Cetatea ţărănească Rupea, Podişul Târnavelor

1

Vasile Bouaru (Rădăuţi) 

La Rupea, pe una din colinele nord-vestice care domină oraşul, se află una dintre cele mai spectaculoase cetăţi ţărăneşti de la noi. Localitatea este situată la nord-vest de Braşov, cam la jumătatea distanţei pe drumul către Sighişoara (vezi hartă de amplasare la).

Dealul pe care a fost construită cetatea se numeşte Cohalm (foto 1). Se poate urca pe drumul amenajat, aflat spre ieşirea vestică din oraş. Ruinele domină locurile. În prima decadă a lui mai 2015 când am urcat aici, erau mulţi melci (foto 2).

2

3

Suim colina şi ajungem în vecinatatea intrării. Suntem întâmpinaţi de câteva turnuri. În imaginea 3 este unul dintre ele.  Câteva panouri explicative arată planul fortificaţiei şi oferă detalii. Pătrundem pe sub o boltă în interior (foto 7). Cetatea are mai multe rânduri de ziduri de apărare (foto 8). A fost construită prin 1324. În urma unui puternic incendiu a fost părăsită prin 1643 iar prin 1790 a fost abandonată definitiv.

                                                                               7

8

                                                                 9

Ne deplasăm spre al doilea rând de fortificaţii (foto 9). Zidurile groase au rezistat timpului şi deselor atacuri ale oştilor otomane şi nu numai (foto 10). Imediat după ce am depăşit a doua poartă privim spre înapoi (foto 11). Mergând mai departe remarcăm meterezele cetăţii, în dreapta noastră (foto 12).  Depăşim un turn (foto 13) şi ne apropiem de alte bolţi ale unor porţi care aveau şi grilaje de fier (foto 14).  

10

                                                                11

12

                                      13

14

Aici observăm structura geologică a Dealului Cohalm; este alcătuit din bazalt. Depăşim aceste ultime fortificaţii apropiindu-ne de vârful dealului (foto 15). Zidurile au fost ridicate cu mare măiestrie (foto 16). Privim spre înapoi (foto 17).  Ne deplasăm mai departe pe lângă zidurile prevăzute cu locaşuri de observaţie şi de tragere pentru arcaşi (foto 18, 19). 

                                        15

                                      16

17

                                                                        18

19

De undeva avem vizibilitate spre secolul al XXI-lea (foto 20); în vale, oraşul Rupea. Zărim nişte trepte care se strecoară printre ziduri înguste spre vârful colinei (foto 21).  Ne abatem pe ele spre turnul aflat în vârf. Depăşim câteva stânci pe care au fost construite aceste ziduri (foto 22) şi ajungem în vârf de unde privim spre vale, către intrarea în cetate (foto 23-25). 

                                                               20

21

                         22

                                                              23

                                                                  24

25

26

Remarcăm dealurile aflate la sud de Rupea, înverzite acum (foto 26).  În coborâre mai găsim urmele unor încăperi (foto 27); mai jos, ne abatem de la traseul de vizitare, pe sub un perete, pentru a observa modul de construcţie al zidurilor (foto 28).

                                    27

28

După ce parăsim cetatea, un loc în apropiere care merită văzut este vulcanul Racoş.


vezi şi alte cetăţi din România