Curcubeul dublu, în mai 2016

1

Vasile Bouaru (Rădăuţi)


Un fenomen rar am surprins în seara zilei de 17 mai 2016. În timp ce soarele era spre asfinţit şi lumina puternic printre doi nori, pe o ploaie destul de puternică dar scurtă ca durată, înspre răsărit a apărut pe cer un curcubeu dublu (foto 1).

2

De obicei curcubeul apare atunci când lumina soarelui se refractă prin picăturile de apă din atmosferă. Lumina soarelui pătrunde în interiorul picăturilor de apă, deci mai întâi are loc refracţia, apoi se reflectă de marginea interioară a acestor picături care au formă aproximativ elipsoidală. Unghiul sub care are loc reflexia este în jurul valorii de 41 grade. Dacă stăm cu spatele la soare şi privim spre curcubeu vom observa cele şapte culori care îl compun: roşu, orange, galben, verde, albastru, indigo şi violet.

Dar razele soarelui au o reflexie dublă în interiorul picăturilor de apă, generând de fapt două curcubee. De obicei al doilea curcubeu este foarte puţin vizibil sau deloc iar al doilea unghi de reflexie este în jurul valorii de 52 de grade. Dacă lumina soarelui este suficient de puternică atunci se observă şi al doilea curcubeu la care ordinea de dispunere a culorilor de la curcubeul cu luminozitatea mai mare este inversă (foto 2). Iată cele două curcubee deasupra oraşului în toată splendoarea lor (foto 1).

4

Am fotografiat marginea nordică a curcubeului primar (foto 4) precum şi cea sudică (foto 5).

5

Nu a durat mult, de ordinul minutelor şi curcubeul secundar a dat semne că începe să se estompeze (foto 6). Iată-l în imaginea 7 abia vizibil deasupra celui primar.

6

7

După câteva clipe nu se mai vedea deloc (foto 8) nici spre nord (foto 9) nici spre sud (foto 10).

8

9

10

Curcubeul primar a crescut în intensitate (foto 11) mai ales spre partea sudică a sa (foto 12).

11

12

Apoi ploaia s-a oprit, cerul s-a degajat mai ales în vecinătatea soarelui iar curcubeul a dispărut complet.