E-lijn
De "E" staat voor " Exploratie en ethiek in de gezondheidszorg, ouderenzorgstage en professionele en interprofessionele ontwikkeling, studium Generale".
Deze lijn geldt voor 5 studiepunten.
De verantwoordelijke lesgever is prof. Dr. Nele Van Den Noortgate.
Meer info kan je steeds terug vinden op de ECTS-fiche.
Vergeet ook zeker niet de voorbeeldvragen te bekijken op de VGK drive.
Onderdelen
Partim 1: Ethiek in de gezondheidszorg – prof. Dr. Ignaas Devisch
Cursusmateriaal
Cursustekst + slides + kennisclips (belangrijk)
Hoe best studeren?
Zowel de slides als de cursus zijn belangrijk met een nadruk op de slides. Hij vraagt ook enkele teksten te lezen die niet behandeld worden in de les. Hier worden sowieso vragen uit gesteld op het examen! De kennisclips zijn het grootste deel van de leerstof dus zeker bekijken.
Inhoud lessen
De lessen bestaan uit theorie, toegepast op casussen.
Interessante les?
De lessen zijn interessant
Partim 2: Gezondheidsrecht – prof. Dr. Tom Balthazar
Cursusmateriaal
Slides
Hoe best studeren?
Slides studeren.
Inhoud lessen
De lessen bestaan uit theorie die hij dan toepast op voorbeelden, maar die voorbeelden moet je niet kennen. Dit onderdeel is opgedeeld in 4 delen: gezondheidsrecht, patiëntenrechtenwet, beroepsgeheim en teksten over de GDPR wetgeving.
Interessante les?
Zeker, maar notities maken is slechts beperkt nodig.
Nodig naar les te gaan?
Nee, alles staat op zijn slides.
Partim 3: Studium Generale
Dit zijn voordrachten, lezingen of andere vormen van presentaties verspreid over het eerste en tweede semester. De voordrachten handelen rond een jaarthema dat bekend wordt gemaakt aan het begin van het academiejaar. In totaal moet je 2 voordrachten hebben bijgewoond en er een verslag van minstens 500 woorden over hebben geschreven. In dat verslag probeer je je eigen mening, idee of visie rond de lezing te formuleren, het is niet de bedoeling een samenvatting te geven! Deze verslagen moeten dan geüpload worden op Ufora via Dropbox. Wanneer je niet aan dat aantal bent geraakt, moet je een grote opdracht maken tijdens de tweede zit, dus het advies is om er tijdens het jaar gewoon 2 neer te pennen.
Partim 4: Ouderenzorgstage
Week 1: groep A doet ouderenzorgstage, terwijl groep B als voorbereiding op het blok Locomotorisch Stelsel en Huid de osteologie bestudeert (en op vrijdag een toets aflegt)
Week 2: net omgekeerd; groep B doet nu ouderenzorgstage, groep A bestudeert de osteologie (met toets op vrijdag)
Deze stage duurt een week en vindt plaats in een woonzorgcentrum of ziekenhuis op de dienst geriatrie. Via Ufora kunnen de studenten hun stageplaats kiezen uit een lijst. Tijdens de stage zelf is het de bedoeling dat er meer gefocust wordt op communicatie, de multidisciplinariteit en de beleving van de bewoner op somatisch, psychisch en sociaal vlak dan op technische en klinische vaardigheden. Er dient per dag een dagboek gemaakt te worden en gedurende de hele stage ook enkele grotere opdrachten.
Alvorens de stage begint, is er een theoretische les met meer uitleg. In de mentorsessie wordt een nabespreking gehouden over de stage.
Partim 5: Professioneel gedrag
Dit zijn de mentorsessies. Hierbij worden verschillende onderwerpen besproken die voor deze periode van toepassing zijn. Zo komen stages, examenstress... aan bod.
Voordat de mentorsessie plaatsvindt, is het belangrijk dat de voorbereiding wordt doorgestuurd naar je mentor en dat deze wordt toegevoegd aan je e-portfolio op Ufora.
Examen
Voorbeeldvragen?
Bekijk deze zeker via de VGK Drive.
In het eerste semester is er een MCQ examen in januari van de partims gezondheidsrecht en ethiek. Deze tellen elk mee voor 20 punten.
-Voor het partim gezondheidsrecht ligt de nadruk op de grote lijnen en belangrijke details. Kleine details die zelden van toepassing zijn worden amper bevraagd.
-Voor het partim Ethiek ligt de nadruk op de grote lijnen en op details. De teksten die je naast de les moest lezen, worden zeker bevraagd.
Onderdelen van het examen
Dit bestaat uit zowel theoretische vragen als toepassingsvragen/casussen.
-Voor het studium generale is er een pass/fail score waarbij je enkel de 2 verslagen moet indienen.
-Tijdens de ouderenzorgstage word je geëvalueerd door je stagementor. Je aanwezigheid op de stage is eveneens verplicht.