Munţii Făgăraș / Făgăraşului, creasta principală, parcurgere vest - est: 8.  Portiţa Negoiului (2180 m, la vest de Lacul Călţun) - Şaua Capra (2315 m)

articolul continuă de la


Timp necesar: 4-5 ore (gratuit, harta şi ghidul masivului la); iarna pot apare probleme serioase la parcurgere. Din Portiţa Negoiului ne lăsăm către Lacul Călţun (imagini 1-3). 

1   Lacul Călţun şi vechiul refugiu, vedere din Portiţa Negoiului. Foto: Ică Giurgiu (Bucureşti).

2   Lacul Călţun, refugiul Toma Boerescu şi cel mai scurt traseu turistic din România, vedere de pe Vârful Lespezi. Foto: Ică Giurgiu (Bucureşti).

3   Vedere de pe Muntele Lăiţel. Foto: Costache Eugen Dumitru (Păuleşti). 

Cel mai scurt traseu turistic din România se află pe partea de est a Lacului Călţun (imaginea 2), între poteca de creastă marcată cu bandă roşie şi vechiul refugiu Călţun; are aplicat punct roşu şi se întinde pe aproximativ 30 metri lun-gime. Este bine ca pe această porţiune marcajul să fie foarte des, căci pe negură şi vânt, din poteca de creastă nu vezi vechiul refugiu şi nici nu te poţi face auzit până la el (la zgomotul rafalelor adăugându-se zbaterea valurilor de pe lac). Iată celelalte trasee turistice foarte scurte din România

Urmează urcuşul pe Lăiţel, apoi traversarea platoului de pe Vf. Laiţa/ Laita (imagini 4, 5). 

4   Munţii Lăiţel şi Laita. Foto: Trestian Găvănescu (Râmnicu Vâlcea).

5   De pe Vârful Vânătoarea/ Vânătarea lui Buteanu, spre vest. Foto: Gabriel Silvăşanu (Bucureşti). 

Pe acest platou al Laitei, vara, am avut una dintre cele mai interesante păţanii din aceşti munţi: cele 95 de kilograme ale mele, plus alte 35 ale rucsacului, nu erau suficiente ca să pot avansa prin vântul cu rafale, pe o lungă porţiune, decât în… patru labe; dacă încercam să merg în picioare curentul mă răsucea şi mă trântea violent. Alţi prieteni, într-un an ulterior, mult spre est de aici, în Curmătura Brătilei, au fost prinşi de o tornadă! Vântul îi tăvălea şi rostogolea pe cei mai mici. Gabriel Miclăuş, ajungea cu rucsacul din spate la 130 de kilograme, dar a fost ţintuit la sol de tornadă şi învârtit pe loc până când a fost tras afară de acolo de Gabriel Silvăşanu, venit, târâş, în ajutorul lui! Desigur, astfel de dezlănţuiri ale vremii sunt oarecum rare, dar atunci furia vântului poate culca (am văzut aşa ceva în multe locuri din munţii noştri) păduri întregi la pământ; sau, vântul în viteză poate crea în codri „cărări” şerpuite, cu arbori trântiţi brusc şi violent, toate crengile lor fiind rupte de pe trunchiuri din cauza izbiturii de pământ.

După ce am urcat (trecând o zonă cu lanţuri) pe Laiţa/ Laita şi o depăşim (gratuit, harta şi ghidul masivului la https://sites.google.com/site/romanianatura58/home/carpatii-meridionali/fagarasului/ghid-muntii-fagarasului-volumul-1), ajungem în Şaua Doamnei (de unde putem coborî spre nord, fără marcaj, într-o căldare pietroasă, cu ceva locuri de cort; mai jos, ajungem la Lacurile Doamnei) (imagini 6, 7). 

6   Lacul Doamnei, 1860 metri altitudine, traseu 27. Foto: Gabriel Silvăşanu (Bucureşti).

7   Lacul Mic al Doamnei, 1860 metri altitudine, traseu 27. Foto: Gabriel Silvăşanu (Bucureşti). 

Pe marcajul de creastă, poteca va trece apoi pe lângă claia de piatră numită Turnul Paltinului (există aici o zonă cu lanţuri) (imagini 8-10). (De la Turnul Paltinului spre sudul masivului, marcaj punct albastru către cabana Piscu Negru, traseul 62.) 

8   Căldarea Paltinului, la sud de creasta principală a masivului. Foto: Trestian Găvănescu (Râmnicu Vâlcea).

9   Turnul Paltinului, vedere de pe Muntele Lespezi. Foto: Ică Giurgiu (Bucureşti).

10   Lângă Turnul Paltinului. Foto: Claudiu Matei (Bucureşti). 

Apoi, de la Turnul Paltinului, pe creasta principală ajungem la o ramificaţie: pe bandă albastră, spre nord-est, avem potecă către Lacul Bâlea (½-1 ore) (imaginea 11); spre est, banda roşie continuă pe marginea abruptului sub care se află Lacul Bâlea. Pe această din urmă porţiune a marcajului, spre sud este Căldăruşa Lungă a Caprei, cu lacuri şi locuri liniştite (imaginea 12).

După ce ocolim pe la sud Vf. Iezerul Caprei (2417 m; imagini 13 şi 5) sosim în Şaua Capra (2315 m): către nord coborâm la Lacul Bâlea (triunghi albastru, ½-1 oră; traseu 26), către sud se ajunge pe malul Lacului Capra (15 minute), iar către est urcăm (cruce albastră, ¾-1 ore; traseul 30) pe Vânătoarea/ Vânătarea lui Buteanu. 

11   Zona Lacurilor Bâlea. Foto: Constantin Gheorghiu (Călăraşi).

12   Lacurile din Căldăruşa Lungă a Caprei. Foto: Cristian Radu (Curtea de Argeş).