V-lijn

Dit is de lijn waarin klinische vaardigheden centraal staan. Er kunnen 4 studiepunten mee verdiend worden.

Ook in deze lijn zijn er heel veel verschillende onderdelen. Hieronder vind je een klein overzicht.


Meer info kan je steeds terug vinden op de ECTS-fiche.

Onderdelen

EHBO

In het eerste semester krijg je de theoretische lessen van prof. Coppens. In het tweede semester krijg je dan de praktijklessen onder begeleiding van een assistent. De cursus bestaat uit 2 boeken van prof. Herregods die af te halen zijn in de acco.

Handige video's: https://www.youtube.com/watch?v=x5Gj6Ew4JGY ofwel https://vimeo.com/38681765

Communicatie

Dit onderdeel loopt doorheen het jaar en krijg je in de vorm van lessen in kleine groepjes waarin theorie en praktijk elkaar afwisselen. In de laatste les komt er een simulatiepatiënt. Dit is een goede oefening voor het examen. Het is dan de bedoeling het verhaal van de patiënt zo goed mogelijk te exploreren, te vragen naar emoties en in een samenvatting blijk te geven dat je de patiënt hebt begrepen. Hoewel het verleidelijk lijkt, is het niet de bedoeling een oplossing of advies te geven, dit volgt in latere jaren.

Er bestaat niet echt een handboek, maar het gebruikte lesmateriaal komt telkens op Ufora.

Acute wondzorg en handhygiëne

Deze vaardigheid wordt in één interactieve les aangeleerd. Zowel verbanden leggen als omgang met wonden moeten voor dit deel gekend zijn. Er wordt in het eerste semester een inleidingsles en een praktijkles gegeven omtrent dit onderwerp. In de praktijklessen EHBO in het tweede semester wordt nogmaals geoefend om verbanden aan te leggen. 

De diapresentatie en een handleiding kan je terugvinden op de site van het skillslab.

Oppervlakte-anatomie

Hierbij moet je de anatomische structuren aangeleerd in de theoretische lessen binnen het blok locomotorisch stelsel en huid kunnen aanduiden op je medestudenten. Dit wordt aangeleerd aan de hand van praktijklessen onder begeleiding van een assistent in kleinere groepen.

Locomotorisch onderzoek

Deze lessenreeks wordt net als oppervlakte-anatomie in het tweede semester gegeven. Er wordt ook weer in kleine groepjes gewerkt waarbij er testjes worden aangeleerd. De handleiding is te vinden op de site van het skillslab. In de eerste bachelor moet enkel het locomotorisch onderzoek van de schouder, bekkengordel en heup, knie, cervicale en lumbale wervelzuil gekend zijn. Later in de opleiding  moeten ook de andere onderzoeken gekend worden. Let tijdens deze lessen goed op de handelingen van de arts, want er is jammer genoeg maar weinig kans tot oefening.

SWOPtip: draag je leukste ondergoed, want het is de bedoeling in ondergoed op elkaar te oefenen.

Skillslabsite

Op deze site staat heel veel interessante informatie en kan als cursus en handleiding voor V-lijn worden beschouwd. Communicatie wordt hier niet behandeld. 

Examen

Het examen van V-lijn bestaat uit verschillende delen:

FAQ