Putna - creasta principală, pe variantă, în Munţii Obcina Mare


articolul continuă de la 

Frumoasă şi interesantă de parcurs, ne conduce tot în creasta principală, pe ultimul segment, porţiunea 4, Măgura Vacii - Poiana Strigoaia (https://sites.google.com/site/romanianatura64/home/carpatii-rasariteni/obcina-mare/varful-magura-vacii---poiana-strigoaia ).

Parcurgem traseul 3 de pe versantul sudic, Putna - Strigoaia (https://sites.google.com/site/romanianatura69/home/carpatii-rasariteni-ghiduri-harti-marcaje-pesteri/obcina-mare/putna---poiana-strigoaia-strigoiu-in-muntii-obcina-mare ) până în dreptul fotografiei 23 sau 24. De acolo mergem spre dreapta faţă de sensul de parcurgere până aici (foto 1). Vom urma în amonte, până la izvor, un pârâu care va oferi multe surprize. Valea lui este destul de adâncă, un mic defileu (foto 2). Lateral sunt mici zone de abrupt. La începutul lui aprilie 2016 am întâlnit puţine flori (foto 3).


                       1
                                                                                                                                                                                       2
                       
3

Apar adesea porţiuni stâncoase (foto 4). Înaintăm prin adânca vale urmând strict pârâul (foto 5).


                                                                                                                                                                                      4
                        
5

Mai sus depăşim o porţiune cu praguri (foto 7). Pe un trunchi de copac, iasca poartă urmele iernii (foto 8).


                                                                                      7
                     
 8

Din loc în loc, stânci destul de mari (foto 9). Găsim scurgeri maronii, semn că apa traversează o zonă cu minerale (foto 10).


                                                                                                                                                                                                             9
                      
10

Tot urcând ajungem la o intersecţie de văi (foto 11). Valea din dreapta, în sensul de urcuş, este mai largă şi deschisă (foto 12).


                                                                                                                                                                                                         11
                      
12

Dacă vom urca pe acolo, destul de abrupt, vom ajunge undeva aproape de stânca din foto 19 sau 20 de pe porţiunea 4 de la parcurgerea crestei principale, Măgura Vacii - Poiana Strigoaia (https://sites.google.com/site/romanianatura64/home/carpatii-rasariteni/obcina-mare/varful-magura-vacii---poiana-strigoaia ).

Vom continua înaintarea pe valea din stânga în sensul de urcuş. De la intersecţia celor două văi (foto 11) în câteva minute ajungem la o cascadă care barează valea (foto 13); este cea mai înaltă pe care am întâlnit-o prin aceşti munţi, are 12 metri. Debitul este însă destul de mic deoarece se află aproape de izvorul pârâului pe care am înaintat.


                        13

Stând cu faţa spre ea, urcăm prin stânga, o porţiune abruptă. De acolo urmăm o potecă ce merge paralel cu firul pârâului care generează cascada. Privim spre înapoi imediat cum am ajuns deasupra cascadei (foto 14). În continuare panta este mai mare. În dreapta noastră, în sensul de urcuş, valea este la fel de adâncă (foto 16). Poteca se abate spre stânga, în urcuş destul de accentuat, iar iarna este foarte puţin vizibilă (foto 17).


                                                                                                                                                                                                                          14
                        16

                                                                                                                                     17

Ajungem pe o creastă secundară care ne conduce imediat într-o poieniţă. Traversăm poieniţa în urcuş (foto 19) apoi poteca intră în pădure. Se vede imediat că aceste locuri sunt puţin umblate deoarece, deşi se observă poteca pe care ne deplasăm, crengile brazilor sunt până în partea de jos a trunchiurilor, nefiind rupte. Mai urcăm puţin şi intersectăm traseul de creastă (foto 20) în dreptul fotografiei 31 de pe porţiunea 4, Măgura Vacii - Poiana Strigoaia (https://sites.google.com/site/romanianatura64/home/carpatii-rasariteni/obcina-mare/varful-magura-vacii---poiana-strigoaia ).


                       
 19

                                                                                                                                    20

De acolo am preferat să ne deplasăm în sensul invers în care am parcurs creasta principală, doar câteva sute de metri până în dreptul unor tranşee şi a vârfului marcat de o bornă pe o movilă de pământ (foto 21). Aici am întâlnit primii ghiocei din 2016 pe acest munte, care de abia au ieşit din zăpadă, deşi este începutul lui aprilie (foto 22).


                         21

                                                                                                                                           22

La borna care marcheză un vârf secundar de pe creasta principală am terminat această variantă de a ajunge în creastă (foto 23). Este aceeaşi bornă cu cea din imaginea 30 de la descrierea porţiunii de creastă Măgura Vacii - Poiana Strigoaia.

                        
23