Peştera Cuptorul Porcului, în Cheile Caraşului, Munţii Aninei

Hartă şi descriere extrase din M. Bleahu, V. Decu, Şt. Negrea, C. Pleşa, I. Povară, I. Viehmann - Peşteri din România - Editura Ştiinţifică şi enciclopedică, Bucureşti, 1976.    

 

De la. Asezare: in apropierea satului Iabalcea (com. Carasova, jud. Caras- Severin). Este sapata in versantul drept, abrupt, al Cheilor Carasului, sub platoul carstic. Date istorice: intrarile pesterii sunt cunoscute locuitorilor din Iabalcea sub numele de cuptoare. Pestera a fost identificata si studiata de E. Balogh (1937).

Descriere: pestera mijlocie (260 m), orizontala, cu portiuni ascendente, fosila, avand doua intrari: cea dinspre nord mai mica, cea dinspre sud mai mare, ambele orientate spre vest. Sistemul de galerii si sali, relativ complicat, are inaltime maxima in Sala cu Prabusiri (20 m). Pestera este inzestrata cu concretiuni: stalactite si stalagmite, dintre care unele monumentale, coloane si scurgeri parietale proeminente. 

Cuptoru Porcului este o pestera calda (10°C pretutindeni in interior), relativ umeda, strabatuta de curenti intre cele doua guri. Sapaturile au dat la iveala resturi fosile de Ursus Spelacus si Crocuta Spelaea, precum si unelte ale omului primitiv asemanatoare celor din Pesterile Popovat si Cerbului. Conditii de vizitare: pestera nu prezinta dificultati, dar fiind greu de gasit fara o calauza din satul Iabalcea, este rar vizitata. Nu este amenajata.)