Peşteri din Munţii Maramureşului explorate de Clubul de Speologie „Emil Racoviţă” Bucureşti

Ică Giurgiu, Cornel Belecciu, Tarquinius Vădeanu 

Acest masiv nu a fost ţinta unor explorări sistematice din partea Clubului deSpeologie „Emil Racoviţă” Bucureşti. Dar, în scurtele deplasări efectuate în zona Vişeu - Sighet, atenţia a fost distribuită şi pentru speologie. Datele prezentate mai jos sunt mai puţine decât observaţiile şi notele de pe teren, situaţie repetată din păcate pentru foarte multe dintre peşterile de mici dimensiuni din România; ele provin din arhiva clubului, unde au fost depuse de autorii descoperirilor.

Peştera de pe Solovan

Descoperire: Tarquinius Vădeanu, 30 august 1979. Prima cavitate repertoriată în bazinul Iza. Număr de catalog 1003/1. Situată aproape de oraşul Sighetul Marmaţiei, pe Dealul Solovan, în versantul stâng al Văii Iza. O singură deschidere, de 0,5 x 0,8 metri. Altitudine relativă 200 metri. 29 metri dezvoltare, -2 metri denivelare.

 

Peştera de la Movilă/ Peştera de la Mohelca

Descoperire: Tarquinius Vădeanu, 30 august 1979. Prima cavitate repertoriată în bazinul Tisa. Număr de catalog 1004/1. Situată în zona satului Crăciuneşti, comuna Bocicoi, pe malul stâng al Tisei. O singură deschidere, de 1 x 1,5 metri. Altitudine relativă 15 metri. Dezvoltare 14,6 metri, denivelare -8 metri. Aflaţi mai mult despre această cavitate („peşteră sau altar?”) de la https://sites.google.com/site/romanianatura47/home/carpatii-rasariteni/ignis/pestera-mohelca-muntii-ignis-este-un-altar .

 

Peştera din Lazuri

Descoperire: Cornel Belecciu, Ovidiu Grad, Adrian Rădulescu, pe 21 iulie 1983. Număr de catalog 04-1003/2 (cavitate în gresie).

Localizare: pe malul drept al Izei, între aşezările Săcel (la est) şi Săliştea de Sus (la vest) trece linia ferată, peste două viaducte pe sub care vine câte un afluent al Izei. Urcăm pe afluentul cel mai apropiat de Săcel, până la Vârful Lazuri; la aproximativ 50 metri spre sud-est faţă de acesta se află peştera, la 200 metri altitudine relativă şi la 1000 metri altitudine absolută.