Marcaj nou spre mănăstirea Suceviţa, mai 2009, Munţii Obcina Mare

Vasile Bouaru (Rădăuţi)


Mai 2009. Una dintre vaile cele mai vizitate de turisti in zona Sucevita este cea a Paraului Soarecu. De pe drumul forestier care urmareste indeaproape albia acestui parau se pot face foarte multe trasee in zona, cel mai cunoscut fiind cel spre celebrele stanci Pietrele Muierii (vezi harta, extras din lucrarea autorilor Nicolae Barbu, Liviu Ionesi - Obcinele Bucovinei - Editura Sport-Turism, Bucuresti, 1987).

Traseul pe care il propun este o scurtatura de pe Valea Soarecului spre manastirea Sucevita si este marcat cu punct galben. De la intrarea in satul Sucevita, inainte de a trece podul peste raul cu acelasi nume, daca venim dinspre est, se desprinde pe partea stanga drumul forestier Soarecu, numele provenind de la paraul cu acelasi nume. Traseul este marcat cu punct galben si de curand a fost remarcat cu banda albastra, cele doua marcaje mergand in paralel, pana la orasul Solca.

Ne inscriem pe acest drum care cale de aproape 3 km este betonat. Exact din locul unde se termina placile de beton traversam un pod si ajungem la o bifurcatie. Din acest loc se observa creasta muntelui pe care trebuie sa-l urcam (foto 1). De la bifurcatie se poate ajunge, pe drumul din stanga in sensul de urcus, la izvorul cu apa sarata de la Plesa.

Extras din Nicolae Barbu, Liviu Ionesi - Obcinele Bucovinei - Editura Sport-Turism, Bucuresti, 1987.

                                                        1

Daca vom urca pe cararea care duce spre creasta muntelui dintre cele doua drumuri si care se vede in fata noastra, putem ajunge la Solca (foto 2, facuta cu cateva sute de metri inainte de a ajunge la bifurcatie; cu albastru am marcat inceputul traseului spre Solca, drum trecut tot cu albastru si pe harta cu traseul). 

Noi ne abatem insa pe drumul din dreapta, drumul principal de altfel. Mai mergem circa 1 km pana la urmatoarea bifurcatie, de unde se desprinde pe partea dreapta un drum secundar. Traversam un mic pod si imediat pe partea dreapta se observa pe un brad acelasi marcaj, punct galben. Traversam un parau care se varsa in Soarecu si ajungem intr-o splendida poiana plina cu flori (foto 3).

Poteca marcata se gaseste undeva spre stanga acestei poieni si in cateva minute de urcus intram in padure. O padure frumoasa, unde se intrepatrund foioase cu conifere. Prin padure intalnim si planta din imaginea 4. Urcam incet, circa 35-40 minute pana in varful muntelui, o panta destul de accentuata pe alocuri dar care nu ridica probleme deosebite. O data ajunsi in varf admiram din nou padurea adanca ce acopera vaile care ne inconjoara.

2

3

 4   Ajuga reptans/repens (familia Lamiaceae - a mentei), numita popular vinerita, dar si: barba-boierului; bugula; buruiana-de-sub-alun; cearta-casei; frunza-de-orbalt; frunza-de-sub-tufa; gonita; iarba-spurcului; iarba-intaritoare; lavrentina; luparita; suliman; tacin; tamaica; tamaita; vinetica. (explicatie: Marelena si Radu Puscarciuc, Onesti)

5










Incepem apoi sa coboram pe partea opusa muntelui, pe o poteca flancata de copaci inalti si parca desprinsa dintr-un pastel (foto 5). Dupa circa 20 minute de coborare ajungem la o vasta poiana aflata ceva mai sus de manastirea de la Sucevita. De aici privirea ne este incantata de muntii aflati pe partea cealalta a vaii unde se afla satul. Se vede undeva spre stanga celebrul deal din fata manastirii, Furcoiul cum ii spun localnicii, care este o piatra de incercare pentru turistii mai putin antrenati, fiind destul de abrupt. In varful acestui deal s-a construit de curand un schit pe care il observam printre brazi. (foto 6)

6

Coboram mai departe prin poiana urmand liziera padurii din stanga noastra. In cateva minute intram iar in padure si urmam una dintre potecile care coboara, toate ducand spre drumul forestier Neagul (marcat cu banda albastra pe hartile turistice), exact in spatele manastirii de la Sucevita (foto 7). O data ajunsi in spatele manastirii ne abatem spre dreapta si dupa ce ocolim chiliile si grajdurile ajungem din nou la drumul asfaltat unde se incheie si traseul nostru.

7

 Recomandam acest traseu mai ales celor care vin dinspre Pietrele Muierii catre Sucevita si nu vor sa faca un ocol destul de mare pentru a ajunge la manastire. Este un traseu usor, care se poate face in orice anotimp.