Lacurile Lala - Vârful Ineu - Pasul Rotunda, Munţii Rodnei

1

Vasile Bouaru (Rădăuţi) 


Acum aproape un an am mers de la Gura Lalei spre Vârful Ineu şi apoi către Pasul Rotunda (hartă şi descrierea traseului la). Am refăcut în 2015, cu o săptămână mai devreme faţă de anul 2014, traseul dar cu câteva elemente noi. Pe acestea voi insista în continuare.Am pornit de la Gura Lalei pe traseul marcat cu punct albastru. Drumul este cu multă verdeaţă (foto 1) iar pârâul care vine din Lacurile Lala este foarte limpede. Se mai văd urmele ploii care a trecut pe aici zilele trecute. Ajungem în poiana de unde vom începe urcuşul prin pădure; avem vizibilitate spre Vârful Ineuţ (foto 4). 

4

Pădurea ne întâmpină răcoroasă iar prin locurile mai degajate verdele crud încântă ochiul. Treptat ieşim din pădure şi după ce trecem printr-o întinsă porţiune de jnepeni ajungem lângă pârâul pe care l-am urmat tot timpul până aici, cu cascade spumoase (foto 6). Pe mal, flori roşu-portocalii (foto 7) şi tufe de smârdar amestecate cu flori galbene (foto 8).

                                       6

                                                                                7

8

Ajungem pe malul Lacului Lala Mare, la 1815 metri, unde vom campa în spaţiul special amenajat (foto 9). Spre sud-vest zărim Vârful Ineu (2279 m) (foto 10). 

                                                                 9

10

Iată şi valea pe care am urcat (foto 11). Panoul indicator al acestor locuri dă informaţii despre Parcul Naţional Munţii Rodnei şi are harta regiunii (o găsiţi ataşată în baza paginii). Urcăm pe poteca marcată (foto 14) şi ne îndreptăm spre Lacul Lala Mică. Vârful Ineu se vede în faţa noastră (foto 15). 

11

                                                               14

15

Ne abatem lateral câteva zeci de metri de la poteca ce duce spre vârf, pe o altă potecă care merge spre lac. Acolo găsim un panou care arată că se poate campa. Lacul este ceva mai mic decât cel aflat mai jos (foto 17). Suntem la 1900 metri altitudine. Ne deplasăm pe malul său. Din stânga, dacă stăm cu faţa spre Vârful Ineu, un pârâu (foto 18) curge spre lac. Se varsă mai întâi într-un lac foarte mic, cu apă limpede şi flori pe mal (foto 22). Din acest mic lac apa se scurge în Lacul Lala Mică prin câteva mici braţe (foto 23). La vărsarea în lac se formează câteva mici insule. În oglinda lacului se reflectă Piciorul Pleşcuţei (foto 17), aflat în stânga dacă stăm cu spatele spre Vârful Ineu.

                                17

18

                                                                   22

23

Mergând mai departe pe malul lacului depăşim o mică porţiune mlăştinoasă. Ajungem la alt mic pârâu care vine de sub o stâncă (foto 30). Spre vârf muntele este acoperit pe alocuri de tufe de smârdar (foto 31). Suprindem o pasăre (foto 33). Urcăm puţin şi privim spre vale (foto 35). În depărtare, spre nord-est, se vede, dinspre dreapta spre stânga imaginii, traseul de creastă care coboară de pe Vârful Ineuţ spre Vârful Gajei (foto 38). Spre şaua dinaintea Vârfului Gajei ne vom deplasa mâine.

                                          31

33

35

38

41

Coborâm spre traseul marcat şi urcăm pe acesta către Vârful Ineu. Norii coboară destul de mult, muntele se acoperă cu ceaţă. Ajungem pe vârf de unde nu vedem mai nimic dar suntem bucuroşi că am suit. Undeva mai jos norii se mai degajează şi putem vedea valea pe care am urcat aici (foto 41). În partea dreaptă a imaginii 41 se văd abruptele pante care duc spre Vârful Ineuţ. Coborâm pe poteca marcată şi vedem valea care duce spre satul Şanţ; în stânga în imaginea 42 este Vârful Ineuţ (2222 m) iar ceva mai spre dreapta este Vârful Roşu (2113 m). Coborâm spre corturi. Pantele Ineuţului sunt presărate cu multe tufe de smârdar (foto 43). Ajungem pe înserate la corturi şi după un ceai cald făcut la primus somnul ne cuprinde imediat. A doua zi razele de soare luminează Lacul Lala Mare. Facem fotografii de la stânga spre dreapta stând cu faţa spre Vârful Ineu (foto 45, 46). 

                                           42

43

                                                                    45

46

Şi Vârful Ineuţ arată superb dimineaţa (foto 47). Vârful Ineu este în nori. Vom da ocol lacului. Ne deplasăm spre panourile indicatoare; avem de depăşit o mică zonă mlăştinoasă. De partea cealaltă a văii lumina soarelui şi umbrele norilor pe întinsele suprafeţe cu jnepeni oferă spectacol (foto 50).  Trecem de un mic pârâu care îşi culege apele de sub Ineuţ şi ne strecurăm printre tufele de smârdar (foto 52), spre malul lacului. Suntem la baza unui mic abrupt stâncos pe deasupra căruia trece poteca marcată cu punct albastru pe care am urcat aseară spre vârf.

                                                                  47

50

52

                                                                    55

Lacul este calm (foto 55). Treptat ajungem în partea opusă corturilor (foto 56).     Urmăm poteca îngustă de pe mal (foto 59) şi ajungem destul de aproape de cascada pe care o generează apa care vine din Lacul Lala Mică (foto 60). 

56

                                      59

60

                                                          61

De aici vedem jnepenii dinspre Piciorul Pleşcuţei (foto 61) şi ajungem în partea opusă lacului faţă de Vârful Ineuţ (foto 62). Suntem în locul de unde apa se revarsă din lac formând un pârâu care se scurge printre jnepeni. Trecem apoi de jnepenii de pe malul nord-estic al lacului (foto 65) şi încheiem circuitul. Pentru câteva minute Vârful Ineu se degajează de nori (foto 66).

62

                                                             65

66

                                                                               67

Strângem corturile. Vom urma marcajul punct roşu spre Şaua Gajii, indicat pe una din săgeţile de pe malul lacului (foto 67). Nu avem mult de parcurs până acolo. Poteca se vede cum coboară printre jnepeni (foto 68). Este foarte bine marcată. Coborâm la început, dar nu foarte mult, depăşind câteva petice de zăpadă. Poteca se strecoară printre jnepeni şi printre tufe de smârdar. Pantele care duc spre Vârful Ineuţ se văd în dreapta noastră în sensul de mers. Smârdaul este floarea dominantă. Dintr-un loc mai degajat privim spre înapoi (foto 76). Pantele de un verde uimitor dinspre vale încântă privirea (foto 77).

68

                                                           76

77

                            78

La un moment dat poteca trece printre doi brazi şi începe să urce (foto 78). Panta e mai mare iar tufele de smârdar sunt la nivelul nostru, în dreapta faţă de sensul de urcuş. Suim apoi panta finală, destul de abruptă (foto 82). Aproape de ieşirea în şa ne întâmpină o plantă uriaşă (foto 84). Ajungem în Şaua Gajii unde sunt indicatoare (foto 85, 86). 

                                                                           82

84

                          85

86

                                                           87

Privim spre Vârful Ineu (foto 87) şi spre Vârful Gajii (1847 m) (foto 88) după care grăbim pasul spre vale deoarece se adună nori de ploaie. Coborâm pe marcaj bandă roşie (foto 89). Surprindem spre partea estică Munţii Suhard, cu Vârful Omu cel mai proeminent (foto 90). De undeva de mai jos vedem Vârful Roşu (foto 91).

88

                                                 89

                         90

91

Coborâm mai departe şi de la limita superioară a pădurii vedem din nou vârfurile principale ale zonei, acoperite de nori. În stânga în imaginea 92 este Vârful Roşu, în mijloc Vârful Ineuţ şi în dreapta Vârful Ineu. Treptat intrăm în pădurile de conifere (foto 93). Privim cele trei vârfuri, acum degajate de nori (foto 94) după care coborâm prea mult pentru a mai avea vizibilitate spre creasta principală a Rodnei.

                                                 92

                             93

94

Ajungem în Pasul Rotunda, la 1271 m. Cazematele de acolo, rămase din războaiele mondiale, îmbie la un mic popas pentru a le vedea de aproape. De la intersecţia drumului de pe care am ajuns aici cu drumul care leagă casele de la Rotunda cu satul Valea Mare ne deplasăm mai întâi spre această ultimă localitate, câteva zeci de metri şi după ce depăşim un panou care prezintă Rezervaţia Munţii Rodnei şi harta, găsim câteva săgeţi indicatoare (foto 96). Suntem avertizaţi că începe Parcul Naţional Munţii Rodnei (foto 97). Iată această intersecţie, văzută dinspre coborârea spre satul Valea Mare (foto 98).

                                                      96

                                                    97

98

99

Coborâm înspre Valea Bistriţei unde ajungem după aproape o oră de mers. Imediat după podul peste Bistriţa (foto 99), sosim la drumul DN 18. 

                                                               Donează 30 de lei