Biserica fortificată Saschiz, Podişul Târnavelor

1

Vasile Bouaru (Rădăuţi)


Saschiz este un frumos sat din judeţul Mureş, aflat pe drumul E60, la 20 km de Sighişoara (vezi hartă la https://sites.google.com/site/romanianatura56/home/diverse/cetati-taranesti-din-transilvania). Prin 1347, pe dealul numit azi al Cetăţii, aflat la vest de sat, a fost construită o biserică fortificată.

Din sat ne deplasăm, după indicaţiile localnicilor, spre dealul pe care a fost construită biserica fortificată. Acesta este bine vizibil din sat însă orientarea uliţelor ne pot deruta. Imediat după ce depăşim în urcuş ultima casă din Saschiz suim pe un drumeag, spre biserica fortificată (foto 1). De mai de sus avem perspectivă spre sat şi valea în care se află acesta (foto 2).

2

Drumul are câteva mici serpentine şi intră în pădure; este flancat de părţi abrupte pe ambele părţi, care par să fie artificiale, ca şi cum cineva a adâncit drumul. Mai sus observăm, pe partea stângă mai ales, câţiva trovanţi (foto 3, 4). Pe unii îi vedem puşi ca ornament la porţile localnicilor.

3

4

După 30 minute de la plecarea din sat, la o curbă destul de strânsă a drumului, pe partea dreaptă în sensul de urcuş, observăm printre copaci intrarea la biserica fortificată (foto 5). Mergem pe o potecă spre ruinele care se zăresc. Zidurile sunt interesante. Iată un prim turn (foto 6).

5

6

Pătrundem pe sub o arcadă (foto 7) în interiorul bisericii fortificate. Imediat cum intrăm, de pe un detaliu al zidului estic privim a doua arcadă pe sub care se intra în biserica fortificată (foto 8).

7

8

Biserica este destul de mare, de formă ovală. S-au păstrat mai bine zidurile exterioare şi turnurile de apărare (foto 9). Ne deplasăm prin interiorul bisericii fortificate încercând să surprindem cât mai multe detalii. Pe platoul interior au crescut arbori care maschează uneori alte urme de ziduri (foto 10).

9

10

Se văd bine lăcaşele de observare şi din loc în loc găsim tainice bolţi unde probabil că erau porţi mai mici sau uşi (foto 11). Unul dintre turnuri are dimensiuni importante (foto 12).

11

12

Zidurile aveau înălţimea pe alocuri de 9 m şi erau foarte groase. Ne deplasăm de-a lungul zidului (foto 13) observând nişele unde era odată un podeţ din lemn. Pe alocuri zidurile au fost acaparate de vegetaţie abundentă (foto 14).

13

14

Tentaţia de a urca în turnurile care mai sunt în picioare este mare aşa că ne apropiem de unul dintre ele (foto 15). Constatăm că la parterul acestui turn este doar o cameră care nu comunică cu partea superioară sau mai bine zis, după urmele care se mai văd, probabil că bârnele şi scările din lemn pe unde se putea urca s-au pierdut de-a lungul timpului. Ne deplasăm spre alt turn (foto 16) şi observăm undeva mai sus un drug de lemn care a rezistat timpului (foto 17).

15

16

17

În mijlocul incintei se mai văd urmele unor foste încăperi (foto 18) şi chiar urme de tencuială (foto 19).

18

19

20

Ajungem astfel din nou în vecinătatea intrării unde admirăm măiestria cu care a fost făcută arcada (foto 20). Aici găsim câteva trepte pe care le vom urca (foto 21) şi care conduc spre meterezele cetăţii (foto 22).

21

22

23

Observăm că ne putem deplasa, dar cu mare atenţie, pe lângă zidul estic de apărare, pe o anumită distanţă (foto 23). Pe aici, atunci când încă mai erau bârnele din lemn pe care se sprijineau scânduri groase se plimbau oştenii. Mergem atât cât se poate în siguranţă până ajungem la capătul acestei „poteci”. Acolo ne întâmpină un alt turn, cu multe crăpături în pereţi (foto 24).

24

25

Revenim în incinta fortificaţiei şi trecem pe lângă nişte tufe unde vom fi atenţi deoarece acolo este fosta fântână; este adâncă aşa că trebuie să avem grijă în această porţiune deoarece nu este marcată.

Ne deplasăm spre o uriaşă lespede pe sub care trecem pentru a intra în incinta altui turn (foto 25). Aici observăm diferitele nivele, etajele superioare, cu multe ferestre şi urme ale podelelor de la acele nivele (foto 26). În total fortificaţia are şase turnuri. Apoi trecem printr-o spărtură în afara zidului, de unde putem admira cum a fost construit (foto 27).

26

27