klosnätverket 2022/23






Skolors läsfrämjande arbete definieras som undervisningsinslag och aktiviteter som syftar till att stimulera och vidga elevers läsintresse och utveckla goda läsvanor. Med att stimulera avses såväl att väcka och bibehålla som att ytterligare stimulera ett läsintresse. Granskningens definition av vad ett läsfrämjande arbete innebär utgår från den definition som används i betänkandet Skolbibliotek för bildning och utbildning (SOU 2021:3), det vill säga; ”alla de insatser som syftar till att stärka elevers läsintresse och läsförmåga”. 66 samt; ”att skapa läsintresse och utveckla läsvanor snarare än att arbeta med läsförståelse och läsinlärning i undervisningen mer specifikt”, från relevant forskning på området. 

Skolverket har på uppdrag av regeringen genomfört insatser för att främja ett ökat läsande, inklusive att stärka läslovet. För att väcka nyfikenhet för skönlitteratur och sakprosa har Skolverket genomfört insatser för att stärka barns och elevers läsande. Det handlar bland annat om inspirationsmaterial om högläsning, didaktiskt stöd och underlag till kollegialt lärande. 

Läsfrämjande som begrepp

Läsfrämjande tolkas inom detta uppdrag som en verksamhet i syfte att öka läsmotivation, bredda läsintresset och stärka positiva attityder till läsning. Med andra ord omfattar läsfrämjande undervisningens planering, innehåll och genomförande, men det kan även inkludera annat arbete inom verksamheten i förskola och skola. Vid läsning behövs, utöver förmåga att avkoda och förstå orden på pappret eller skärmen, även förmågan att träda in i de olika världar som skapats av bokstäver och ord. Denna förmåga är i sin tur avgörande för att barn och unga ska ”vilja bli läsare”. 

Skolverkets mål med uppdraget utifrån dess önskade långsiktiga effekter är att: 

Myndigheten har i uppdrag att initiera, samordna och följa upp läsfrämjande insatser av nationellt strategiskt intresse. Ett ytterligare viktigt uppdrag för Kulturrådet är att samverka, följa upp och sprida läsfrämjande metoder och forskning. 

Vad är läsfämjande?

Att kunna ta del av information och litteratur i olika format är en förutsättning för lärande och delaktighet i ett demokratiskt samhälle. Den fria och kreativa läsningen berör oss som människor och har betydelse för bildning och personligt växande. Såväl för den enskilde som för samhället finns det goda skäl att arbeta för tillgänglig läsning och ett starkt läsande land.