Tips voor BA1

Beste eerste-bach'ers geneeskunde!


Alvast gefeliciteerd dat je geslaagd bent voor het toelatingsexamen, maar alsof dat nog niet lastig genoeg was, omvat studeren aan een universiteit ook nog heel wat verandering en aanpassing. Om alles wat vlotter te laten verlopen staan hieronder enkele tips en handige websites opgesomd:

 1. Problemen? helpdesk.ugent.be biedt een mooie Startergids voor Studenten.
 2. Vak-gerelateerde problemen? Op deze site in de linker kolom vind je wellicht het antwoord!
 3. Aan de UGent kan je gebruik van van "eduroam", een gratis wifi-netwerk, alle info vind je hier!
 4. Tracht regelmatig je UGent-mail en Minerva-aankondigingen te checken, zo loop je geen leswissels of afspraken mis (voor Android-gebruikers zou er een app "Minervafeed" moeten zijn waarop je alle nieuwe aankondigingen te zien krijgt).
 5. Nog altijd de kluts kwijt? Tijd voor het grote medicijn: je SWOPjaarverantwoordelijke
 6. Heb je zelf zin om mee te helpen aan onze fantastische opleiding of wil je gewoon wat inside information kom zeker eens af naar onze vergaderingen en check zeker onze facebookpagina.
 7. De UGent biedt verschillende programma's aan aan zijn studenten zoals word, SPSS (statistiek), een online microscoop, enz. Deze kan je terug vinden door aan te melden bij Athena.
 8. Indien je van thuis uit of vanuit de homes van de Ugent op het internet van de Ugent wilt raken moet je eerst een VPN (virtual private netwerk) installeren. Hoe je dit doet kan je terugvinden op de Helpdesk. Dit kan handig zijn als je de databanken van de Ugent-bibliotheek wilt raadplegen.
 9. VPN is echter niet ongelimiteerd. Er is een maximum hoeveelheid data die je kunt downloaden en uploaden over een periode van 31 dagen. Wil je weten hoeveel data je nog kunt gebruiken surf dan naar VPN-meter. Probeer niet over deze limiet te gaan, want dan gaat het internet zeer traag.
 10. Honger tijdens een lange dag op het UZ? dan kan je steeds terecht bij de studentenresto's op en rond het UZ. Wil je weten wat er vandaag op het menu staat of wanneer deze resto's open zijn kijk zeker eens op hun website.
 11. In de studentenresto's kan je betalen met cash maar ook met Epurse. Met dit systeem kan je geld op je studentenkaart zetten en hoef je dus niet met een gevulde portefeuille door het UZ te lopen. Meer info over hoe je dit moet doen? Klik hier!
 12. Fraude wordt zeer serieus genomen. Zaken zoals een verslag vervalsen en afkijken kunnen grote gevolgen hebben, bv. een onvoldoende in eerste en/of tweede zit, schorsing, ...
 13. Niet enkel proffen appreciëren stilte tijdens de hoorcolleges. Ook je medestudenten willen opletten en dit gaat moeilijker als er veel geroezemoes is. Deze lessen zijn meestal vrijblijvend, dus je hoeft niet naar de les te komen indien je geen intentie hebt om op te letten.
 14. Studeren aan de universiteit is meer dan leren alleen. Zorg voor een goede en evenwichtige voeding en voldoende slaap. We moeten niet alleen voor patiënten leren zorgen, maar ook voor onszelf.
 15. Studeren doe je tegenwoordig niet enkel meer met pen en papier. Je kan de 'digitale wegwijzer' eens doorlezen voor handige tips omtrent apps en programma's.
 16. Loop je soms verloren op de campus? Hier vind je een campusplan van het UZ Gent met vermelding van de auditoria.
 17. Als er 2K3 op je lessenrooster staat, bedoelt men hiermee de 2e verdieping van het gebouw K3 (serieus, in het UZ denkt men echt eerst aan zo'n grijze blok dan aan luchtballonnen bij het horen van 'K3'!). Het wordt nog moeilijker dan dat, want K3 en B3 en zelfs P3 zijn geen aparte gebouwen, maar gewoon verschillende vleugels van één groot geheel. je kan perfect van P4 naar K3 lopen zonder buiten te komen. Al heeft men liever niet dat je als student door de P-gebouwen loopt, die zijn te mooi en te nieuw en dienen dus enkel voor patiënten.
 18. Heb je problemen met de leerstof? Voor sommige onderdelen kan je terecht bij de studiebegeleiding/monitoraat. Klik hier.
 19. Wil je graag sporten aan de UGent? Bekijk hier het sportaanbod en de mogelijkheden.
 20. Ook kan je kiezen voor een culturele hobby. Het Kultureel Konvent bestaat uit 8 verschillende verenigingen waaronder een harmonisch orkest, symfonisch orkest, koor, fanfare, ... Meer info vind je hier.
 21. Moet je naar de huisdokter, maar zit je bijvoorbeeld op kot in de week? Je kan naar de studentenartsen gaan. Hier vind je meer informatie.
 22. Studeer je graag samen met andere medestudenten? Hier vind je een handig overzicht van alle bloklocaties in Gent.
 23. Print je graag je dia's af, maar deelt de prof deze in pdf-versie? Via verschillende internetprogramma's kan je pdf omzetten naar ppt :) Google eens 'pdf to ppt converter'.
 24. Noteer je liever op je laptop of tablet in de les? Neem snel een kijkje op 'de digitale wegwijzer' op deze zelfde SWOP-wiki.