Putna - Vârful Măgura Vacii, în Munţii Obcina Mare

1

articolul continuă de la


Traseul pe care îl vom parcurge porneşte din satul Putna şi urmăreşte până la Sihăstria Putnei, cale de 3 km, Pârâul Putna, parte comună cu traseul 3 de pe versantul sudic, Putna - Poiana Strigoaia. O variantă de a ajunge pe acest drum este să ne strecurăm pe străduţele dinainte de a ajunge la celebra mănăstire Putna, prin spatele acesteia. În imaginea 1 am ajuns pe drumul din stânga ei la o intersecţie cu alt drum care vine tot din sat şi duce în continuare, de-a lungul pârâului amintit, spre Sihăstria Putnei.

2

Ajungem imediat la intersecţia din imaginea 2. Drumul din dreapta imaginii se numeşte Glodu şi este partea de debut a drumului care uneşte Putna de Straja. Ne vom abate acum pe drumul din stânga imaginii 2, traversând podul care se observă. Pe dreapta, imediat cum traversăm acest pod, se află un canton forestier în vecinătatea căruia, toamna, observăm cel mai bine splendide exemplare de tisă (foto 3). Continuăm deplasarea de-a lungul drumului, privim spre înapoi (foto 4), apoi mai traversăm câteva poduri peste Pârâul Putna (foto 5). Iată albia pârâului (foto 7).

3

4

5

7

După aproape 3 km de la plecarea din Putna ajungem într-un loc mai degajat (foto 8), unde se află construcţiile Sihăstriei Putnei. Din dreptul lor, în sensul de mers, se desprinde spre stânga drumul forestier Ştefu (foto 9).

8

9

Noi ne abatem pe drumul din dreapta imaginii. Este aceeaşi intersecţie pe unde am trecut şi când am parcurs creasta Obcinii Mari (foto 3 de la). Mai mergem 100 m şi ajungem la o nouă intersecţie, cea din imaginea 10. Aici părăsim drumul principal, care urmăreşte mai departe Pârâul Putna şi ne abatem pe drumul din dreapta în sensul de mers, pe lângă acele construcţii.

10

11

Noul drum urcă uşor (foto 11). După 15 minute de când ne-am înscris pe el vom observa pe partea dreaptă în sensul de urcuş o conductă albastră şi imediat după ea un drumeag care urcă spre pădure (foto 12). Pe acel drumeag se poate ajunge la schitul Daniil, pe care l-am întâlnit şi la parcurgerea crestei principale dar şi pe varianta Putna - schitul Daniil Sihastru, traseul 2. Câteva zeci de metri mai sus se vede locul unde acel drumeag intră in pădure, în urcuş (foto 13). Traseul nostru spre Vârful Măgura Vacii este însă pe drumul din stânga imaginii 12.

12

13

Urcăm mai departe o pantă lină (foto 14) şi ajungem într-un loc unde drumul pare să se termine (foto 15). În dreapta imaginii 15 se observă o troiţă pe lângă care se poate urca spre schitul Daniil. În partea stângă a drumului faţă de sensul de urcuş, în acest loc se află un izvor.

14

15

Vom urca mai departe de-a lungul micului pârâiaş care vine dinspre partea superioară a muntelui (foto 17). Mai sus întâlnim o mică confluenţă, loc în care ne vom abate spre stânga, în urcuş (foto 18).

17

18

De aici pârâul este îngheţat şi trebuie să fim atenţi la înaintare. Mai sus, pe partea dreaptă, vom întâlni câteva stânci (foto 20). Depăşim această porţiune de abupt urmând mai departe strict pârâul, chiar dacă mai apar drumeaguri laterale (foto 21).

20

21

Urcăm o pantă cu mult grohotiş (foto 22) iar pârâul se face din ce în ce mai mic, semn că suntem aproape de obârşia lui. Mai sus, albia face un cot spre dreapta. Din acel loc părăsim pârâul şi urcăm prin pădurea din faţă (foto 23).

22

23

În urcuş ne abatem uşor spre dreapta. Panta este ceva mai mare dar nu este lungă, zărim undeva mai sus lumină printre brazi, semn că ne apropiem de o poiană (foto 24). Aproape de ieşirea în poiană găsim o potecă ce pare să fie foarte des parcursă de animale. Dintre toate urmele ne atrag atenţia câteva destul de mari, de lup (foto 26).

24

26

Ajungem la intrarea în poiana de sub vârf, în vecinătatea unui gard (foto 27). Aici, în poiană, sunt câteva case locuite temporar. Ne deplasăm spre dreapta faţă de sensul de urcuş, pe lângă gardul amintit, pe un drumeag (foto 28).

27

28

După ce depăşim limita gardului, drumeagul ocoleşte vârful, care se află în partea stângă a imaginii 29, spre construcţiile din dreapta ei. Înainte de a ajunge pe vârf privim spre înapoi. Se vede totul înspre partea sudică a acestei creste (foto 30).

29

30

Spre stânga se vede în depărtare creasta descrisă la, cu Poienile Măgura Mică şi Măgura Mare. Ceva mai spre dreapta se vede Valea Viţăului, pe care se află chilia lui Daniil Sihastrul (https://sites.google.com/site/romanianatura19/home/carpatii-rasariteni/muntii-obcina-mare/putna---vitau---sucevita şi https://sites.google.com/site/romanianatura42/home/carpatii-rasariteni/obcina-mare/daniil-sihastru-chilie-rupestra-putna). Mai la dreapta se vede creasta pe care am început traseul descris la, peste Creasta Secării iar dacă ne deplasăm privirea şi mai spre dreapta vom observa partea din creasta principală a Obcinii Mari care porneşte din Putna. Spre partea extremă dreaptă a imaginii 30 observăm şi cealaltă porţiune din creasta Obcinii Mari, care se racordează la cea din Putna, cu două din obiectivele sale, respectiv Poiana Oglinda (foto 21 şi 22 de la) şi Vârful Piscu, de 1190 m.

Urcăm mai departe nu înainte de a privi spre casele pe lângă care am trecut (foto 31) şi atingem vârful de unde privim prin culoarul pe care îl avem la dispoziţie tot spre sud (foto 32).

31

32

Suntem la 1158 m, în punctul cel mai înalt al crestei pe care o descriem în detaliu. Din Putna şi până aici, pe acest traseu, am făcut 3 ore.