Râul pierdut, Munţii Obcina Mare

Vasile Bouaru (Rădăuţi)


Raul Sucevita izvoraste din Muntii Obcina Mare, din apropierea satului Sucevita (vezi harta). Are mai multi afluenti dintre care cei mai importanti sunt Rusca, Poiana Marului, Bercheza, Voievodeasa si Soarecu. De la iesirea aval din satul Sucevita, paraul cu acelasi nume trece prin satul Marginea si apoi, dupa cativa kilometri, curge printre localitatile Volovat si Radauti si se varsa in Raul Suceava.

Nu este un rau foarte mare ca debit. Doar in anii mai ploiosi apele se umfla cateodata destul de mult, producand inundatii, chiar si pagube materiale si pierderi de vieti omenesti, cum a fost in vara anului 2010.

extras de harta din lucrarea autorilor Nicolae Barbu, Liviu Ionesi - Obcinele Bucovinei - Editura Sport-Turism, Bucuresti, 1987

Iarna, desi de la munte vine inca cu putere, in apropierea orasului Radauti acest parau dispare. Pentru ca fenomenul este destul de interesant, in anul 2011 am mers pe albia acestui rau ca sa vedem unde intra in pamant si unde iese din nou la suprafata.

Am pornit din oras spre satul Volovat, aflat la 4 km de Radauti. Imediat dupa iesirea din Radauti se afla un pod peste Raul Sucevita. De pe pod observam ca anul acesta raul se termina la circa 100 de metri mai la vale. Coboram spre albia lui si constatam ca pe sub pod curge inca destul de repede dar ceva mai la vale raul se ingusteaza (foto 1).

1

4

Ceva mai incolo se afla “capatul” raului; dupa cateva firisoare de apa care mai au putere sa razbata la balta din foto 4, raul dispare complet.

5

6

Vara, aceeasi portiune arata ca in foto 5. In aceasta fotografie, in ultimul plan, spre dreapta imaginii, printre copaci se vede partea inferioara a dealului pe care se afla satul Burla, descris aici.

Dupa ce raul intra in pamant urmeaza o portiune seaca, doar pe ici, colo mai sunt cateva ochiuri de apa (foto 6).

8

10

Am mers circa 600 metri mai la vale si, undeva, la fel de plapand la inceput, raul iese din nou la suprafata, printre pietre (foto 8). Dupa circa 30-40 metri raul isi reintra in drepturi si se lateste din nou (foto 10).

Sunt ani mai secetosi cand distanta dintre locul in care apa intra in pamant si locul unde iese din pamant se mareste considerabil. O data cu venirea primaverii debitul raului creste si treptat portiunea subterana nu mai poate prelua intreg debitul si atunci raul curge normal, la suprafata, spre incantarea locuitorilor din zona care au unde sa se racoreasca in zilele insorite.