Putna - Glodu - schitul Danil Sihastrul, în Munţii Obcina Mare

articolul continuă de la https://sites.google.com/site/romanianatura1/home/relief-romania-muntii-carpati/carpatii-rasariteni-harti-marcaje-pesteri/muntii-obcina-mare-harta-marcaje-pesteri/masivele-dintre-localitatile-straja-si-putna-in-detaliu-muntii-obcina-mare

 O variantă pentru a ajunge în creastă de pe traseul 3 de pe versantul sudic, respectiv Putna - Strigoaia este descrisă în continuare. Ne înscriem pe traseul care urmeză drumul forestier dintre Putna şi Straja (https://sites.google.com/site/romanianatura65/home/carpatii-rasariteni/obcina-mare/drumul-forestier-straja---putna-acces-spre-traseele-montane-muntii-obcina-mare ), preferabil dinspre Putna, prin spatele mănăstirii, deoarece este mai scurt. Vom merge pe drumul forestier Glodu 20 minute după ce ne-am înscris pe acest drum dinspre Putna, până ajungem la o intersecţie. De acolo, drumul spre satul Straja continuă spre dreapta, în urcuş.

Ne abatem pe drumul din stânga în sensul de mers şi ne vom îndrepta spre rariştea vizibilă în imaginea 1, marcată cu săgeată roşie. Tot în imaginea 1, în ultimul plan, spre stânga, se vede creasta pe care este traseul 4 de pe versantul sudic. Vom urma drumul care urcă paralel cu albia unui mic pârâu. În dreapta noastră, mai sus, sunt câteva construcţii. Imediat cum am intrat pe acest drum forestier privim spre înapoi (foto 2).


                      1
                      
2

Urmăm drumul pe care ne-am înscris, în urcuş (foto 3). Acesta se abate uşor spre dreapta, traversând pentru scurt timp pădurea (foto 4) dar apoi iese la baza rariştei din imaginea 1 (foto 5).


                  3
                        4
                        
5

În perioadele cu multă umezeală, drumul forestier, care se îngustează, are foarte mult noroi. Mai sus ne abatem pe potecile care urcă spre stânga faţă de sensul de mers (foto 6). Urcăm o pantă moderată şi în dreapta noastră observăm o parte din porţiunea de creastă care uneşte Poiana Jiji cu schitul Daniil Sihastru (porţiunea 3 de pe creasta principală, https://sites.google.com/site/romanianatura64/home/carpatii-rasariteni/obcina-mare/schitul-daniil-sihastrul---varful-magura-vacii-in-muntii-obcina-mare ) (foto 7).


                                                                                                                                                                                                                           6
                         
7Urcăm mai departe păstrând poteca mai largă; apar poteci mai mici, laterale, care se înfundă printre arbuştii tineri. De mai sus, privind în spate, zărim varianta 1 de traseu de pe versantul sudic (spre Putna şi Gura Putnei, https://sites.google.com/site/romanianatura67/home/carpatii-rasariteni/obcina-mare/variante-spre-putna-si-gura-putnei-in-muntii-obcina-mare ) (foto 8). Ne apropiem de liziera pădurii iar panta devine mai mare (foto 9). Înainte de a intra în pădure privim spre înapoi (foto 10). În vale se vede locul de unde am început urcuşul, poiana de unde am părăsit drumul de legătură dintre Putna şi Straja.                       8
                          9
                        
10


Prin pădure panta este destul de mare (foto 11). Urmăm o firavă potecă ce ne conduce spre creastă în dreptul unor copaci cu marcaje forestiere (foto 12).


                       
11

                       12

Pe acolo facem ieşirea în traseul 4 de pe versantul sudic (foto 13). Iată locul în care intersectăm acest traseu (foto 14).

                       
 13

                        
14
Suntem la 100 m aval de locul în care a fost punctul de observaţie german din imaginea 16 de pe traseul 4 de pe versantul sudic (Putna - schitul Daniil Sihastru).