Peşteră în Cheile Lucavei, Munţii Obcina Mestecănişului

Au participat: Vasile Bouaru, Anca Cîrşmariu, Costică Martinescu.


Cheile Lucavei se afla aproape de extremitatea nordica a Obcinii Mestecanisului. Se poate ajunge in aceste chei daca urmam cale de 33 km DJ 175 plecand din satul Pojorata si pana in localitatea Benia. Din capatul din amonte al acestei localitati, in apropiere de urmatorul sat, Moldova-Sulita, se desprinde pe partea stanga daca parcurgem drumul in sensul amintit, un drum forestier care duce pana la celebra herghelie de la Lucina. Ne vom inscrie pe acest drum si il vom parcurge cale de 15-20 minute, pana in chei. De fapt se vad de la distanta cateva stanci albe si impresionante. Cheile sunt flancate, pe stanga in sensul de mers, de Varful Gaina (1455 m) si pe dreapta de Varful Stirbu (1447 m).

Extras din Nicolae Barbu, Liviu Ionesi - Obcinele Bucovinei - Editura Sport-Turism, Bucuresti, 1987.

1

Imediat ce depasim ultima casa ne intampina o stanca inalta, pe partea stanga geografic, inainte de a trece un pod peste Paraul Lucava (foto 1). Dupa ea intram in chei. Acestea nu sunt foarte lungi dar sunt spectaculoase. Pe ambii versanti ai muntelui stanci impresionante fac de straja Vaii Lucavei. O data depasita stanca de la intrarea in chei o privim din partea opusa si observam o grota (foto 2).

2

3

Urcam pana la ea, ca sa o cercetam in detaliu (foto 3). Nu e prea lunga, circa 5 metri, dar e spectaculoasa, fiind sapata in aceste calcare. Revenind la drumul principal, dar pe partea dreapta a Vaii Lucava, in sens geografic, se afla si un indicator care ne avertizeaza ca acolo este rezervatie (foto 4). Daca stam cu fata la acest panou, undeva mai spre stanga se afla un izvor cu apa sulfuroasa iar ceva mai jos un izbuc destul de puternic (foto 5), ceea ce ne conduce la ideea ca prin zona se afla goluri subterane.

4

5 

6

Acum cativa ani am suit pana la niste pereti aflati tot pe partea stanga a vaii, in sens geografic, de unde am facut o fotografie asupra Obcinii Feredului (foto 6). Se observa si drumul forestier pe care l-am parcurs pana aici. Tot de acolo am fotografiat si versantul drept, acolo unde se afla pestera pe care ne-am propus sa o exploram (foto 7). 

7

Stiam de aceasta cavitate din alte iesiri prin zona si ne-a mirat ca, desi este extrem de accesibila, totusi nu a fost cercetata in detaliu si chiar si unii localnici nu stiu de ea. Pentru a ajunge la intrarea in pestera, de la panoul care ne avertizeaza ca suntem in rezervatia Cheile Lucavei mai parcurgem in amonte circa 50 metri si, pe aceeasi parte cu acest panou, vom observa o poteca care urca spre un palc de brazi. Urcam pe aceasta poteca si ceva mai sus, la baza unui perete de calcar, dam mai intai peste o mica gaura sapata de apa, cu inaltime in jur de 1 metru (foto 8) si imediat in stanga acestei fisuri peste intrarea in pestera propriu-zisa (foto 9).

8

9

9a 

10

Ne echipam corespunzator si parcurgem o galerie de aproape 12 metri, orientata aproape pe directia nord-sud (foto 10), printre pereti cu numeroase alte fisuri laterale, pana intr-o sala mare. Este o sala aproape circulara, are diametrul in jur de 8 metri. Deja suntem intampinati de numeroase scurgeri din pereti si forme interesante (mici draperii si stalactite, multe concretiuni) (foto 11-13).

11

12 

12a

13

13a

14

 

Multe blocuri desprinse de pe peretii laterali stau raspandite peste tot. In partea sudica a acestei sali intalnim lilieci (foto 14).

15

Cercetam cu atentie aceasta minunata lume subterana si observam spre stanga fata de directia de intrare o alta galerie, pe care ne inscriem nu inainte de a admira culorile minunate care ni le ofera aceasta portiune (foto 15). Parcurgem apoi un tunel stramt si lung de aproape 15 metri (foto 16). Pe jos, destul de mult noroi rosu, semiumed, semn ca in perioade cu precipitatii pe acolo curge apa. Lateral sunt numeroase fisuri inguste si multe gauri pe care nu se poate inainta (foto 17).

16

17

18

19

Dupa ce depasim acest tunel ajungem intr-o noua sala, de unde se desprind mai multe galerii, unele suprapuse (foto 19). Am parcurs toate galeriile pe care se putea inainta. In foto 20, am parcurs inca circa 5,7 metri pe galeria aflata in dreptul genunchiului Ancai (foto 21), o galerie ingusta si aproape circulara, cu diametrul de 0,4 metri. Apoi, la revenirea in sala principala am observat un horn inalt de peste 9 metri precum si un put adanc de 3,4 metri. Studiem mai departe galeria si intalnim o stalagmita in formare (foto 22) iar peste tot se observa minunate concretiuni coralifere.

                 20

21

22

Parasim si aceasta sala, spre urmatoarea. Avem doua variante. Fie sa urcam printr-o gaura destul de mare dar prizele sunt foarte putine si extrem de alunecoase, fie parcurgem distanta pana in ultima sala din aceasta directie printr-un tunel extrem de ingust dar accesibil. Acceptam ultima varianta si strabatem un tunel care la intrare are inaltime de 0,25 metri si latime de 0,6 metri (foto 24) iar lungimea de aproape 5 metri. Spre iesirea in ultima sala tunelul se largeste la latimea de 0,93 metri si inaltimea de 0,71 m.

24

25

La iesire ne intampina un spledid perete foarte umed, cu scurgeri calcaroase si destul de moi la atingere (foto 25). Sala in care am ajuns are panta ascendenta in lungul axei mari, avand lungime de 8,75 metri iar latimea variabila, dar in jurul valorii de 4 metri, latimea maxima fiind 4,35 metri. Pe latime sala are panta descendenta de aproape 45 grade (foto 26). Si aici sunt multe forme splendide (foto 27). Inaltimea acestei sali este de 5,08 metri. Anca si Costica noteaza in caiet toate cotele masurate cu telemetrul (foto 28).

26

27

28

Parcurgem incet in sens invers toata pestera si la revenire in sala 1 ne indreptam atentia in directia opusa (foto 29), unde mai gasim o galerie pe care putem parcurge aproape 12 m, in forma de Z. Intram si in aceasta pana in locul unde se ingusteaza prea mult ca sa mai putem inainta (foto 30); galeria continua inca foarte mult dar e prea ingusta pentru a permite inaintarea unui om.

29

30

Revenim in sala principala si ne indreptam spre iesire. Acolo, intr-o fisura gasim multi fluturi cu stropi de apa pe ei, care par sa hiberneze. Apoi iesim la lumina. Afara soarele straluceste puternic si desi e sfarsitul lui noiembrie este destul de cald. Doar vantul sufla cu putere dinspre amonte, de-a lungul Paraului Lucava. 

 

NU UITATI! MILIOANE DE OAMENI S-AU PACALIT SCOTAND DIN PESTERI FORMATIUNI! 

AFARA, IN LIPSA UMEZELII SPECIFICE DIN CAVITATE, FRUMUSETEA LOR DISPARE IMEDIAT!