Portfolio

Tijdens de stages zal je een portfolio van casussen opmaken, dit portfolio zal nadien bekeken en bevraagd worden als onderdeel van het GKE. Per basisstage en keuzestage wordt minstens één casus gemaakt, voor interne geneeskunde maak je één casus per 4 weken en één interactieve casus. In totaal maak je dus minstens 17 casussen + 1 interactieve casus.

Je zal tijdens het jaar ook enkele terugkomdagen hebben. Tijdens deze terugkomdagen vinden reflecties, themalessen en mentorsessies plaats.

  • In totaal zijn er vijf reflectiemomenten (3 vrije + 1 pediatrie + 1 huisarts) waar je reflecteert over een casus. Voor deze reflectie zal je een casus uitwerken met op het einde een 'klinische reflectie' waarin je een bepaalde vraag of een bepaalde bedenking verder uitwerkt en bespreekt. Deze reflectie hoeft niet ingewikkeld en lang te zijn, het gaat erom dat je kritisch nadenkt over een bepaald deelaspect van de casus. Dit kan gaan over iets klinisch (iets wat je je afvroeg of opmerkte tijdens de anamnese, het klinisch onderzoek, tijdens de diagnostiek, iets rond het behandelplan of de prognose), een ethische kwestie, een maatschappelijke kwestie, etc. 'Waarom werd *dit* bij deze patiënt gedaan?' 'Waarom is *dit* gebeurd?' 'Welke meerwaarde heeft deze therapeutische interventie?' 'Welke mogelijkheden qua omkadering bestaan er nu eigenlijk?'

  • Voor de themalessen moet je je op voorhand voor vijf inschrijven (verdeeld over het tweede semester van tweede master en het eerste van derde master). Er zijn verscheidene onderwerpen die tijdens deze lessen behandeld worden: chronische wondzorg, ionenstoornissen, transplantatie, antibiotica, het begin van het leven, het einde van het leven, ... . Deze vinden ofwel in de voormiddag ofwel in de namiddag van de terugkomdag plaats. Op het einde van de les wordt een kleine test afgenomen over het net behandelde onderwerp.

  • Tijdens de terugkomdagen kunnen ook mentorsessies plaatsvinden. Bij deze sessies horen opdrachten dewelke aan de mentor bezorgd worden en gepost in het E-lijn portfolio.

  • Enkele tips met betrekking tot de casussen: maak het jezelf niet te moeilijk. Je studeert af als basisarts en het GKE is het examen dat peilt of je voldoende kennis en vaardigheden bezit om af te studeren als basisarts. Een uitdagende casus over een zeldzaam onderwerp dat je interesseert of waarin je verder wil gaan, kan zeker maar weet dat deze ook besproken kan worden tijdens de casusvoorstelling, het onderdeel van het GKE. Het is zeker oké om een clean cut en straight forward casus te nemen over een frequent voorkomende en duidelijke pathologie. Weet dat alles wat je beschrijft in deze casus een onderwerp tot bespreking kan worden tijdens deze voorstelling, ook zaken uit de voorgeschiedenis en technische onderzoeken zoals radiologische beelden, of specialistische onderzoeken.