Βιογραφικό Σημείωμα

Ο Μητροπολίτης Δημητριάδος ΦΩΤΙΟΣ 

             Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Γ.Ο.Χ. Δημητριάδος κ. ΦΩΤΙΟΣ, κατά κόσμον Σάββας Μαντάλης του Γεωργίου και της Χρυσής, γεννήθηκε στη νήσο Ρόδο των Δωδεκανήσων την 3/16 - 6 - 1968. Το 1984 αποκτά δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για την επινόηση ενός σχεδιαστικού συστήματος, καθώς τον προσελκύουν οι θετικές επιστημες και η έρευνα γενικότερα. Ως μαθητής του Λυκείου μαζί με κάποιους συμμαθητές του συστήνουν μία ομάδα έρευνας πνευματικού προσανατολισμού, και συλλέγουν στοιχεία για την Ορθοδοξία και τις καλούμενες «σκοτεινές δυνάμεις», αντικείμενο το οποίο είχε κεντρίσει το ένδιαφέρον των νεαρών μαθητών. Στά πλαίσια αυτά, το 1985, η ομάδα αυτή των μαθητών οργανώνει (με την συνεργασία των γονέων και των καθηγητών τους) ομιλία του Ν. Ψαρουδάκη στην Ρόδο με θέμα «Σιωνισμός, Μασονία και Χριστιανισμός». Από την έρευνα σε αυτόν τον τομέα γνωρίζει τον διαβρωτικό χαρακτήρα του Οικουμενισμού και εντάσσεται στην Εκκλησία των Γ.Ο.Χ..

             Τον Δεκέμβριο του 1986 διακόπτει τις τεχνικές του σπουδές και τον Ιανουάριο του επομένου έτους κείρεται Μοναχός στην Κάλυμνο και συμμετέχει στην ίδρυση της Ιεράς Μονής Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Μεσοβουνίου Καλύμνου (θεωρούμενον -τότε- ως μετόχιον της Ιεράς Μονής Εσφιγμένου Αγίου Όρους), της οποίας γίνεται Οικονόμος και Γραμματέας (βλ. φωτ. δεξιά). Έξι μήνες αργότερα τον ακολουθεί και ένας συμφοιτητής του ο οποίος γίνεται Μοναχός στην ίδια Μονή.

Το 1994 χειροτονείται Διάκονος από τον γέροντά του Μητροπολίτη (τότε) των Γ.Ο.Χ. Δωδεκανήσου κ. Καλλίνικο οποίος το επόμενο έτος τον χειροτονεί Πρεσβύτερο. Ως Εφημέριος εξυπηρετούσε τις ενορίες του Αγίου Νικήτα Καλύμνου και Αγίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου Ρόδου. Παράλληλα αναλαμβάνει και το Κατηχητικό έργο, τόσο των παιδιών, όσο και των προς βάπτιση ενηλίκων (προσφύγων εκ Β. Ηπείρου).

Από τον Δεκέμβριο του 1993 γίνεται διευθυντής του περιοδικού της Μητροπόλεως και τα επόμενα έτη ασχολείται,

μεταξύ των άλλων, και με την μάθηση στον χειρισμό υπολογιστικών συστημάτων και ειδικεύεται στον τομέα αυτό με την καθοδήγηση μέλους της Εκκλησίας μας Καθηγητού της Πληροφορικής στο Πανεπιστήμιο του Αιγαίου.

 

             Τον Ιούλιο του 1998, για λόγους ανεξάρτητους από την θέλησή του (απόσχιση του γέροντός του από την κανονική Εκκλησία των Γ.Ο.Χ.) αναγκάζεται να αποχωρισθεί την Μονή της Μετανοίας του και να βρεί καταφύγιο στην Ιερά Μονή Εσφιγμένου, της οποίας -άλλωστε- ετέλη εξ αρχής εξαρτηματικός Μοναχός. Έζησε από κοντά την ασθένεια και τις τελευταίες στιγμές του μακαριστού Γέροντος Ευθυμίου καθώς και την εκλογή του νέου Ηγουμένου της Μονής Γέροντος Μεθοδίου. Εκεί παρέμεινε επί ένα έτος λειτουργώντας ως Εφημέριος στην ιστορική αυτή Μονή και κατά καιρούς εξυπηρετούσε τους πιστούς της Εκκλησίας των Γ.Ο.Χ. της ιδιαίτερης πατρίδας του, οι οποίοι συνέστησαν την ενορία του Αγίου Νεκταρίου Ρόδου.

             Τον Ιούνιο του 1999 καλείται από τον Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Χρυσόστομο για να αναλάβει την διεύθυνση των Γραφείων της Ιεράς Συνόδου και του επισήμου δημοσιογραφικού οργάνου της Εκκλησίας μας «Φωνή της Ορθοδοξίας». Τον Αύγουστο του ίδιου έτους η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας των Γνησίων Ορθοδόξων Χριστιανών τον εκλέγει και χειροτονεί Επίσκοπο της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Μαραθώνος. Ταυτοχρόνως αναλαμβάνει και την Γραμματεία της Ιεράς Συνόδου. 

Παράλληλα με τα καθήκοντά του εξακολουθεί την μάθηση στην τεχνολογία των ηλεκτρονικών υπολογιστών και:

    α) τὴν κατάρτιση στην Ελληνική Ιστορία (με ειδίκευση στο θέμα "Ελληνισμός και Δύση"), στην Διοίκηση μή Κερδοσκοπικών Οργανισμών, στὴν Ὀρθόδοξη Θεολογία καὶ Ζωή,  λαμβάνοντας πιστοποιητικά εἰδικεύσεως και ἐπιμόρφωσης ἀπὸ τὸ Κέντρο Ἐπαγγελματικῆς Κατάρτισης - Συνεχιζόμενης Ἐκπαίδευσης καὶ Κατάρτισης τοῦ Ἐθνικοῦ καὶ Καποδιστριακοῦ Πανεπιστημιου Αθηνών, στὴν γλῶσσα τῶν ἑλληνικῶν λειτουργικῶν κειμένων τῆς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας ἀπὸ τὸ Ἀριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης- Δομὴ διὰ βίου μάθησης  με την μέθοδο της «εξ αποστάσεως εκαίδευσης», καθώς και στην Πολιτισμική και Εκκλησιατική Κατάρτιση με τον συμβατικό τρόπο σπουδών.

    β) τις Σπουδές στον Ελληνικό Πολιτισμό (από το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο) και αποφοιτεί επιτυχώς, λαμβάνοντας το πτυχίο του με άριστα.

    γ) από το Ανοικτό Πανεπιστήμιο της Κύπρου ἔλαβε Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδικεύσεως στις Επιστήμες της Αγωγής με κατεύθυνση στην Συνεχιζόμενη Εκπαίδευση, καὶ ἕνα ἀκόμη Μεταπτυχιακό στὴν Ελληνικὴ Γλῶσσα και Λογοτεχνία. Τὸ θέμα τῆς διατριβῆς του ἦταν "Ἐμμανουὴλ Λιμενίτη: Θρῆνος τῆς Κωνσταντινουπόλεως. Γλωσσικὴ ἀνάλυση".

    δ) και συνέχισε με τις Σπουδές στην Ορθόδοξη Θεολογία, (από το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο), λαμβάνοντας τον Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδικεύσεως  με άριστα. Τὸ θέμα τῆς διατριβῆς του ἦταν " Ἡ Ρωσικὴ Ὀρθόδοξη Ἐκκλησία τ῀ςη Διασπορᾶς ἀπὸ τὸ 1917 μέχρι σήμερα".

              Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Φώτιος ομιλεί την αγγλική γλώσσα και ως μέλος της Συνοδικής Επιτροπής Πληροφορικής, εισηγήθηκε την μηχανοργάνωση των Γραφείων της Εκκλησίας μας και την αξιοποίηση της νέας τεχνολογίας του διαδικτύου για την διάδοση της ακαινοτομήτου πίστεως. Διετέλεσε μέλος της Συνοδικής Επιτροπής Νεότητος μέχρι τόν Σεπτέμβριο του 2011, και είχε την ευθύνη της οργανώσεως της Νεολαίας των Γ.Ο.Χ., δηλαδή του Νεανικού Ὀρθοδόξου Συνδέσμου, προεδρεύοντας στην Συντονιστική Επιτροπή του Συνδέσμου από την ίδρυσή του το 2007 μέχρι τον Οκτώβριο του 2010. Έχει την ευθύνη της οργανώσεως και λειτουργίας της Σχολής Κατηχητών της Εκκλησίας των Γ.Ο.Χ. η οποία λειτουργεί επιτυχώς από το 2001, Από τον Σεπτέμβριο του 2008, ορίσθηκε μέλος και της Συνοδικής Επιτροπής Νομικών Θεμάτων.

 

             Έχει αναλάβει την Τοποτηρητεία των χηρευουσών Μητροπόλεων Φθιώτιδος (από το έτος 2000)  και Κυκλάδων καί Δωδεκανήσου (από το έτος 2010). Έχει επισκεφθεί κατ'επανάληψιν τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, τὴ Σερβία καί τὴν Οὐκρανία, τήν Ἀγγλία τὴν Γαλλία, την Αυστραλία και την Ινδονησία ως απεσταλμένος της Ιεράς Συνόδου για Εκκλησιαστικές υποθέσεις. Από το 2003 μέχρι το 2014 είχε την πνευματική επιστασία των Γ.Ο.Χ. Μ. Βρετανίας. Από την αρχή του 2009 ορίσθηκε από την Ιερά Σύνοδο ως μόνιμος μέλος της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της εν Αμερική Εκκλησίας των Γ.Ο.Χ.. Τόν Ὀκτώβριο τοῦ 2010 ἀνέλαβε τα καθήκοντα του Αρχιγραμματέως της Ιεράς Συνόδου. Τόν Ἰούνιο τοῦ 2013 ἐξελέγη Ταμίας τοῦ Γενικοῦ Ταμείου τῆς Ἐκκλησίας τῶν Γ.Ο.Χ. Ἐλλάδος. Τον Οκτώβριο του 2015 εξελέγη Μητροπολίτης Δημητριάδος.

 

                  Ο Σεβασμιώτατος από το 2003 ανέλαβε την ανασύσταση της Ιερας Μονής Αγίας Σκέπης Δαφνίου του αειμνήστου Αρχιμανδρίτου π. Δανιήλ Μπούρα, (βλ. φωτογρ. δεξιά) η οποία ευρίσκεται πλησίον της ιστορικής Ιεράς Μονής Δαφνίου (βλ. φωτογρ. αριστερά) στο Χαϊδάρι Αττικής.

 

  Στοιχεία επικοινωνίας του Σεβασμιώτατος: α) ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΑΓΙΑΣ ΣΚΕΠΗΣ ΔΑΦΝΙΟΥ, ΤΡΟΙΑΣ 20, 124 62 ΧΑΪΔΑΡΙΟΝ, τηλ/φαξ 2105325193, β) ΓΡΑΦΕΙΑ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ, ΚΑΝΙΓΓOΣ 32, Γ΄ ΟΡΟΦΟΣ, τηλ. 2103828280, φαξ 2103847365, γ) ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ, 7ον ΧΛΜ ΛΕΩΦ. ΡΟΔΟΥ-ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ, 851 00 ΡΟΔΟΣ, ΤΗΛ. 22410 61638, δ) ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΟ: metr.photios@gmail.com

                       Στην ανωτέρω φωτογραφίαν της Ιεράς Συνόδου ο Σεβασμιώτατος διακρίνεται πρώτος εξ αριστερών.

             Τα ονομαστήρια του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Δημητριάδος κ. ΦΩΤΙΟΥ είναι στις 6 Φεβρουαρίου (19 Φεβρουαρίου Ν.Η.) Μεγάλου Φωτίου Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως.