Schitul Daniil Sihastrul - Vârful Măgura Vacii, în Munţii Obcina Mare

articolul continuă de la 


Odată ajunşi în dreptul schitului, lângă gardul din partea nord-estică, găsim o poartă şi intrăm în marea poiană unde se află schitul (foto 1). Traseul continuă pe creastă, pe lângă acest gard. În stânga noastră în sensul de parcurgere a crestei, ceva mai jos, admirăm poiana şi schitul (foto 2). Am mai ajuns aici de pe traseul 4 de pe versantul nordic sau de pe traseele 4 şi 6 de pe versantul sudic.

                                1

2

                             3

Privim peste gard, spre înapoi, est, unde vedem în plan apropiat porţiunea de creastă parcursă până aici (foto 3) iar ceva mai spre dreapta, în depărtare, frumoasele poieni ale Măgurei Mici şi Mari, fotografiate în două anotimpuri (foto 4 şi 4a) de pe traseul descris la https://sites.google.com/site/romanianatura57/home/carpatii-rasariteni/obcina-mare/frumoasele-poieni-de-la-gura-putnei-la-voievodeasa-muntii-obcina-mare.

                                 4

4a

Continuăm traseul. Trecem de poarta de intrare în zona schitului, cea peste drumul care vine din satul Straja (foto 5) şi trecem un pârleaz peste gardul care împrejmuieşte poiana (foto 6). 

                            5

6

Ajungem într-un loc deschis de unde ne vom abate spre stânga, prin locul indicat de săgeata roşie în imaginea 7. Iată acelaşi loc fotografiat iarna (foto 8). Tot din acest loc se desprinde spre dreapta faţă de sensul de mers, traseul 4a de pe versantul nordic (foto 9).

                              7

                                8

9

Înainte de a coborî pe traseu, privim spre înapoi, către gardul schitului (foto 10). Poteca urmează o porţiune cu mulţi arbuşti de mici dimensiuni printre care ne strecurăm pe o potecă destul de noroioasă în perioadele umede (foto 11). Ajungem într-o şa de unde începem să urcăm (foto 12). 

                               10

                                           11

12

Dintr-un loc cu vizibilitate spre înapoi privim spre creasta care coboară în satul Straja de pe traseul 4a de pe versantul nordic (foto 13). Poteca urcă mai departe, pe o pantă destul de mare. Toamna întâlnim adesea pe aici ciuperci foarte frumoase dar otrăvitoare (foto 14). Le zărim imediat prin coloritul lor roşu intens, chiar dacă se află sub crengi sau rădăcini ale copacilor (foto 15).

                                    13

                             14

15

                                Urcăm mai departe pe aceeaşi potecă noroioasă (foto 16), trecând de o bifurcaţie şi urmând doar creasta principală. Ceva mai sus panta se măreşte din nou (foto 17). Din nou vom fi atenţi, toamna, la bogăţia de ciuperci din această zonă (foto 18, 19). Ne strecurăm mai departe printre arbuşti (foto 20) şi ajungem într-un loc deschis, capătul undei vaste poieni (foto 21). Din acest loc, spre dreapta faţă de sensul de mers, intersectăm traseul 11 de pe versantul nordic.

                              16

                           17

                               18

19

                                 20

21

                                22

Pentru continuarea crestei ne vom abate spre stânga faţă de sensul de urcuş, unde vom intra în marea poiană de sub vârful cel mai înalt de pe această creastă (foto 22). Mai parcurgem circa 100 m şi zărim spre dreapta, printre brazi, Vârful Măgura Vacii spre care ne îndreptăm (foto 23). Trecem de câteva tranşee săpate ceva mai jos de vârf şi atingem cota de 1158 m (foto 24). 

                                    23

                                  24