Bakgrund till Riktlinjer för språk-, läs- och skrivundervisning f-9

Denna bakgrund till de kommunala riktlinjerna är ett stödmaterial, ett pedagogiskt uppslagsverk och är baserad på forskning och beprövad erfarenhet. Läs de delar du vill veta mer om.

I Skollagens 1:a kapitel 5§ (SFS, 2010:800) står att utbildningen ska utformas i överensstämmelse med grundläggande demokratiska värderingar och de mänskliga rättigheterna som människolivets okränkbarhet, individens frihet och integritet, alla människors lika värde, jämställdhet samt solidaritet mellan människor. Alla som verkar inom utbildningen ska främja de mänskliga rättigheterna och aktivt motverka alla former av kränkande behandling. Utbildningen ska vila på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet.

Den bestämmelse som infördes i skollagen om att utbildningen ska vila på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet gäller enligt regeringen utbildningen i vid mening och innebär att arbetet i skolan med att välja innehåll, metod och att värdera resultatet ska präglas av ett vetenskapligt förhållningssätt och kunskaper som grundar sig på relevant forskning och beprövad erfarenhet (Riksrevisionen, 2013:11:25). Det innebär att enskilda lärare har ansvar för att kontinuerligt uppdatera sig inom sitt ämnesområde. Yrkesverksamma lärare bör ges stöd och vägledning från såväl mer erfarna kolleger som från relevant forskning (Skolverket 2012a:1). Enligt Vetenskap och allmänhet (2012:12) är Skolverket den viktigaste informationskällan för lärarna när det gäller information om forskning men kollegorna ligger inte långt efter då samtal med kollegor uppges vara den näst viktigaste informationskällan. Så här lyder definitionen av beprövad erfarenhet: ”Men all erfarenhet är inte beprövad erfarenhet. Beprövad erfarenhet är systematiskt prövad, dokumenterad och genererad under en längre tidsperiod och av många.” (Skolverket 2013:11)

Kraven är att erfarenheten ska vara dokumenterad och kommunicerad så att den delas av andra. Det räcker inte att den är personlig och muntlig. När erfarenheten granskas ska det ske i ett kollegialt sammanhang med kriterier som är relevanta. Erfarenheten ska också vara prövad utifrån etiska principer samt prövad på ett sådant sätt att det ligger nära ett vetenskapligt förhållningssätt. Detta innebär också ett krav på att erfarenheten har kritiskt granskats, ifrågasatts och problematiserats. Beprövad erfarenhet är med andra ord något mycket mer än personlig erfarenhet.



Källor: Riksrevisionen. (2013) Statens kunskapsspridning till skolan, rir 2013:11. Stockholm.Skolverket. (2012) Promemoria om vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet 2012-11-19 (1). Dnr 2012:1700. Stockholm. Skolverket. (2012a) Rapport 381. PIRLS 2011. Läsförmågan hos svenska elever i årskurs 4 i ett internationellt perspektiv. Fritzes. Stockholm.Skolverket (2013) Forskning för klassrummet. Fritzes. Stockholm