Vertailu kiinnostaa ja käynnistää

Lähtötietoja verrataan ennakkoinformaatioksi koko maan vastaaviin tietoihin, ja erikseen vielä 1-3 läheiseen verrokkikuntaan. Tiedot voi lisätä eDelphi-trendikysymyksen seliteosaan. Käytettävä kysymystyyppi on eDelphissä nimetty aikasarja-kysymykseksi ja kysely on nimeltään Kunta-Delfoi Ilmastot@komo-paneelissa https://www.edelphi.org/ilmastotakomo .

Sopivia Kunta-paneelin alaryhmiä ovat oppilaat, kouluväki (opetushenkilöstö), kuntalaiset (oppilaiden vanhemmat), kunnan asiantuntijavirkahenkilöt ja poliittiset päättäjät (hallitus, valtuusto, lautakunnat).

Suomen CO2-päästöt per henkilö vuodesta 1960-2015, siitä eteenpäin panelistit arvioivat päästöjen määrän vuosina 2020, 2025, 2030, 2035 ja 2040.

Panelistit vastaavat Lappeenranta-esimerkin tapauksessa klikkaamalla arviot oman kunnan päästösektoreiden (sähkö, liikenne, jäte, maatalous ja fossiiliset polttoaineet) CO2-määristä vuosina 2020, 2025, 2030, 2035 ja 2040. Lopuksi he arvioivat koko maan CO2-päästöjen tulevan kehityksen. Päästöarvioiden lisäksi panelisteja pyydetään perustelemaan vastauksiaan ensimmäisessä kommenttilaatikossa ja toisessa esittämään keinoja päästöjen vähentämiseksi.

Ensimmäisen Delfoi-kierroksen analyysin pohjalta rakennetaan toisen kierroksen kysely, joka koostuu tulevaisuusväitteistä, jotka on rakennettu ensimmäisen kierroksen keinokuvauksista. Niistä siis äänestetään ja keskustellaan toisella kierroksella, jonka lopuksi tarjotaan vielä mahdollisuus tarkistaa alkuperäisiä trendivastauksia. Molempien kierroksen tulosten perusteella laaditaan ja julkaistaan tutkimusraportti, joka sisältää kuntakohtaiset ennakointitiedot päästöjen kehityksestä sekä sektorikohtaisen toimenpide-ehdotuksen päästöjä vähentävistä toimista. Optiona voidaan ohjatusti rakentaa myös neljä skenaariota, joiden esittämisessä käytetään koko taideilmaisun (runo, fiktio, kuva, video, elokuva, kuunnelma, musiikki) kenttää hyväksi.

Näkyvä ja suunnitelmallinen mediatoiminta kuuluu osana projektiin. Oman Kunta-Delfoi-paneelin sivu kannattaa Delfoi-kierrosten päätteeksi tehdä avoimeksi, jolloin siitä tehdään myös julkaisukanava. Toimenpide-ehdotusten toteutumista kuten myös Kunta-Delfoin kyselyitä on mahdollista seurata vuosittain, jolloin kyse on barometrityyppisestä tavasta kerätä tietoa ja vaikuttaa sen avulla ilmastokysymykseen.

Kunta-Delfoi on erityistapaus seuraavaksi esiteltävästä Politiikka-Delfoista, jossa kohteena on nimensä mukaisesti joku ajankohtainen yhteiskunnallinen aihe tai kiistakysymys. Kunta-Delfoissa aihe on rajattu kunnan ilmastopäästöihin, joiden tutkimisen kautta monialainen oppimisprojekti on laajennettavissa koulun pihalta koko kotikunnan alueelle. Ilmastot@komon Politiikka-Delfoissa tutkimuksen kohdealue laajenee valtakuntaan, mutta teema on sama: ilmastonmuutos.

Evästyksiä opettajalle:

  • Kunta-Delfoi on vaativa ja palkitseva prosessi, josta hyötyy sekä koulu että kotikunta. Opettajien tehtävä on valmistella eri paneelitahot myötämielisiksi projektin toteutukselle. Tekniseen ja menetelmälliseen toteutukseen Ilmastot@komo-projektilla on annettavana apua joko paikan päällä tai verkon kautta tai sekä että. Tarvittaessa pidetään erillisiä ohjaustuokioita asioiden sujuttamiseksi. Tukitarpeita on paneelin ja kyselyn rakentamisessa, kyselykierroksen manageroinnissa ja tulosten analysoimisessa ja raportoinnissa.
  • Kun lähtötiedot on kerätty tietoja voidaan tarkentaa kunnan virkamiesten avustuksella kunkin päästöryhmän kohdalta (energialähteet, läpikulkuliikenne ym.), jonka avulla saadaan selville jo ennen ensimmäistä Delfoi-kierrosta kaikista potentiaalisempia päästöjen vähennyskohteita, joihin kunnalla ja kuntalaisilla on mahdollisuus vaikuttaa.