De la Ojdula la Ghelinţa, prin vestul Munţilor Breţcu; marcaje la zi

Vasile Bouaru (Rădăuţi)

Satul Ojdula se află în judeţul Covasna, la limita vestică a Munţilor Breţcu, pe drumul naţional 2D, la 10 km de Târgu Secuiesc. Din centrul satului se pot face mai multe trasee prin împrejurimi, unele fiind marcate. Chiar lângă parcul din centrul satului Ojdula găsim două panouri cu indicaţii despre zonă (foto 1, 2).

                     1

2

Am pornit într-o dimineaţă de mijloc de aprilie 2017 din acest sat pe un traseu care duce spre satul Ghelinţa. Urmăm marcajul cruce albastră care conduce spre culmile Munţilor Breţcu, pe la o interesantă peşteră. După 20 minute de mers prin sat ajungem la intersecţia din imaginea 4, aproape de ieşirea amonte din sat. Acolo părăsim marcajul cruce albastră şi ne abatem pe drumul din dreapta, în sensul de mers. Traseul marcat se duce pe Valea pârâului Kis-ret, pe drumul forestier Botos. De pe traseul pe care îl urmăm am surprins valea acestui pârâu (foto 5).

                      4

5

                       6

În dreapta noastră, în sensul de mers, zărim dealul pe care îl vom traversa spre Ghelinţa (foto 6). Depăşim ultimile case din sat şi imediat un pod peste Pârâul Orbai (foto 7). Porţiunea de luncă care se vede este pitorească, verdele crud de primăvară începe să-şi facă prezenţa. După ce am trecut de pod, pe partea dreapta în sensul de mers se zăreşte un drumeag care urcă destul de abrupt pe dealul amintit (foto 8). Pe el ne vom abate.

                        7

8

Urcăm o pantă destul de mare şi la un popas privim spre înapoi (foto 9). În imaginea 10 am surprins şi partea din amonte a satului Ojdula iar ceva mai spre vest se vede în vale partea principală a satului Ojdula iar în depărtare se observă o bună parte din depresiunea Târgu Secuiesc, mărginită la nord-vest de Munţii Nemira (foto 11).

                    9

                     10

11

Urmăm mai departe drumeagul a cărui pantă se mai îndulceşte (foto 12). Traversăm o porţiune de deal golaşă, flancată de pădure (foto 13). Pe alocuri, smocurile de iarbă atrag atenţia prin numărul foarte mare (foto 14).

                        12

                          13

14

Înainte de a ajunge pe culmea dealului privim spre Depresiunea Târgu Secuiesc (foto 15); avem vizibilitate şi spre est, către zona înaltă a Munţilor Breţcu (foto 16).

                        15

16

Odată ajunşi pe culmea delului, în dreapta noastră zărim două antene de telecomunicaţii (foto 17) iar pe partea opusă dealului faţă de sensul de urcuş vedem satul Ghelinţa (foto 18). Se observă multe porţiuni cu urme de râmătură de porc mistreţ (foto 20).

                       17

                        18

20

Din culmea acestui deal prindem o potecă nu foarte vizibilă care coboară spre o pădurice formată din arbori destul de tineri, în special mesteacăn (foto 21). O vom urmări cu atenţie pentru a nu intra printre arbuştii destul de deşi. Ceva mai spre vale poteca este mai bine conturată şi se strecoară anevoie printre copacii de mici dimensiuni (foto 22).

                                                       21

22

Solul are culoare roşiatică-maronie. Câteva sute de metri mai jos ieşim într-un luminiş de unde admirăm valea în care vom ajunge (foto 24) dar şi pădurile de pe aceste dealuri, cu diferinte nuanţe de verde (foto 25).

                                                                                             24

25

Imediat mai jos găsim un drum de ţară pe care ne vom abate spre stânga faţă de sensul de coborâre (foto 26). Acesta ne conduce la intersecţia cu alt drumeag mai mare pe care ne vom abate spre dreapta faţă de sensul de mers (foto 27).

                       26

27

Ceva mai jos întâlnim primele case din satul Ghelinţa. Depăşim o mică zonă de abrupt folosită după cât se pare la extragerea pietrei (foto 29).

29

Urmăm apoi uliţele satului, în coborâre. Mai în vale, în marginea satului Ghelinţa, trecem pe lângă una dintre cele mai vechi biserici romano-catolice din Transilvania, construită încă din timpul marii invazii tătare din 1241, având detalii de construcţie mult mai vechi, de peste 1000 de ani, de la o altă construcţie de pe acelaşi loc (foto 30, 31).

                                                           30

31

De aici ne îndreptăm spre centrul satului de unde putem urma cale de 11 km drumul judeţean până în oraşul Târgu Secuiesc.