Teoria Bàdminton 3r eso

Mira com es juga a bàdminton:

CONCEPTES BÀSICS

És un esport que es juga amb raqueta i un volant (que pot ser de plomes de ganso o també fabricat de manera sintètica amb plàstic).

L’objectiu d’aquest joc és passar el volant per sobre de la xarxa i que caigui dins el límits de l'altre camp, sense cometre falta.

S’hi pot jugar de forma individual, dobles (masculins o femenins), i també dobles mixtos ( dos equips formats per un al·lot i una al·lota).

Es juga a 21 punts cada set, guanyant amb una diferència mínima de 2 punts (per exemple: 21 a 19, 21 a 18, 21 a 17, 21 a 16 ...).

Però, si arribem empatats a 20 punts, el set no es guanya amb 21 punts, sinó que haurem d'aconseguir una diferència de 2 punts (per exemple: 22 a 20, 23 a 21, 24 a 22 ...). Fins un màxim de 30 punts.

Els partits es juguen al millor de 3 sets (qui aconsegueix 2 sets, guanya el partit).

En un encontre INDIVIDUAL

El primer que es fa és un sorteig del servei.

Per fer-ho, es col·loca el volant sobre la xarxa i es deixa caure, de manera que, el camp on quedi apuntant el suro, és la persona que decideix si treu o prefereix triar camp.

Comença el partit amb una treta, des de l’àrea de servei del costat dret (a l’àrea de servei diagonalment oposada).

A partir d'aquí, el jugador que fa el punt li tocarà treure el següent punt.

***Per saber cada vegada d'on has de treure, has de tenir en compte quants punts tens en aquell moment.

Si tens una puntuació par, hauràs de treure de la dreta.

Si tens una puntuació impar, hauràs de treure de l'esquerra.

Dóna igual els punts que tingui el teu adversari (sols has de tenir en compte el propi marcador).

Exemple:

    • Amb el marcador 3-4 a favor del jugador Joan, treu Joan (des de la seva dreta) i falla, serà punt per Bartolo i hi haurà un canvi de servei.

    • El marcador serà de 4-4, llavors treu Bartolo (des de la seva dreta) i falla Joan, serà punt per Bartolo. En aquest moment el marcador és 5-4, guanyant Bartolo.

    • Com que “5” és un número imparell, Bartolo treurà de la part esquerra.

    • Si treu Bartolo i falla, llavors hi ha canvi de servei i punt per Joan, qui treurà el següent punt des de la seva esquerra, ja que el marcador serà de 5-5.

SERÀ FALTA SEMPRE QUE:

    • Un jugador treu per dalt de la cintura o el cap de la raqueta està per dalt de la mà que l’agafa, en el moment del cop.

    • Si al treure, el volant cau fora de l’àrea de servei corresponent.

    • Si en el moment de treure, el jugador que va a rebre es mou.

    • Si el jugador que treu, trepitja amb els peus la línia de servei.

    • Si al llarg del joc, el volant cau fora del camp.

    • Si es colpeges el volant quan encara està en camp contrari.

    • Si algun jugador toca la xarxa o els pals de subjecció al llarg del punt.

    • Si el volant queda enganxat a la xarxa o a la raqueta d’un jugador.

    • Si un jugador colpeja dues vegades consecutives al volant.

    • Si el volant toca el sostre.

  • Si li dones al volant amb alguna part del teu cos (sols li pots colpejar amb la raqueta).

*Recorda que, sempre que un jugador comet una falta, el jugador contrari sumarà un punt.*

*Recorda que, sempre que facis un encert (aconseguint que el teu volant toqui el camp contrari), sumaràs un punt al teu marcador*

COL·LOCACIÓ I DESPLAÇAMENTS PEL CAMP

_ En el transcurs del joc, hem de procurar estar sempre (que sigui possible) al centre de la pista, ja que des d’allí podrem dominar millor.

Estarem a 1’5 metres darrere de la línia de servei i sobre la línia central.

_ Normalment, des d’aquí, donant sols un pas (endavant, endarrere o lateral) podrem cobrir gran part del camp.

A aquesta zona (que es cobreix sense haver de moure els dos peus) se li anomena “cercle cobert”.

_ Quan hem de sortir d’aquest cercle per arribar a un volant, els desplaçaments es realitzaran amb passos curts i l’últim més llarg.

Els passos es faran, normalment, de forma lateral (paregut a l’esgrima).

Si aconsegueixes estar prop de la zona central de la pista (donant cops forts i al fons i movent al contrari) tindràs més possibilitats de guanyar el punt i poder fer un joc més ofensiu.

Per contra, si no aconsegueixes donar bons cops i li deixes el volant fàcil i al mig de la pista al contrari, hauràs de fer un joc més defensiu i moure't molt ràpid per salvar el punt. El més normal és que acabis perdent el punt.

Recorda sempre:

- intenta enviar el teu volant alt i al fons de la pista contrària

- si no tens una posició còmoda (com per enviar el volant fort i al fons), intenta no enviar-lo alt, sinó fer un cop baixet i que quedi prop de la xarxa (per no ser atacat pel jugador contrari).

- intenta moure, sempre que puguis, al contrari. Si mous a l'adversari tens més possibilitats que ell acabi fallant. Per contra, si li envies el volant sempre prop d'on està ell, serà més fàcil que t'ataqui i acabis fallant tu.

- si no pots dirigir els teus cops lluny de l'adversari, sempre pots usar la tàctica de tirar-li el volant ràpid i al seu cos.

ELS COPS MÉS IMPORTANTS

_ Segons la trajectòria que volem donar al volant, distingim 6 cops bàsics:

    1. CLEAR, és un cop de trajectòria alta, que va de fons a fons de la pista.

    2. DEIXADA ALTA (o DROP), és un cop que li donam des de dalt (amb el braça alt) i on amagam donar-li fort, però frenam el nostre braç, de manera que el volant passa fregant la xarxa.

    3. REMAT, és un cop ofensiu que es fa de dalt a baix amb molta potència (amb el braç molt alt). Moltes vegades es fa aquest cop en suspensió (és a dir, saltant i colpejant des de l'aire).

    4. PARAL·LEL (drive), és un cop tens que passa a ras de la xarxa i va molt ràpid, buscant el terra del camp contrari.

  1. DEIXADA ALTA (o DROP), és un cop que li donam suau al volant per què passi molt prop de la xarxa i caigui de seguida a terra. Li donam des d'una posició baixa (a l'alçada del nostre pit o més a baix), i hem de donar-li suau per tal que el volant no pugi molt i el contrari no ens ataqui.

    1. LOB (globus), és un cop de mà que eleva el volant al fons de la pista contrària. Serveix per defensar-nos quan el volant del contrari ens arriba curt i baix.

_ Per a l’execució del clear, el remat i la deixada alta (drop) utilitzarem el mateix moviment, i solament es diferencien en l’acció final del canell. D’aquesta forma el contrari no sabrà, fins l’últim moment, quin cop anem a fer.

_ En general hem de procurar, sempre que sigui possible, colpejar al volant el més alt possible i per damunt de nosaltres (quan estigui per dalt del cap). És molt important fixar-nos que el colze (del braç que subjecta la raqueta) estigui ben alt.

TIPUS DE SERVEI

Ja sabem que quan el jugador treu, s’ha de col·locar a l’àrea corresponent, i colpejar al volant entre els malucs i els genolls (sempre per baix de la cintura).

Però a més hem de saber que, quan fem un servei, podem fer-ho de dues maneres:

    1. Traient alt i al fons de la pista (típic en individuals).

    2. Traient curt i a ras de la xarxa (típic en partits de dobles).

Els serveis els podem executar colpejant al volant de drive (amb l'avantbraç mirant endavant) o també fer un servei de revès (amb l'avantbraç mirant cap a la nostra panxa).

Quan fem un servei de drive, podrem triar si l'executem llarg o curt.

Quan fem un servei de revès, normalment, sempre l'executem curt i baixet.

Aquesta és la pista on es juga:

Com podràs veure, la diferència fonamental entre un partit individual i un partit de dobles, són els passadissos laterals i la zona de servei.

Gràfic Resum del Bàdminton: