Cel III

Het blok "De cel: Energie en Metabolisme" is het laatste blok van het eerste semester. Het duurt 4 weken en er kunnen 6 studiepunten mee verdiend worden.

Dit vak behandelt alle metabolische routes in ons lichaam. Voorbeelden hiervan zijn de glycolyse en de citroenzuurcyclus/Krebs-cyclus. De verschillende onderdelen worden gebundeld in 1 tekstboek.


Meer info kan je steeds terug vinden op de ECTS-fiche.

Vergeet ook zeker niet de voorbeeldvragen te bekijken op de VGK drive.

Onderdelen

Energie

Dit deel van de cursus bestaat uit de eerste 7 hoofdstukken van de cursus en wordt gedoceerd door prof. Jan Gettemans.

Interessante link: Playlist cellular respiration

Metabolisme van aminozuren en nucleotiden

Dit omvat hoofdstuk 8 en 9 van het tekstboek en gaat over het metabolisme van aminozuren en nucleotiden. Het wordt eveneens gegeven door prof. Jan Gettemans.

Metabolisme van vetzuren

Het laatste hoofdstuk gaat over het metabolisme van vetzuren. De docent van dit deel is prof. Frank Peelman.

Examen

Het examen bestaat uit 60 meerkeuzevragen met verhoogde cesuur. De vragen wordt als volgt onder de proffen verdeeld: 30 Energie, 18 Metabolisme van aminozuren en nucleotiden, 12 Metabolisme van vetzuren. Er zijn wel geïntegreerde vragen mogelijk.

FAQ

  • Moeten alle structuren en namen gekend zijn?
  • Om het perfect te begrijpen kan je best alle structuren en namen van de verbindingen kennen. Delen die niet gekend moeten zijn, worden aangehaald in de les. Structuren moeten zelf niet getekend worden - het examen bevat uitsluitend meerkeuzevragen - maar ze moeten wel herkend worden.


  • Wat kan ik verwachten?
  • Het is zeer belangrijk de volgorde van de afbraak- of opbouwroutes van stoffen te kennen. Leer eveneens de nodige katalysatoren. Sommige vragen zijn gedetailleerd, kijk zeker eens naar de voorbeeldvragen op de VGK-Drive.