Putna - Poiana Strigoaia/ Strigoiu, în Munţii Obcina Mare

                       1


2

articolul continuă de la


Traseul care merge aproape paralel cu creasta principală, pornind din Putna, este cel care urmează îndeaproape Pârâul Putna, în mare măsură. De asemenea, cale de 3 km pornind din Putna, acest traseu urmează drumul betonat care duce spre sihăstria Putnei.

Sunt mai multe modalităţi de a intra pe acest drum. Fie din faţa mănăstirii Putna, înainte de a trece de poarta de intrare peste drumul care duce spre mănăstire, fie din centrul satului Putna dacă urmăm indicatoarele rutiere sau turistice spre sihăstria Putnei.

Dacă optăm să pornim din vecinătatea mănăstirii, atunci ne vom deplasa pe lângă o staţie PECO pe străduţele de la sud de mănăstire, prin spatele acesteia. După câteva sute de metri parcurşi pe aceste străduţe ajungem pe drumul care duce spre sihăstria Putnei. În imaginea 1 am ajuns pe acest drum venind pe drumuşorul din stânga imaginii. Mai departe drumul parcurge o porţiune din satul Putna, având în stânga noastră Pârâul Putna. Ajungem în câteva minute la intersecţia din imaginea 2, unde, spre dreapta este drumul forestier Glodu sau unul dintre capetele drumului forestier dintre Putna şi Straja sau acelaşi drum care ne va conduce spre intrarea în traseul 2 de pe versantul sudic, respectiv Putna - drumul forestier Glodu - schitul Daniil Sihastru. De la acea intersecţie ne vom abate spre stânga, peste podul care se observă în imaginea 2.

                        3

4

De partea cealaltă a Pârâului Putna se vede un pilon de la un pod foarte vechi, peste care trecea mocăniţa (foto 3). Mergem mai departe printr-o zonă frumoasă, trecând pe lângă o microcentrală (foto 4).    Imediat după aceasta privim spre înapoi, unde putem admira munţii aflaţi la est de Putna (foto 5). Tot aici, spre sfârşitul lui mai 2016 am văzut în albia Putnei o barză neagră (foto 5a).

                        5

5a

După 3 km ajungem în vecinătatea sihăstriei Putnei. De aici, spre dreapta faţă de sensul de mers, se desprinde traseul 4 de pe versantul sudic. Tot prin dreptul sihăstriei Putnei vom trece de intersecţia din imaginea 6, spre dreapta în sensul de mers spre amonte. Spre stânga este drumul forestier Ştefu, amintit la. Imediat după această intersecţie mai este una, pe drumul din dreapta fiind traseele 5 şi 6 de pe versantul sudic.

6

7

Noi ne abatem pe drumul din stânga (foto 7). Găsim un indicator cu numele lui (foto 8). Are câteva porţiuni destul de lungi, aproape rectilinii (foto 9). Ceva mai spre amonte, pe partea dreaptă a drumului se află un mic lac. Iată-l în două anotimpuri (foto 10, 11).

8

                                                    9

                       10

11

Mai parcurgem aproape 1,5 km şi ajungem la podul din imaginea 12. Pe partea dreaptă, spre pădure, se află un canton forestier. Imediat după acest pod este o intersecţie (foto 13). Drumul din stânga urmăreşte mai departe Pârâul Putna. Pe acest drum, pe cel din stânga din imaginea 14 (aceeaşi intersecţie, primăvara), am făcut traseul descris la.

                      12

                        13

14

                      15

Pentru traseul spre Poiana Strigoaia ne vom abate spre dreapta de la această intersecţie. Acest drum pe care ne abatem poartă numele Strigoiu; iată-l privit spre înapoi, imediat după ce am depăşit intersecţia (foto 15). Vom urma până la capăt un alt pârâu, Strigoiu, afluent al Putnei. Ajungem imediat la un pod peste acest nou pârâu (foto 16). De pe pod am privit spre aval pârâul pe lângă care vom continua traseul (foto 17).

16

Mai departe putem urma strict drumul, care imediat după pod urcă puţin; dacă dorim să vedem ceva frumos ne abatem pentru câteva sute de metri pe lângă albia pârâului, nu pe drum. Vom întâlni astfel o mică zonă de abrupt (foto 18). Sunt şi câteva praguri peste care apa sare (foto 19). După ce depăşim această zonă ne abatem spre stânga, înapoi la drumul forestier Strigoiu, aflat doar la câteva zeci de metri mai sus. 

17

                        18

19

La o curbă, pe partea stângă cum ne deplasăm în amonte, se observă în albia pârâului o movilă destul de mare, din pietre (foto 21). Acolo a fost până acum câţiva ani o grotă în care a săpat apa. Mai la deal, tot pe partea stângă, întâlnim altă zonă de abrupt (foto 22).  

21

22

Ajungem apoi la intersecţia din imaginile 23, 24. Spre dreapta, acolo unde se află George în imaginea 23, se desprinde traseul 7 de pe versantul sudic. Noi vom continua pe drumul din stânga din imaginea 23, spre amonte.

23

24

Trecem pe lângă un izvor, aflat pe partea stângă în sensul de mers (foto 25). Mai sus, la o curbă a drumului, pârâul a săpat în gresiile de dedesubt praguri (foto 26). Observăm chiar şi câteva canale săpate de apă (foto 27).

25

26

27

                                              28

Ajungem la capătul drumului forestier. De acolo, dacă am urca strict pe firul văii, vom sosi pe creasta principală a Obcinii Mari, undeva între pozele 17 şi 18 de pe traseul descris la. Traseul pe care mergem acum se abate pe drumul din dreapta, cel care urcă spre pădure, din imaginea 28. Ne înscriem pe acel drumeag şi panta creşte. După 25 minute de urcuş pădurea începe să se rărească, semn că ne apropiem de Poiana Strigoaia (foto 30). Atenţie, prin această zonă sunt urşi!

30

Ceva mai sus intrăm în poiană (foto 31). Este frumoasă, destul de izolată, departe de localităţile din zonă. Am ajuns în locul unde creasta principală pe care am descris-o face joncţiunea cu creasta Obcinii Mari (porţiunea 4 de la descrierea crestei, respectiv Măgura Vacii - Poiana Strigoaia, https://sites.google.com/site/romanianatura64/home/carpatii-rasariteni/obcina-mare/varful-magura-vacii---poiana-strigoaia ). Locul unde cele două creste se unesc se vede spre sud-vest, în centrul imaginii 31. Spre dreapta este locul pe unde am intrat în această poiană la finele porţiunii 4 de la descrierea crestei, respectiv porţiunea Măgura Vacii  - Strigoaia (foto 32).

                                            31

32