyt laaditaan

Päätösehdotuskysymyksissä toimii parhaiten yksinkertainen asteikko- tai monivalintakysymys, jolloin reaaliaikaisesti päivittyvä grafiikka näyttää selkeästi miten vastaajat jakautuvat asteikon eri laidoille. Vastausten perusteella valmistellaan toinen Delfoi-kierros, joka voi sisältää tarkentuneen päätösehdotuksen tai jopa useita uusia, joista kaikista voidaan äänestää. eDelphin etusivulla on OHJEET-sivusto https://www.edelphi.org/help.page, jossa on neljän videon opasohjelma eDelphin käyttäjille.

Vastaustilanne näkyy reaaliaikaisesti: kuvan vaiheessa vasta yksi panelisti on ehtinyt vastata

Ruokatulevaisuudesta voi kehitellä monia muitakin toimenpide-ehdotuksia lähiruuasta ruokahävikin vähentämiseen. Kiinnostava voisi olla tutkia yhteistyössä keittiön kanssa, miten olisi toteutettavissa koulun ruokalan päivittäisen hiilijalanjäljen ja/tai ravintoarvojen laskeminen ja jatkuva seuranta. Tieto kulutuksesta ja sen rakenteesta voisi johtaa toiminnan lisääntyvään ohjaukseen sekä yhteisö- että yksilötasolla. Yksi tällaisen tutkimuksen tärkeistä ulottuvuuksista on perehtyä tällaisen toiminnan etiikkaan ja mahdollisiin seurauksiin.

Jos sovelletaan Scrum-Delfoita vegaanipäivän toteutettavuuden selvittämiseen niin sen voisi tilaajan eli opettajan näkökulmasta määritellä seuraavasti. Esimerkissä on kuvattu vain yksi avainkysymys, mutta sen rinnalle voi muodostaa tarkentavia kysymyksiä sen perusteella miten avainkysymykseen vastataan. Sitä kuvaa 2-jakson viimeisenä kohtana oleva jatkokierroksen suunnittelu ja toteutus. Lisäkysymykset on mahdollista toteuttaa myös joustavasti yhden kierroksen aikana.

Taulukko kuvaa manageriopiskelijoiden tehtäviä. Panelistiopiskelijat perehtyvät eri tietolähteiden ja omaksutun roolin perusteella annettuihin kysymyksiin ja tuottavat sen mukaisesti vastauksia, kommentteja ja kommenttien kommentteja. Scrum master-opiskelijat ohjaavat ja koordinoivat.

Evästyksiä opettajalle:

  • Scrum-Delfoissa opettajalle tulee selkeä valmistelijan rooli, joka kuitenkin poikkeaa tavallisesta valmistautumisesta. Olennaista on kuvata haluttua lopputulosta ja sitä, mitä asioita tarvitaan sen toteuttamiseen.
  • Tarkka kysymys pitää laatia niin, että siinä on haastetta suhteessa nykykäytäntöön. Tätä “tilaajan” on tärkeä arvioida palautteessaan oppilastiimille, jos käytetään apuna Scrum-Delfoita. Erimielisyys tarjoaa erinomaisen pedagogisen pohjan Delfoi-prosessille.
  • Aihe mahdollistaa läheisen yhteistyön keittiön ja ruokalan henkilöstön kanssa. Hyvä ajatus voi olla ottaa ainakin yksi keittiön henkilö mukaan manageroimaan ja analysoimaan Delfoi-kyselyä.
  • Jos riittävää yksimielisyyttä ei synny ensimmäisellä Delfoi-kierroksella niin rakennetaan kommenteista 1-3 kolme tarkentavaa kysymystä toiselle kierrokselle. Jos senkin jälkeen on huomattavaa erimielisyyttä niin managerit voivat muotoilla kompromissiehdotuksen, josta äänestetään ja josta sen valtuuttamana tulee Delfoi-paneelin toimenpidesuositus, jonka toteutusta myös tuetaan ja seurataan.
  • Helsingin Sanomissa julkaistiin 5.7.2019 perusteelliseen tiedonhankintaan perustuva Piia Elosen artikkeli “Ruuan todellinen hinta”. Siinä tarkastellaan ruuan tuotannon ilmastovaikutuksia sekä Suomen että globaalissa mittakaavassa. Jutusta oheisartikkeleineen (ks. Piia Elosen rinnkakkaisartikkeli ns. hiiliviljelystä “Karjankasvattaja laittoi lehmät keräämään itse rehunsa ja levittämään lantansa: Laitumien hiilivarastot kohenivat, vasikoiden kiihtyi ja säästöä syntyi”) löytyy monia aihioita rakentaa uusia tulevaisuusväitteitä kuten myös argumentteja erilaisten tulevaisuuksien puolesta ja vastaan.
  • Ruuan tuotannon mahdollisiin muodonmuutoksiin voi perehtyä kuuntelemalla Maanviljelijän tietobaari-podcastia https://areena.yle.fi/1-50217136 . Sitä kuunnellessa ajatusmaailma saattaa nyrjähtää perinteisiltä raiteilta uusille laduille. Ajatusnyrjähdyksen päässä on mullistus, jossa ilmakehän tuhoajasta kehkeytyy sen pelastaja.