Cheile Bobotului, pe Cerna şi Iauna, în Munţii Cernei/ Cascada Bobot

                       0

Vasile Bouaru, Nicoleta Schipor (Rădăuţi) 


Pe drumul 67D, de la Băile Herculane spre Baia de Aramă, vom ajunge după 25 km la intersecţia din imaginea 0. De acolo, dacă urmăm mai departe drumul 67D ajungem după 36 km la Baia de Aramă. Părăsim însă drumul 67D şi ne abatem pe drumul 66A, spre satul Cerna Sat (vezi harta de la https://sites.google.com/site/romanianatura20/home/carpatii-meridionali).

1

Noul drum este nemodernizat; imediat cum ne-am înscris pe el, pe partea dreaptă cum ne deplasăm, zărim imenşi pereţi albi de calcar (foto 1). După 300 m parcurşi pe acest drum iată intrarea în Cheile Bobotului (foto 2) (vezi harta de la https://sites.google.com/site/romanianatura20/home/carpatii-meridionali). Au 400 m lungime, impresionează prin stâncile foarte înalte (foto 3). Sunt străbătute de Râul Cerna aflat pe partea stângă a drumului (foto 4, 5). Pe o imensă stâncă sunt câteva găuri (foto 9). Pereţii verticali prezintă adesea grote (foto 11). În sus ne atrage atenţia Dintele Bobotului, perete cu înălţime de peste 100 m (foto 12).

                                                    2

3

4

5

9

11

12

13

14

La baza lui sunt câteva grote de dimensiuni mai mari pe lângă care curge Cerna (foto 13). Pe partea cealaltă a drumului atrage atenţia o imensă surplombă deasupra unei grote (foto 14). Iată şi alţi pereţi ai cheilor (foto 15). Prin vegetaţia destul de bogată zărim o fisură care se lărgeşte pe măsură ce se apropie de albia Râului Cerna (foto 16).

                             15

16

                 17

                        Ajungem la o curbă a drumului, spre stânga faţă de sensul de înaintare prin chei, de unde privim spre amonte (foto 17). Tot pe aici, dar spre dreapta, auzim zgomotul destul de puternic al unei mici cascade de pe un frumos pârâul lateral, afluent al Cernei. Acesta trece pe sub un pod vechi ale cărui urme le zărim prin vegetaţia bogată (foto 18). Iată pârâul mai sus de podul amintit (foto 19).

18

19

20

Mai parcurgem puţin şi peisajul dă impresia că cheile se termină (foto 20); dacă privim spre înapoi zărim o piramidă stâncoasă spectaculoasă (foto 21).

21

                    

De aici mai avem de parcurs 12 km până în satul Cerna Sat.


Cascada Bobot se află la vreo 30 kilometri distanță de Cheile Bobotului, aproape de localitatea Mehadia, pe Pârâul Sfârdinul Mare (acces extras de la). ieșim din Mehadia și la al doilea pod de lemn o luăm drept înainte pe drumul de piatră, alături de râul Sfârdinul Mare, destul de lat și clocotitor.

La al doilea pod era chiar și un indicator colorat. Trebuia să alegem ori drumul forestier de pe un versant, ori pe lângă râu, ori pe drumul de pe celălalt versant. L-am ales pe primul pentru că părea că urcă mai ca lumea și musai apa să cadă de undeva de sus. De fapt am mers pe toate cele 3 variante, înainte și înapoi, nu că n-am fi găsit cascada, dar voiam s-o vedem mai pe de-a-ntregul, mai îndeaproape, mai de sus și chiar din toate părțile. Pe lângă râu am ajuns la bazinul cascadei. O minune! Se aruncă brusc dintr-un sus misterios, cu apă multă furioasă către un bazin . Nu ne-am îndurat să plecăm repede de lângă cascadă. Ne-am mai abătut pe la case părăsite din piatră.”