În Gaura de pe malul drept al Ohabei, din Munţii Şureanu, am descoperit unelte din secolul I î.e.n, faună, ceramică

Ică Giurgiu (Clubul de Speologie „Emil Racoviţă” Bucureşti) 


26-27 ianuarie 1985. Costel Roman (Clubul de Speologie „Emil Racoviţă” Bucureşti), în dreapta şi Petre Puiu (Clubul Proteus Hunedoara); decolmatare. Foto: Ică Giurgiu (Clubul de Speologie „Emil Racoviţă” Bucureşti).


                                                                                            Decembrie 2014. Foto: Ică Giurgiu, Christian Megulete.

Din istoricul explorărilor

1984, 31 martie. Ică Giurgiu, Viorel Lascu, Mircea Vlădulescu, Adrian Terme, Vladimir Platagea; decolmatare în Gaura de pe malul drept al Ohabei (de jos în sus; aproximativ 5 metri cubi de piatră au fost deplasaţi).

1 aprilie 1984, decolmatare în Gaura de pe malul drept al Ohabei: Ică Giurgiu, Mircea Vlădulescu, Viorel Lascu. Se descoperă un mic depozit de obiecte din fier: brăzdar de plug, seceră, topor (vezi https://sites.google.com/site/romanianatura60/home/carpatii-meridionali/sureanu/drame-istorice-in-cheile-sura-mare-muntii-sureanu ). Determinările acestora, făcute la Muzeul de Istorie al României, de Bogdan Filipescu, plasează uneltele în perioada secolul I î.e.n. - secolul I e.n. Alături de ele s-au găsit câteva vertebre care au aparţinut unui ierbivor de talie mare (provenind din aceeaşi perioadă) (vezi mai multe informaţii la peşterile descrise în volumul de la https://sites.google.com/site/romanianatura35/carpatii-meridionali/sureanu/pestera-gaura-frantoanei-muntii-sureanu ).

23-26 august 1984. Ică Giurgiu, Viorel Lascu. S-au recoltat oase aparţinând la doi cerbi şi un ciob de oală din cel târziu secolul al IV-lea (determinări făcute la Muzeul de Istorie al României, prin intermediul lui Bogdan Filipescu).

26-27 ianuarie 1985. Ică Giurgiu, Costel Roman (ambii de la Clubul de Speologie „Emil Racoviţă” Bucureşti), Petre Puiu (Clubul Proteus Hunedoara); decolmatare.


9-10 februarie 1985. Ică Giurgiu, Costel Roman, Eva Roman; decolmatare.

21 august 1985. Ică Giurgiu, Mircea Vlădulescu, Viorel Lascu, Cornel Fotă; decolmatare.

1 decembrie 1985. Ică Giurgiu, Viorel Lascu (ambii de la de la Clubul „Emil Racoviţă” Bucureşti); Cristian Ciumaş, Marcel Lucaci, Adrian Mestecănean, Valentin Reu - de la clubul de speologie din Deva; decolmatare.

2 ianuarie 1986. Ică Giurgiu, Liviu Minoniu, Remus Rădulescu, Marius Popescu - toţi de la Clubul „Emil Racoviţă” Bucureşti; Zamfir Puşcaş - de la Clubul „Emilian Cristea” Alba Iulia; decolmatare (s-a făcut joncţiunea cu micul aven de deasupra peşterii.

4 ianuarie 1986. Ică Giurgiu, Mircea Vlădulescu, Liviu Minoniu, Remus Rădulescu, Marius Popescu - toţi de la Clubul „Emil Racoviţă” Bucureşti; Nelu Ivan, Feri Fulop (de la Clubul Hidrocarst Vulcan); decolmatare.


Descrierea peşterii

Peştera/ Gaura de pe malul drept al Ohabei se află în Cheile Şura Mare (vezi descrierea cheilor la https://sites.google.com/site/romanianatura30/home/carpatii-meridionali/sureanu/cheile-si-pestera-sura-mare ), pe malul drept geografic (vezi imaginile 3 şi 6; vezi şi descrierea peşterilor din zonă la https://sites.google.com/site/romanianatura35/carpatii-meridionali/sureanu/pestera-gaura-frantoanei-muntii-sureanu ), în dreptul confluenţei Pârâului Ohaba cu afluentul care vine din Peştera Gaura Frânţoanei (uneori afluentul este sec, dar scurta lui vale este uşor de observat). Gura peşterii (largă de 3 metri, înaltă de 3,5 metri) permitea accesul într-o galerie lungă de 6 metri, obturată de un bloc de mari di-mensiuni. Decolmatările întreprinse de noi au permis tragerea către aval a aproximativ 15 metri cubi de bolovani de diverse dimensiuni, inclusiv a aceluia care bloca accesul la începutul lucrărilor. Pe măsură ce am scos bolovani, alţii au venit de sus, de pe diaclaza largă de deasupra peşterii. Micul aven existent acolo s-a transformat în urma activităţii noastre într-un gol larg şi adânc. Tot nu am reuşit ca să ne dăm seama dacă există o galerie de peşteră dincolo de valul de bolovani, la nivelul solului. Diaclaza pe care este Gaura de pe malul drept al Ohabei mai are peste 20 metri cubi de blocuri care ar trebui extraşi pentru a vedea care este profilul solid al locurilor…


Bibliografie

Margareta Dumitrescu, Nicolae Orghidan, Traian Orghidan, Valeriu Puşcariu, Jana Tanasachi, Maria Georgescu, Ştefania Avram - Contribuţii la studiul peşterilor din regiunea Hunedoara - Lucrările Institutului de Speologie „Emil Racoviţă”, tom VI, pag. 9-88, Bucureşti, 1967

Iustin Gherman - Contribuţii la cunoaşterea regiunii carstice de la NE de Pui - Revista Muzeului Geologic - Mineralogic al Universităţii din Cluj, vol. V, nr. 1, Cluj, 1934

*** - Buletinul Asociaţiei pentru Cercetări Speologice din Munţii Sebeş, nr. 1, 1984-1985, Clubul de Speologie „Emil Racoviţă” Bucureşti


urmează 4 extrase din Lucrările Institutului de Speologie „Emil Racoviţă” Bucureşti, cu descrierea peşterii

(pagina de mai sus poartă autografele a doi importanţi exploratori ai peşterilor din România, Traian Orghidan şi Margareta Dumitrescu; mesajul „cu multă simpatie” este adresat lui Valer Trufaş, un alt important explorator al peşterilor din România)Gaura de pe malul drept al Ohabei, localizare. Vezi mai mult despre peşterile din apropierea ei.