Diagnostische en Therapeutische Methodieken

Diagnostische en Therapeutische Methodieken (DTM) is een mengelmoes van verschillende meer technische topics die de student moet gezien hebben voordat de klinische blokken beginnen.

Dit blok is 5 studiepunten en valt op het einde van het 1ste semester. Het staat nogal bekend om zijn lange lesdagen, dus je houdt daar best wat rekening mee.

De verantwoordelijke professor voor dit blok is prof. Joris Delanghe.


Meer info is steeds terug te vinden op de ECTS-fiches.

Vergeet ook zeker niet de voorbeeld vragen te bekijken op de VGK drive.

Onderdelen

Klinische biologie

Dit is het grootste brok van DTM en wordt gedoceerd door Prof. Delanghe. Zijn slides zijn een perfecte samenvatting van de cursus, dus 1 van de 2 leren is zeker genoeg. Af en toe staat er wat extra info in de slides dus lees die eens over indien je enkel uit de cursus leert. Prof. Delanghe zal je wegwijs maken in laboresultaten!

Radiologie

In 1ste en 2de bachelor heb je al wat radiologie gehad, maar nu krijg je te horen hoe alle machines en stralen precies werken. Dit gaat een beetje samen met de fysica die je ook zal krijgen. Je moet geen structuren kunnen herkennen deze keer, maar vooral weten wanneer je welk soort onderzoek moet gebruiken en wanneer. Zoals altijd zijn deze lessen van prof. Verstraete een echte must om bij te wonen.

Fysica

Om verder te gaan op de fysica van 1ste bachelor, krijg je nu meer info over de magnetische werking van MRI, de stralen bij CT, ... Dit deel wordt sinds vorig jaar gedoceerd door prof. Bacher. De slides zijn hierbij veel belangrijker dan de cursus en enkele delen uit de cursus vallen weg (vraag dit dus zeker aan je medestudenten indien je de lessen gemist hebt!) Deze lessen bijwonen heeft wel een meerwaarde.

Farmacotherapie

Dit is een zeer belangrijk onderdeel! Niet zo zeer voor dit vak, maar omdat je in de andere jaren bij elk pathologisch blok ook farmacotherapie zal krijgen. Je zal leren hoe je een voorschrift maakt (krijg dit zeker onder de knie!), maar ook hoe je verschillende medicatie beoordeelt en zo het "beste" kan voorschrijven. Hier hangt ook een tutorial aan vast: je moet medicatie van een bepaalde categorie (bvb. hypertensie) opzoeken, beschrijven qua effectiviteit, veiligheid, geschiktheid en prijs en scores geven. Tijdens de tutorial zal je dan discussiƫren met je medestudenten en tot een gemeenschappelijk formularium en dan deze toepassen op bepaalde casussen. Vraag zeker eens aan de jaren hoger voor een voorbeeld! Voor dit vak is er ook een boekje "Farmacotherapie" beschikbaar, maar dit hoef je zeker en vast niet aan te kopen. Je krijgt normaal een versie van de bcfi van jullie jaarvertegenwoordigers. De tutorials zijn verplicht bij te wonen.

Chirurgie

Prof. Vermassen geeft les aan de hand van zijn slides, en dit is zeker genoeg informatie. Je leert de beginselen van de chirurgie, werking van OK, ... Deze lessen zijn zeker een meerwaarde aangezien veel uitleg over de slides wordt gegeven. De vele lijstjes op de slides moet je niet volledig van buiten leren.

Radiotherapie

In een paar lessen krijg je de werking te horen hoe dat mensen worden bestraald. De cursus is hierbij te kennen en is duidelijk en goed.

Nucleaire geneeskunde

Van dit deel zijn enkel slides verkrijgbaar via minerva. Deze komen niet echt overeen met de tekst in de cursus. De tekst in het blokboek is echter voldoende voor het slagen van dit onderdeel.


Examen

Leg vooral de nadruk op klinische biologie, radiologie, chirurgie en fysica. Naast de tutorial zullen er op het examen ook vragen komen over farmacotherapie!

Het lijkt allemaal veel, meer dit examen heeft een slaagpercentage van meer dan 90%, dus no worries.

Chirurgie gebruikt een speciale manier van examenvragen stellen dmv een sleutel. Dit houdt in dat er vier stellingen worden gegeven per vraag en de antwoordmogelijkheden stelling 1 en 4 zijn juist, enz.. zijn.