actueel

willleest
'Het niveauverschil tussen eb en vloed bij Hasslevikarna op Nordkoster is normaal vijf tot tien centimeter, behalve als het springtij is. (...) Dan is het verschil bijna een halve meter. Een mensenhoofd heeft een lengte van ongeveer vijfentwintig centimeter.
Vannacht ziu het springtij worden.

Op dit moment was het nog eb.
De volle maan had de onwillige zee uren eerder teruggezogen, waardoor een breed stuk zandbodem achtergebleven was. Kleine, glanzende strandkrabben liepen kriskras over het zand, als gladde reflexen in het staalblauwe licht. Purperslakken zogen zich vast aan de rotsen, vastbesloten zich niet weg te laten spoelen. Al het leven op de bodem wist dat de zee zo meteen zou binnenstromen.
Dat wisten drie van de gestalten op het strand ook. Ze wisten zelfs wanneer dat zou gebeuren, namelijk over een kwartier. Dan zouden de eerste golven zachtjes binnenrollen en bevochtigen wat opgedroogd was, en al snel zou de druk van de branding golf na golf omhoogstuwen, tot de vloed zijn maximum had bereikt.
Springtij, wat bijna een halve meter water tussen bodem en oppervlakte betekende.
Ze hadden echter nog tijd. Het gat dat ze groeven was bijna klaar. Het liep ruim anderhalve meter recht naar beneden en had een diameter van zestig centimeter. Het lichaam zou perfect omsloten zijn. Alleen het hoofd zou boven het zand uitsteken.
Het hoofd van de vierde gestalte, de vrouw die zwijgend met vastgebonden handen een stuk verderop stond te wachten.'


Vertaling: Corry van Bree
Uitgeverij: A.W.Bruna Fictie, 2013

Poëtisch Aperitief in Den Hopsack

Geplaatst 6 jul. 2018 04:06 door Will van Broekhoven

Bericht van Roger Nupie:

"De VVL, Vereniging van Vlaamse Letterkundigen, laat op de Cultuurmarkt op zondag 26 augustus 2018 om 11u in een Poëtisch Aperitief acht dichters op het publiek los. Etienne Colman, Frans Roggen, Will van Broekhoven, Michael Van Caeneghem, Katia Van Cauwenberghe, Steven Van der Heyden, Paul Van Dessel & Geert Vanhassel krijgen elk welgeteld 5 minuten om het beste van zichzelf te geven in Literair Café Den Hopsack, Grote Pieter Potstraat 24, 2000 Antwerpen. Start: 11u stipt. Gratis inkom."

 


Ilja L.Pfeijffer - Tweewekelijks Sonnet in de NRC

Geplaatst 6 jul. 2018 03:21 door Will van Broekhoven1-2 of 2