Minnesanteckningar 2020/21

Träff 1 -

Träff 2 - 12 november 2020

Webbinarium - Varför blir skolans kunskaps- och demokratiuppdrag allt viktigare och vad har detta med ett livslångt lärande att göra?

Barn och elevers språkutveckling är grunden för allt lärande. Alla förskollärare och lärare bär ett ansvar att ge våra barn och elever språklig stöttning och vidga språket utifrån ord och begrepp.

Under föreläsningen ges förslag på språkutvecklande undervisningsmodeller som rör såväl förskolans som skolans kunskaps- och demokratiuppdrag. Innebörden av begrepp som inkludering, integrering och segregering problematiseras utifrån EU:s föreslagna åtta nyckelkompetenser för ett livslångt lärande. Även några förändringar i grundskolans kursplan i svenska, som träder i kraft 1 juli 2021, diskuteras utifrån föreläsningens övergripande tema och inledande citat.

Barbro Westlund är filosofie doktor i didaktik och lektor i läs- och skrivutveckling vid Stockholms universitet. Hon har författat flera böcker, bl.a. “Att undervisa för ett livslångt lärande. Didaktiska perspektiv” (Natur & Kultur, 2019).

Träff 3 - 1 mars 2021

  • På vilket sätt skulle du kunna/har du delat med dig av dina erfarenheter från KLoS till övriga pedagoger på din enhet? Vad skulle kunna vara ditt nästa steg?


  • På vilket sätt har din undervisning påverkats utifrån KLoS innehåll? Vilka möjligheter ser du? Vilka hinder ser du?


  • Vad ser du för effekt på de förändringar som du har gjort i din undervisning utifrån de kunskaper du fått genom KLoS?


  • Erfarenhetsutbyte om hur skolor analyserar och systematiskt följer upp resultat inom läs- och skriv. Gärna konkreta och goda exempel.


  • På vilket sätt arbetar skolor med tidiga insatser? Vad innebär det? När påbörjas tidiga insatser? Inte bara fokus på läsning utan även hur man arbetar för att tidigt stödja skrivande? Vilka arbetssätt och samarbetsformer?



Fundering runt intensivläsning

Det jag hade tänkt fråga KLoS var vad gäller riktlinjen att det från åk 4 att intensivundervisning övervägs i första hand, samt att Stöd för läs- och skrivutveckling ges utanför timplanebunden tid för de elever som inte läser och skriver på förväntad nivå för årskursen.

I åk 1-3 har vi det schemalagt med s k ”satellitlärare” som stöttar i flera klasser, byggt på stöd för ”tidiga insatser”, men i åk 4-5 har vi inte lyckats få till mer än 1 lärare som har utrymme för intensivperiod i sitt schema och det finns flera elever som skulle behöva. Hon har läst med enskild elev under lunchrast eller i direkt anslutning till skoldagens slut, men vi har som sagt ett större behov. Hur får andra skolor till det då skoldagen i de högre årskurserna är rätt fullmatad för lärarna så det finns inte mycket tid i deras scheman för något utöver?

Jag har börjat skriva ihop de förslag KLoS arbetat med vad gäller intensivläsning och till viss del kan det ju ske i den ordinarie undervisningen vad gäller läsförståelse, men om en elev behöver mer enskild träning, eller ev. i par, i avkodning etc? Vi har inga speciallärare på skolan utan specialpedagoger, även om jag har viss kunskap kring läs- och skrivinlärning och har läst med någon elev men för att det ska ske med den frekvens som behövs så räcker det inte. Hur kan vi tänka? Tacksam för svar...

Träff 4 - 27 maj

Vi vill välkomna till läsårets sista KLoS-träff den 27 maj 14.30–16.30

Programmet ser ut som följer:

  • Lena & Monica: Svenska/sva i nya kursplanerna

  • PP intensivperioder

  • Helena Skog: legilexi och årshjul med läsning

  • Christina Nordlund: läsprojekt

  • Revidering av riktlinjer

  • Alternativa verktyg - kommunlicenser

  • Symposium 18 november – vill du presentera ett utvecklingsarbete?

Varje år reviderar vi våra riktlinjer, de som hänger ihop med åtgärdstrappan. Börja gärna fundera över eventuella revideringsbehov som ni uppmärksammat på din skola.


njr-knpj-unh (2021-05-27 at 05:42 GMT-7)

Sva/Sve i nya kursplanen. Inspelningen är åtkomlig om du är inloggad med din edu-adress.

Täfteås Läsresa

Legilexi på Täfteå skola