Delicatese cu ienupăr

Petru Lucian Goja (Baia Mare)

Lichior de ienupăr

O sticla de jumatate de litru se umple pe jumatate cu boabe de ienupar zdrobite sau macinate. Se toarna deasupra 0,5 l alcool dublu rafinat de 96 %. Se astupa ermetic sticla. Se lasa la macerat continutul timp de 18 zile, agitandu-se zilnic. In ziua 19-a se strecoara extractul de ienupar si se amesteca cu un sirop preparat din 400 g zahar dizolvat in 0,7 l apa. Se filtreaza lichiorul dupa care se consuma (terapeutic) 25 ml inaintea mesei principale.


Cartofi cu boabe de ienupăr

1 kg cartofi. 1 1/2 lingurita boabe ienupar macinate fin. 1 cana smantana. ¼ pachet unt. 1¼ lingurita sare. ¾ lingurita piper negru macinat. - Incalzire cuptor la 210 C.

- Se amesteca smantana, untul, ienuparul, sarea si piperul intr-un castron mare.

- Cartofii curatati se taie in feliute de 4-5 mm grosime.

- Feliutele de cartofi se inmoaie in amestecul pastos si se pun intr-un singur strat intr-o tava.

- Se acopera cartofii cu folie de aluminiu si se lasa aproximativ 1 ora la cuptor.

- Se inlatura folia si se mai lasa 10-15 minute in cuptor pentru rumenire apoi se servesc calzi.

Dar unde se pot gasi boabe de ienupar coapte, de culoare albastru inchis, dulci si eterate? Iata cateva locuri din Maramures:

- Defileul Lapusului, preponderent in lungul flancului sau drept.

- Pe platoul calcaros Durusa - Varai - Valisoara - Prisnelul Mic si Mare.

- Parcul Natural Muntii Rodnei.

- Parcul Natural Muntii Maramuresului, de exemplu din Repedea in sus spre La Poposeala -traseul spre Culmea Rugasului dar si in zona Pietriceaua sau Rapa Capu Grosi.

- Muntii Gutai - platoul vulcanic - pe crestet si pe abruptul sudic.

- Pietroasa - abruptul sudic (destul de putini ienuperi acolo).

- Tibles si Hudin, Muntii Tiblesului.

*** Atentie, se recolteaza doar boabele, prin culegere meticuloasa sau scuturarea ramurelelor iar ienuperii ramin nevatamati, in picioare (nu se taie cu toporul/ drujba; am considerat necesara aceasta precizare deoarece romanul e grabnic taietor, nu doar la manie).

Undeva citisem de o cura depurativa cu boabe de ienupar care in principiu era cam asa: se iau in prima zi dimineata, pe stomacul gol, 5 boabe de ienupar care se mesteca incet si se inghit; a doua zi 6, a 3-a zi 7 bobite... mergand pana la maximum 15 boabe/zi dupa care cura se continua regresiv pana se ajunge la 5 boabe/zi; urmeaza o pauza de 2-3 saptamani dupa care se poate relua cura depurativa.

Fructele de ienupar coapte sunt dulci, eterate, delicioase!

***Atentie la... avalanse insa! Ienuperii sunt cam pe acolo pe unde riscul avalanselor e maxim! Puteti astepta primavara desi... peste iarna ploile/neaua/pasarelele scutura ramurelele asternand un covor de fructe dedesubtul arbustilor.

*** Daca intr-un pilaf "ordinar" de orez adaugati maximum 8-10 boabe ienupar... Incercati si baituirea fleicilor, pulpelor, pieptului de pui pentru gratar cu un bait de ienupar si ulei de masline + piper + sare + boia si... flori de cimbrisor!