Keskustelu, väittely ja dialogi

3. “Koululaisten ilmastomielenosoituksista on enemmän vahinkoa kuin hyötyä.”

Kuva koululaisten ilmastomielenosoituksesta eduskuntatalon rappusilla perjantaina 15.3.2019

"“Aina täytyy kysyä toistenkin mielipiteitä. Täytyy neuvotella, että maan asiat pysyvät koossa.” Juha Petri Saarinen 2. lk, Kevätpörriäinen 1971 (HS 5.5.2019)

Kysymyksen voi muotoilla myös toisin päin eli mielenosoituksista on enemmän hyötyä kuin haittaa. On mahdollista jopa todennäköistä, että spontaani äänestys menee tämän kysymyksen kohdalla kasaan eikä merkittäviä mielipide-eroja ole. Silloin ei synny myöskään kiinnostavaa ja draamallista keskustelua. Sen voi ottaa etukäteen huomioon sopimalla jonkun tai joidenkin oppilaiden kanssa vastakkaisesta roolikäyttäytymisestä, johon he ovat myös valmistautuneet perustelujen kera. Näin saadaan aikaiseksi prosessi, jossa erimielisyys synnyttää painetta väitellä ja perustella “oma” kanta. Se nostaa mahdollisesti ja tässä tapauksessa myös toivottavasti esiin ryhmäpaineita ja muitakin vaikuttamispyrkimyksiä kuin rationaalinen argumentointi. Hyvänkin asian puolesta voidaan taistella kyseenalaisin keinoin kuten huonon asian puolesta on mahdollista kamppailla "puhtain" keinoin.

Toivottavaa on että oppilasryhmä on valmiiksi sopivan erimielinen jolloin roolituksia ei tarvita. Tausta-aineistosta ei ole pulaa. Esimerkiksi Ylen Akuutti-ohjelmassa* käsiteltiin monipuolisesti ilmastoahdistusta, joka on saanut monet kritisoimaan ilmastokeskustelua ylireagoinnista. Ohjelmasta on poimittavissa kaksi asiaa, jotka kannattaa ottaa jostain kulmasta esiin aihetta käsitellessä. Toinen liittyy siihen, että ilmastoasiassa saattavat asettua vastakkain fysikaalinen luonnontieteellinen tieto ja ihmiskeskeinen kulttuurinen tieto. Jared Diamond (2005)* on käsitellyt aihetta kirjassaan “Romahdus: Miten yhteiskunnat päättävät tuhoutua tai menestyä”, jossa hän kuvaa historiallisesti useiden paikallisyhteiskuntien romahtamista. Kaikissa niissä tuhoutumisen syy oli ympäristömuutoksen kieltäminen ja pitäytyminen omissa uskomusjärjestelmissä.

2000-luvun ilmastonmuutoksessa ei ole enää mahdollista rajata romahdusriskiä paikalliseksi ja jatkaa kehitystä muualla. Toinen ohjelman esiinnostama kysymys ja ratkaisu on ilmastonmuutoksen käsittely oppivasti yhdessä ja yhteisöllisesti, mikä onkin koko Ilmastot@komon perimmäinen idea. Romahdusta tavallisempaa on yhteiskuntien kehityksessä ollut reagoiminen ympäristön muutoksiin. Vesistöjen saastuttaminen on sekä kotoperäinen että kansainvälinen esimerkki siitä, miten huolestuttava kehitys on saatu käännetyksi parempaan suuntaan. Toki tekemistä vielä riittää monen sukupolven ajaksi ennen kuin esimerkiksi Itämeren vettä voi huoletta juoda.

Kun kysymys on asetettu käynnistetään kaikkea mielipidekirjoa kannustava äänestys! Tehtäväksiannossa korostetaan että otetaan kantaa myös tilan syvyyssuunnassa. Muistetaan taas äänestysalue! Samanmieliset oikealle laidalle ja erimieliset vasemmalle. Mitä tärkeämpänä ilmastokysymyksen kokee niin sitä lähemmäs etutilaa pitää tulla.

Kun kaikki ovat hakeneet jaloilla äänestäen paikkansa niin ohjaaja kyselee eri puolilta perusteluja valinnoille. Suositaan myös vastaperusteluja ja niiden kautta kehittyvää väittelyä tai keskustelua. Keskusteluvaiheen lopuksi annetaan mahdollisuus vaihtaa paikkaa, jos kommentointi on tuonut esiin sellaisia asioita, jotka antavat siihen aihetta. Jos äänestys tapahtuu ilman ennakoivaa tiedonhankintaa kannattaa todeta, missä kohtaa tietoja pitäisi syventää ja varmistaa. Ohjaajamanageri opastaa kiinnittämään huomiota siihen, onko tyttöjen ja poikien välillä eroja sen suhteen, miten he ovat äänestäneet. Jos eroja on niin mietitään mistä syystä? Karkealla tasolla voidaan arvioida myös keskilukuja koko paneelin ja eri alaryhmien välillä ja miettiä mistä erot johtuvat. Toivottavasti myös opettajat rohkenevat äänestää! Kun kaikki ovat tarkistaneet uuden äänipaikkansa jatketaan keskustelua paljastamalla se, että osa oppilaista äänesti roolin mukaisesti.** Keskustelun kohteena on lopuksi sen reflektointi, minkä paineiden kautta oma ääni määrittyi ja mitä tuntemuksia heräsi siitä, miten toiset äänestivät.***

Sebastian Slotte on poiminut mainion esimerkin dialogista, jossa ollaan arvostavasti eri mieltä ja kuunnellaan ja arvostetaan toisten näkemyksiä. Sloten esimerkki on lainaa ”Tanssii susien kanssa” -elokuvan käsikirjoituksesta. Sioux-intiaaniheimon päällikkö on koonnut vanhempien neuvoston kokoon, kun liittovaltion sotilas (Kevin Costner) on tunkeutunut heidän alueelleen. Yhteenotto uhkaa, sillä tiedetään että valkoisen miehen tulo saattaa merkitä heimon elinolojen heikkenemistä.

  • Tuulitukka: En välitä puhua tästä valkoisesta miehestä. Mitä tahansa hän on, hän ei ole sioux, ja siksi hän on vähempiarvoinen. Ajatus siitä, että lisää valkoisia on tulossa, saa minut nauramaan.
  • Potkiva lintu: Tuulitukan sanat ovat voimakkaita, ja minä olen kuunnellut niitä. On totta, että valkoiset ovat köyhä rotu ja vaikeasti ymmärrettävissä. Mutta älkäämme erehtykö, valkoiset tulevat.
  • Tuulitukka: Potkiva lintu katsoo aina eteenpäin ja hyvä niin. Mutta tämä mies on merkityksetön. Otan mukaani joitakin miehiä ja ammumme muukalaiseen pari nuolta. Jos hän todella on voimakas, hän ei haavoitu. Jos hän ei ole voimakas, hän kuolee.
  • Poppamies: Kukaan mies ei voi käskeä toista miestä. Mutta valkoisen miehen tappaminen on monimutkainen asia. Jos tapat yhden, miehiä tulee lisää.
  • Päällikkö: Tämä kysymys on omiaan hämmentämään. On vaikea tietää, mitä pitäisi tehdä. Meidän on puhuttava lisää tästä.

Keskustelu sisältää monet dialogin ja hyvän keskustelun tunnusmerkit. Siinä “pidättäydytään arvostelemasta, kunnioitetaan vastapuolta, ajatellaan ja vaihdetaan näkemyksiä yhdessä sekä uskalletaan kertoa oma näkemys.” (Sebastian Slotte: Dialogisen vuorovaikutuksen taidoista)****

Seuraavassa alaluvussa esitellään Mihail Bahtinin kolmijakoinen tieto-oppi, jonka dynaaminen puoli on dialoginen totuuden koettelu. Dialogi ja totuus viihtyvät keskenään. "Ilman dialogia ihmisen tietoisuus jähmettyy yhteen kapeaan näkemykseen. Jännite muiden näkemysten kanssa saa ihmisen tarkistamaan käsityksiään, ottamaan uusia näkökohtia huomioon ja vertailemaan käsitysten perusteltavuutta. Totuutta etsivä ihminen ei pidä käsityksistään kiinni siksi, että ne ovat omia, vaan siksi, että ne kestävät koettelun. Jokainen kiistelevä näkökulma saatetaan mahdollisimman uskottavaan muotoon ja sitä syvennetään aktiivisesti. Kun näkemykset viedään loogisiin johtopäätöksiinsä, niiden totuutta on helpompi koetella. Ihminen lähestyy totuutta, kun hän tekee oikeutta vastakkaisille näkökannoille, koska dialogi on paras tapa koetella käsitysten totuutta. Se, joka ei dialogisesti suhteudu vastakkaisiin näkemyksiin, ei voi olla varma siitä, että hänen käsityksensä edustaa totuutta. " (Puolimatka 2008)*****

Evästyksiä opettajalle 3-kysymyksen käsittelyyn:

  • Tässä kysymyksessä siirrytään yhteiskunnallisen mielipiteen ja politiikan alueelle. Mielipiteeseen sisältyy vähintään piilevästi halu vaikuttaa muihin ja sitä kautta yhteiskunnalliseen kehitykseen. Oma ääni halutaan monistaa. Sana politiikka juontuu antiikin kreikan kielen sanasta politikos, "kansalaisia koskevaa". Nykyisessä yleiskielessä politiikalla tarkoitetaan usein johonkin tiettyyn kokonaisnäkemykseen tai aatteeseen pohjautuvaa toimintaa, jolla pyritään vaikuttamaan yhteiskunnallisiin asioihin. (Wikipedia)
  • Kun jostakin asiasta vallitsee erilaisia käsityksiä niin niitä sovitellaan vuorovaikutuksessa muiden kanssa. Keskustelu on neutraali termi tällaiseen vuoropuheluun, jota voidaan säädellä tai antaa muotoutua vapaasti. Väittely (debate) on keskustelumuoto, jossa väittelijät pyrkivät voittamaan keskustelun kuten tyypillisesti vaalikeskusteluissa tapahtuu. Dialogin (dialogue) lähtökohtana on että osallistujat hyväksyvät erilaisten näkemysten ja mielipiteiden olemassaolon. Keskustelussa pyritään löytämään yhteinen ja paras vastaus. Dialogi on oppimista ja uuden oivaltamista. Tarkoitus ei ole debatin tapaan taistella eri näkemysten puolesta tai vastaan, vaan löytää yhteinen mielekäs tapa käsitellä niitä.
  • Opiskelijaryhmän tuntemus auttaa arvioimaan kannattaako tämän kysymyksen kohdalla ottaa käyttöön osittainen tai täysi "roolipeli", jossa mielipiteiden moninaisuuden varmistamiseksi oppilaita ohjataan äänestämään ja argumentoimaan provosoivasti.
  • Tämän kysymyksen kohdalla on mahdollista yhdistää yhteisön ja yksilön välisen suhteen merkityksen pohdiskelu vilkkaaseen ja moninäkökulmaiseen väittelyyn, keskusteluun ja dialogiin, jonka tuntomerkki on se, että puheenvuorot rakentuvat toistensa päälle. Keskustelun päätteeksi pyritään tunnistamaan milloin keskustelu oli väittely- ja milloin dialogi-moodissa ja mitä vaikutuksia tai seurauksia siitä oli. Metaforisena yhteenvetona voidaan todeta, että mielipiteiden diversiteetti on yhtä arvokasta kuin luonnon monimuotoisuus.
* 7.4.2019 ensiesitetyn ohjelman voi ladata täältä https://areena.yle.fi/1-4517304 . Sivuilta löytyy lyhyt viiden kysymyksen ahdistustesti ! ** Diamond, Jared (2005) Romahdus: Miten yhteiskunnat päättävät tuhoutua tai menestyä. (Collapse: How societies choose to fail or succeed, 2005) Suomentanut Kimmo Pietiläinen. 2. painos 2007. Helsinki: Terra cognita, 2005. ISBN 952-5202-84-4.** Konsta Tourunen, lukiolainen: “Ilmastoahdistuksen lietsomisen sijaan olisi syytä keskittyä mieluummin rakentavaan keskusteluun siitä, mitkä keinot olisivat järkevimpiä ja tehokkaimpia haittojen ehkäisyssä. Näissä keinoissa olisi huomioitava niiden vaikutus ilmaston lisäksi myös talouteen, terveyteen, työhön ja elintapoihin. Minä ja varmasti monet muut haluaisimme tehdä ennemmin vaikuttavia ilmastotekoja kuin pestä omaatuntoa keinoilla, jotka eivät ole niin vaikuttavia. Tämä ei ole kuitenkaan helppoa, sillä monista asioista tulee parempi mielikuva kuin toisista, ja todellinen vaikuttavuus ei joka kerta ole linjassa mielikuvan kanssa. Tämä sama haaste on poliitikoillakinHS 16.3.2019*** Alma Onali HS 16.3.2019: “Mielipiteen ilmaisu joukkovoimalla on kuitenkin yksi harvoista keinoista, jolla alle 18-vuotiaat voivat vaikuttaa yhteiskuntaan. Nämä ihmiset eivät voi äänestää vielä muutamaan vuoteen, mutta ilmastonmuutoksen kannalta ratkaisevia päätöksiä pitäisi tehdä nyt heti. Nämä ihmiset myös tuntevat nahoissaan ilmastonmuutoksen seuraukset, vaikka eivät ole vastuussa sen aiheuttamisesta.**** Slotte, Sebastian (2001) Dialogisen vuorovaikutuksen taidoista. Verkkosivusto.***** Teksti on lainaus Skepsis-lehden artikkelista, joka on kasvatustieteen professori Tapio Puolimatkan puolustuskirjoitus siitä syystä, että Skepsis ry myönsi vuoden 2008 Huuhaa-palkinnon Kustannus Oy Uusi Tielle näennäistieteen levittämisestä. Kustantamo on julkaissut Puolimatkan kirjat “Usko, tiede ja Raamattu” ja “Usko, tiede ja evoluutio”. “Skepsis katsoo Puolimatkan kirjojen sekoittaneen uskonnon ja tieteen tavalla, joka tuo Suomeen varsin taidokkaasti Yhdysvaltain kreationistien niin sanotun kiilastrategian. Yhdistys näkeekin, että kirjojen perimmäinen tarkoitus on fundamentalistisen uskonnon ja luomisopin tuominen tiedon vaihtoehdoksi kouluopetukseen tarjoamalla kaiken selitykseksi yliluonnollisia voimia. Päämäärä naamioidaan huolellisesti puheeseen ”kriittisestä avoimuudesta” kouluopetuksessa. Tällainen argumentointi kuulostaa paljon paremmalta kuin vaatimus, että lapsille tulisi tieteen hyvin perusteltujen teorioiden vaihtoehtona opettaa: ”Jumala sen teki”” (Skepsis 3/2008) Artikkeli on mainio esimerkki siitä, miten monimielisesti kieli kiertyy moniin tarkoituksiin. Alkuperäisestä kontekstistaan siirrettynä tähän uuteen yhteyteen se johtaa erilaisiin johtopäätöksiin ja erilaiseen toimintaan kuin on todennäköisesti tarkoitus. Jätän sen kuitenkin näillä reunamerkinnöillä tekstiin senkin takia, että enemmän lainatulla Mihail Bahtinilla oli samanlaisia kristillisiä lähtökohtia ajattelussaan kuin Puolimatkallakin. Kummankin näkemysten taustalla vaikuttaa se, että he kokevat edustavansa uhattuna olevaa oikeaa käsitystä. Dialogisuuden merkitys saattaa vähentyä, jos marginaalisuuden kokemuskin heikkenee. Sama paradoksi kohtaa kaikkia oikeassa olevia kaikkina aikoina.