Digitale Wegwijzer

Op deze pagina proberen we al de info te verzamelen over hoe je opleiding zo digitaal en dus zo gemakkelijk mogelijk te maken. Het is belangrijk deze info aanvullend te zien op de al grondige helpdesk.ugent.be.

Hardware

Een smartphone is onontbeerlijk. Bekijk de Top 10 van Coolblue ter referentie.


Aangezien we in de opleiding geen zware programma's moeten draaien, heb je eigenlijk voldoende aan een gewone laptop. Je hoeft er enkel vlot mee te kunnen typen, Word/Powerpoint openen, browsen op internet en enkele eenvoudige programma's downloaden of openen via Athena. Bijna alle laptops voldoen hier tegenwoordig aan. Je budget is dus meestal de beperkende factor. Hier zijn 3 opties om je op weg te zetten:

  • Chromebook: Een Chromebook is gebruiksvriendelijk en heeft goede prijs/kwaliteitverhouding. Office 365 kan er goed op draaien. Een chromebook is wel beperkter in snelheid en mogelijkheden als je hem privé ook wilt gebruiken. De prijzen van chromebooks liggen meestal tussen 300 en 600 euro.

  • Windows Laptop: Windows-laptops bestaan in heel veel verschillende maten, types en prijzen. De meeste studenten kiezen voor een 13' model. Een Windows-laptop om te gebruiken in onze opleiding hoeft niet zo veel te kosten aangezien we geen krachtige programma's draaien. Prijzen starten rond de 500 euro en loper ver voorbij de 2000 euro, maar voor 700 - 900 euro heb je al een prima model.

  • Macbook Air/Pro: Een Macbook is een heel degelijke, veilige en confortabele keuze. Macbooks zijn krachtig, hebben een mooi beeldscherm en kunnen vlot werken met allerhande programma's. Een Macbook is door zijn efficiëntie ook een uitstekende keuze voor lange lesdagen (goede batterijduur). Een Macbook Air vind je voor rond de 1200 à 1300 euro.


Een iPad of tablet gebruiken biedt ook veel voordelen. Zo kan je op een iPad of tablet vaak notities maken met een pen, waardoor je niet alle slides moet afdrukken. Ook voor onderdelen als medische beeldvorming, weefselleer of lessen met veel schema's en foto's is het heel efficiënt om rechtstreeks aantekeningen te kunnen maken op de slide. Een iPad of tablet biedt echter geen vervanging voor een laptop! Een laptop is in de opleiding echt noodzakelijk, een iPad of tablet is hierop enkel een (handige) uitbreiding en niet noodzakelijk. Bepaalde laptops (bv. Windows Surface) bieden ook de mogelijkheid om het scherm om te klappen en hierop te schrijven met pen. Ook die optie kan je overwegen.


Internet

Je computer is vaak nutteloos zonder een goede internetverbinding. Gelukkig biedt de UGent oplossingen zoals eduroam en de VPN, meer info hierover op helpdesk.ugent.be. TelenetWiFree en gelijkaardige diensten zijn ook handig als je aan het wachten bent op de trein!


Productiviteit

--> inbox.google.com, keep.google.com en calendar.google.com

Deze drie apps van Google zijn goed op elkaar afgestemd, werken uitstekend op je smartphone en helpen je om je dagindeling, mailverkeer en takenlijstjes bij te houden.

  • Je kan mails snoozen in Inbox zodat je er later aan herinnerd wordt om ze te beantwoorden.

  • Je kan een notitie maken in Google Keep die in alle drie de apps zichtbaar is en zelf op een bepaalde plaats met je GPS tevoorschijn komt.

  • Je kan Goals zetten in Google Calendar zoals bijvoorbeeld 3 keer 30 minuten lopen per week, die dan automatisch gepland worden in je vrije uren. Ook handig om tijd te vinden om te studeren!


Office 365

Sinds 2016 heb je met je UGent-account toegang tot gratis Office 365 en 1 TB opslag. Dit activeer je door naar portal.office.com te surfen, je UGent mailadres in te vullen en dan je CAS login te gebruiken. We raden je dan ook aan om al je UGent bestanden op OneDrive te plaatsen.

  • Zo kan je dan bijvoorbeeld je inloggen op een pc in de bib, Word openen, je inloggen met je UGent gegevens en direct aan al de bestanden op je OneDrive vanuit Word. Geen mails meer naar jezelf sturen!


Handige sites & Apps voor productiviteit

  • Studyblue en Quizlet: Sites om flashcards te maken en te ondervragen. Quizlet heeft een hele mooie lay-out.

  • Anki: Site om flashcards te maken en je te laten ondervragen. Anki heeft geen mooie layout, maar werkt wel efficiënt. Anki heeft een eigen algoritme dat je flashcards aanbiedt op door-Anki-gekozen momenten, zodat je de leerstof op je flashcards maximaal onthoudt.

  • Memrise: Site waarop je allerhande cursussen kan volgen.

  • GoodNotes 5: Efficiënte en handige app voor iOS waar je notities mee kan nemen op slides, PDF-documenten, ... Ook je aangetekende documenten achteraf exporteren gaat heel vlot. De app kost 8 euro in de AppStore, maar is zijn geld meer dan waard. Binnen iOS wordt deze app (samen met Notability) als de beste beschouwd om online notities en/of aantekeningen te maken. Je kan de app los gebruiken op een iPad, maar als je een Macbook hebt, kan je deze app ook laten synchroniseren met het programma GoodNotes op je macbook.

  • NoteLedge: Alternatief voor GoodNotes, maar dan op alle Android-tablets.

  • Samsung Notes: App met veel verschillende functies, zoals schrijven, typen, tekenen, afbeeldingen invoegen, foto's invoegen, ... Uistekend om notities te maken voor in de les. Kan enkel gebruikt op Samsung-tablets.

  • OneNote

  • OneDraw

  • ...


UGent Sites

telefoonboek.ugent.be: om email-adressen van proffen te kunnen terugvinden

epurse.ugent.be: om geld op je studentenkaart te zetten zodat je ermee in de UGent-resto's kan betalen


Paper schrijven

overleaf.com: voor LaTeX en paper collaboratie

https://www.mendeley.com/: om online je artikels te verzamelen en aan te duiden


Digitale cursussen

KCGG Ebooks

hercules.ugent.be



Handige Links

HISTOLOGIE

http://www.lab.anhb.uwa.edu.au/mb140/


https://www.khanacademy.org/ (Khan academy heeft ook een app voor android en iOS)

https://www.youtube.com/user/TEDtalksDirector

https://www.youtube.com/user/TEDEducation

https://www.youtube.com/user/crashcourse

https://www.youtube.com/user/iMedicalSchool

https://www.youtube.com/user/Vsauce

https://www.youtube.com/user/minutephysics

https://www.youtube.com/user/1veritasium

https://www.youtube.com/user/Computerphile

https://www.youtube.com/user/numberphile

https://www.youtube.com/user/phdcomics