Bilaga 1 Screeningtester

De screeningtester som ingår i Riktlinjerna har en hög mätsäkerhet och är normerade vilket borgar för likvärdighet i bedömningen. Att ett test är normerat innebär att resultatet går att mäta, kvantifiera och bedöma utifrån fastställda kriterier. Syftet med screeningtester är att pedagogen får en översiktlig och allmän bild över klassens och den enskilda elevens färdigheter och förmågor, utifrån det som testet avser att mäta t ex stavning, avkodning eller läsförståelse. Screening kan också ses som ett verktyg för att utvärdera och anpassa sin egen undervisning och kan ligga till grund för det fortsatta planeringsarbetet. Screeningtester fångar upp de elever som av olika anledningar behöver mer stöd i sin läs- och skrivutveckling. Dessa tester administreras objektivt på gruppnivå. Testerna är utvalda så att alla lärare som är förtrogna med manualerna kan genomföra dessa.

Elever, med stanine 3, observeras och följs upp. För elever, med stanine 1och 2, sätts omedelbara insatser in. Om dessa insatser inte ger förväntat resultat görs fördjupade tester av speciallärare/specialpedagog. Vid bedömning av elever med annat modersmål än svenska måste elevens språkutveckling på modersmålet beaktas. När områdets alla resurser har använts kan ansökan göras till Elevhälsan för vidare utredning och/eller vägledning. Elevhälsan kan också användas för fortbildning av lärare i kartläggning av elevers läs- och skrivförmåga.


Rektor delegerar till den eller de lärare som ansvarar för de olika åtgärderna att:

  • screeningtester, på gruppnivå, genomförs, analyseras och sammanställs.

  • fördjupade individuella och kvalitativa tester genomförs, som grund för åtgärder, för de elever som visar behov av insatser.

  • åtgärdsprogram upprättas tillsammans med elev och vårdnadshavare i de fall eleven är i behov av särskilt stöd.


Med inflyttade elever, där tidigare dokumentation saknas, görs en grundläggande screening av ordavkodning, stavning och läsförståelse.

För de elever som nyligen flyttat till Sverige och har annat modersmål än svenska måste testerna anpassas och genomföras i samverkan med modersmålslärare och lärare i svenska som andraspråk.