Putna - Poiana Crucii - Suceviţa

Vasile Bouaru, Anca Cîrşmariu, Sorin Vlonga (Rădăuţi)


Intrarea in traseu se face din gara Putna si are parcurs comun cu traseul 5 sau 2 pana la intersectia din imaginea 0 (sau imaginea 9 de pe traseul 2). De la intersectia din imaginea 0 ne abatem pe drumul din stanga, numit Strujinoasa (traseul 2) si traversam un pod.


0

harta zonei, extras din Nicolae Barbu, Liviu Ionesi - Obcinele Bucovinei - Editura Sport-Turism, Bucuresti, 1987

1

2

Imediat dupa pod, pe dreapta in sensul de mers se observa o poteca ce urca in padure (foto 1). La inceput panta e mai mare dar dupa circa 15 minute de urcus poteca suie ceva mai domol. Cand am parcurs aceasta portiune (16 noiembrie 2011) trecerea de la toamna la iarna s-a facut brusc si putine frunze au apucat sa se ingalbeneasca (imaginea 2). Poteca este larga si urca prin padurea predominant din foioase. Dupa circa o ora de la intrarea in traseu ajungem intr-o poiana in care se afla o mica cabana de vanatoare (foto 3).

3

4

Printr-o spartura a norilor volburosi facem o fotografie asupra unei mici portiuni a Obcinii Mari, care se afla pe traseul descris la (foto 4). Din aceasta poiana poteca urca din nou, urmand mai departe creasta Plaiului Crucii. Traseul este impadurit si doar pe alocuri, printre copaci avem vizibilitate asupra imprejurimilor, in special spre stanga fata de sensul de urcus. Dupa circa 40 minute dupa ce am parasit poiana ajungem intr-o alta, cea mai importanta din punct de vedere al orientarii, Poiana Crucii (foto 5, intrarea in poiana). Aici atingem altitudinea maxima de pe traseu, 1064 metri.

5

6

Pe vreme buna, din Poiana Crucii avem priveliste frumoasa asupra unei vaste intinderi, spre nord si vest. Imaginea 6 este facuta spre inapoi, catre locul de unde am intrat in Poiana Crucii. In departare se observa Magura Vacii (1158 m) iar ceva mai la dreapta Poiana Sihastriei. Din dreptul movilei din imaginea 6, in sensul dat de sageata, se coboara in saua pe care o traversam pe traseul 2 dintre Putna si Sucevita, marcat cu cruce albastra. Spre stanga, in imaginea 6 se observa o parte din creasta principala a Obcinii Mari. Dupa 40 minute dupa ce am parasit poiana ajungem intr-o alta, cea mai importanta din punct de vedere al orientarii, Poiana Crucii (foto 5, intrarea in poiana). Aici atingem altitudinea maxima de pe traseu, 1064 metri. Foto 7 si 8 arata, in doua anotimpuri, varful pe care il ocoleste poteca pe care coboram spre Sucevita, poteca descrisa pe traseul 5, foto 12.

7

8

Tot in Poiana Crucii se afla o stana parasita (foto 9) iar ceva mai jos de aceasta stana se afla o poteca pe care se poate ajunge la Palma. Traseul nostru insa urmareste mai departe creasta Plaiului Crucii, spre iesirea din poiana (foto 10).

9

10

Iesim din poiana ceva mai sus (foto 11) si intalnim transee ramase probabil din unul din razboaiele mondiale care au trecut si pe aici. Imediat dupa transee intalnim o poteca cu aspect de drumusor, adica destul de larga si partial amenajata, intretinuta, pe care ne vom abate spre stanga fata de sensul de mers. Dar nu o urmam mult timp deoarece in cateva minute ea se abate brusc la dreapta. In acel loc parasim poteca si urmam mai departe creasta care se desprinde spre stanga din poteca. Si pe aceasta creasta este o poteca. Undeva prin padure intalnim un copac asaltat de bureti (foto 12).

11

12

Poteca coboara destul de lin, urmarind mai departe creasta muntelui. Dupa circa 40 minute dupa ce am parasit Poiana Crucii se desprinde spre stanga fata de sensul de mers o poteca mai putin vizibila, care coboara spre stanga. O varianta este sa coboram pe aceasta noua poteca. Daca am fi urmat poteca initiala si am fi coborat spre dreapta ajungeam in circa 20 minute pe Paraul Rusca, undeva mai jos fata de cascada din foto 17 de pe traseul 5.

Ne inscriem deci pe poteca care coboara spre stanga si dupa o coborare destul de abrupta prin padure ajungem intr-un mic luminis. Acolo urcam un mic varf secundar, cu multa piatra si pe alocuri mici stanci care ii confera aspect salbatic. Apoi poteca urmeaza mai departe o creasta impadurita si are un parcurs aproape orizontal. Pe undeva depasim si un imens fag, pe care Sorin incearca sa-l evalueze (foto 13). Inca putin si ajungem in varful Dealului Nicolaus (953 m). De aici iar avem doua variante. Prima este sa coboram pe o poteca larga, spre dreapta fata de sensul de mers pana aici. Vom ajunge in circa 15 minute intr-o mare poiana de unde avem vizibilitate asupra capatului dinspre amonte al satului Sucevita (foto 14).

13

14

Se observa vaile principale (Paraul Dragosinul, Poiana Marului) iar creasta din dreapta este o portiune din Obcina Mare. Nu recomandam coborarea pe aici spre satul Sucevita deoarece mai jos sunt multe pensiuni si proprietati private iar drumul, de altfel foarte vizibil, ne conduce exact in una din aceste proprietati.

A doua varianta din varful Dealului Nicolaus este sa ne abatem pe o poteca spre stanga fata de sensul de mers pana pe varf. Aceasta poteca merge aproape paralel cu DN 17A aflat la poalele dealului. Poteca coboara prin padure si daca nu s-ar auzi zgomote din sat sau de masina am putea crede ca suntem departe de civilizatie deoarece padurea, desi nu este prea deasa, totusi nu avem vizibilitate spre sat. Dupa aproape 20 minute de coborare iesim din padure intr-o mica poienita si ceva mai jos de aceasta gasim un drumusor care ne va conduce in sat. Undeva de unde avem vizibilitate facem o fotografie asupra manastirii Sucevita (foto 15) si asupra vaii Paraului Sucevita, spre iesirea dintre munti (imaginea 16).

15

16

17

Inca putin si ajungem la primele case din sat. Mai jos intersectam traseul 2, pe drumul aflat langa Paraul Bercheza, foarte aproape de locul din poza 24 de pe traseul 2. Inca 100 metri si suntem in fata manastirii.

Prin spatele manastirii Sucevita am surprins (imaginea 17) capatul traseului cu numarul 4, Putna - Sucevita. Partea marcata cu rosu este portiunea dintre varful Dealului Nicolaus pana la iesirea din traseu.