Munţii Făgăraşului, creasta principală, parcurgere vest - est: 7. Vârful Negoiu (2535 m) - Portiţa Negoiului (2180 m)

7.   Vârful Negoiu (2535 m) - Portiţa Negoiului (2180 m, imediat la vest de Lacul Călţun) (Munţii Făgăraşului, creasta pricipală, parcurgere de la vest la est, marcaj bandă roşie) 

1   Vedere de pe Vârful Lespezi. Foto: Ică Giurgiu.

Timp de parcurgere (gratuit, harta şi ghidul masivului la https://sites.google.com/site/romanianatura58/home/carpatii-meridionali/fagarasului/ghid-muntii-fagarasului-volumul-1): 1½-2 ore; traseu expus pericolelor iernii în perioada septembrie - iunie. De pe Vârful Negoiu (imaginea 1) începem să coborâm spre sud-est. După 10-15 minute ajungem la bifurcaţia C: către dreapta este potecă spre Strunga Doamnei, pe bandă galbenă (apar şi semne bandă albastră); către înainte mergem spre Strunga Dracului (imaginea 1) (loc care în unele momente ale anului este scos total din circuitul turistic din cauza distrugerilor pe care le fac căderile de pietre), pe bandă roşie. Pentru cei cu bagaje grele şi nu prea încântaţi de locuri mai acrobatice, recomandăm cărarea spre Strunga Doamnei (imaginea 223, volumul 2). Sunt locuri frumoase de cort în căldările de la sud de Negoiu. 2   Vedere de pe Muntele Lespezi. Foto: Christian Megulete (Bucureşti).

 

De la bifurcaţia C (vezi mai sus) mai urcăm puţin şi, spre stânga, coboară traseul prin Strunga (Hornul) Dracului (imaginea 1), unde, pe unele porţiuni, sunt lanţuri. Şi la coborâre şi la urcare, cea mai comodă poziţie de avansare prin Strunga Dracului este cu faţa la perete, ţinându-ne, când este cazul, de lanţuri. Când avem bagaje grele, sunt câteva platforme spre care putem să le lăsăm sau să le suim cu cordelina, noi avansând fără ele în spate. La baza hornului, pe care îl coborâm sau urcăm în 15-40 minute, funcţie de bagaj, stare fizică, vreme şi intersectări cu alţi turişti, poteca este apropiată de orizontală. Pasaje ceva mai expuse urmează până vine din dreapta (D) poteca marcată cu bandă albastră, dinspre Strunga Doamnei (imaginea 1). Din D mai avem 10 minute până în (E), acolo unde joncţionăm cu traseul cruce roşie, care soseşte din Strunga Ciobanului (imagini 3, 4). De aici, în curând sosim în Portiţa Negoiului (Călţunului), deasupra Lacului Călţun, a refugiului Călţun/ „Toma Boerescu” şi a noului refugiu Călţun. 3   Strunga Ciobanului, vedere suind de la cabana Negoiu. Foto: Adrian Stoenică (Bucureşti).


4   Strunga Ciobanului, vedere suind de la cabana Negoiu. Foto: Ică Giurgiu (Bucureşti).

 
De la bifurcaţia C, drumul prin Strunga Doamnei către Portiţa Negoiului are coborâşuri şi urcuşuri. Trebuie să fim atenţi pe vreme cu vizibilitate redusă pentru ca spre baza vâlcelului pe care începem din C să coborâm să o luăm la stânga, pe marcaj, şi nu să pierdem în continuare din altitudine. Apoi, mai departe, după ce am ocolit Vf. dintre Strungi (imaginea 1), dacă vremea este opacă trebuie să nu greşim poteca, lăsându-ne „furaţi” de firul ce tot coboară spre dreapta, către baza Muntelui Lespezi, pe bandă albastră, depărtându-ne astfel de Strunga Doamnei. Ultima parte a potecii către Strunga Doamnei este ascendentă; din strungă coborâm spre punctul D, unde întâlnim traseul care vine de la Strunga Dracului. 
5   Lacul Călţun şi vechiul refugiu, vedere din Portiţa Negoiului. Foto: Ică Giurgiu (Bucureşti).
6   Negoiu şi Lacul Călţun, vedere de pe Muntele Laita. Foto: Ică Giurgiu (Bucureşti).

 

Vezi celelalte etape ale parcurgerii crestei principale la https://sites.google.com/site/romanianatura1/home/relief-romania-muntii-carpati/carpatii-meridionali-harti-marcaje-pesteri/fagarasului/creasta-fagarasului-parcurgere-de-la-vest-la-est .