Marcajul spre Vârful Oslea Românească, în Munţii Godeanu

extras din harta de la

Naziana Moşanu (Drobeta Turnu Severin)

Fotografii: Octavian Moşanu (Drobeta Turnu Severin)


Pornim cu autoturismul, din Drobeta, în sus pe Valea Cernei. Până la separarea drumului peste creasta Mehedinţilor, către satul Obârşia Cloşani (vezi hartă la), şoseaua este excelentă. Apoi, până la Cerna Sat (hartă la), gropi şi iar gropi.

Pornim pe noul marcaj triunghi roşu, care-l întâlneşte din când în când pe cel vechi, banda galbenă. Semnele noi au ţinut seamă de modificările terenului. Trecem de o livadă de pruni şi de un pârâiaş, apoi intrăm în pădure şi urcăm accentuat. Sosim într-o poiană; o locuinţă, pruni, cireşi. Privelişti frumoase asupra geanţurilor, începând cu cel al Corcoaiei. Fundalul este dominat de Cioaca Înaltă (1137 m), din Munţii Mehedinţi.

Continuăm drumul, tot prin pădure şi ajungem la un izvor amenajat, unde semnele de marcaj se separă: în stânga banda galbenă, în dreapta triunghiul roşu. Mergem pe triunghi şi urcăm mereu. Trecem de o livadă împrejmuită, cu meri şi pruni; în partea de sus a pantei, o locuinţă. Suim prin pădure şi iată-ne într-o poiană unde întâlnim drumul de car ce vine pe Curmeziş şi se termină aici. Sălaşe: unele părăsite, dărăpănate, altele mai îngrijite, cu mici grădini.

De pe Oslea Românească se văd şirul geanţurilor din Munţii Mehedinţi şi, pe firul văii, case din Cerna Sat.

Ajungem în sfârşit la poalele Oslei. Ieşim din pădure şi în faţă apare o stână mare. Câinii se reped la noi dar îi liniştim cu bucăţele de pâine uscată. Triunghiul roşu este chiar pe stânga construcţiei. După ce trecem de ea vreo 20 de metri, mai jos este izvor.

Începem urcuşul spre Oslea. Ici-colo, pe câte o piatră pierdută în iarbă, apare câte un marcaj. Spre stânga este Vf. Olanelor (1990 m) iar spre dreapta creasta Godeanului, cu Vârfurile Godeanu, Scărişoara, Micuşa. Se văd Bisericile Bulzului, Oslea din Vâlcan şi Piatra Cloşanilor din Munţii Mehedinţi. Până pe vârf (1781 m) am avut nevoie de 5 ore.

Picioare sudice desprinse din creasta Munţilor Godeanu.

Bisericile Bulzului (vezi şi harta de mai sus).