21. 24/08/2020 - Natuurlijke selectie

Natuurlijke selectie

We hebben onlangs een artikel gelezen van een natuurliefhebber, met heel veel liefde voor dieren, die het nestgedrag van een gezinnetje merels gevolgd had vanaf het prille begin.

Hij volgde de merelfamilie vanaf de eerste verzameling van hooisprietjes, door de aanstaande ouders, tot het uitvliegen van de jonge mereltjes.

Het viel hem op dat van de 5 "uitgepikte" jongen, er slechts 3 uiteindelijk het nest verlieten ... 2 hadden de rand van het nest niet gehaald ... ze waren dus helaas vroegtijdig gestorven.

Was de natuur uitzonderlijk streng (te streng?) voor beiden geweest?

Vroegen de opgroeiende jongen te veel krachten van de ouders, om voldoende voeding voor hun kroost (5 gapende hongerige bekjes) te vinden?

De 2 zwaksten werden alzo geslachtofferd om de 3 sterkste meer levenskansen te geven.

De 2 zwaksten bleven reeds, na enkele dagen na hun geboorte, achter in de groei.

Was het door gebrek aan voeding of het gemis aan een basisgezondheid dat 2 het niet gehaald hebben?

De natuur voerde haar natuurlijke selectie door, zodat alleen de sterkste hun genen kunnen doorgeven.

In de wilde natuur is er geen ruimte voor medelijden of 2de kans.

Doen wij er als dwerggeitenfokkers (dierenliefhebbers ?) er wel goed aan om al onze lammetjes (te zwakke lammetjes) in leven te willen houden?

We halen soms wel vreemde "trukken" uit, gebruiken pilletjes en spuitjes of toverdrankjes om toch maar ... soms te zwakke ... lammetjes in onze weide te krijgen.

Zijn we dan als "natuurbeinvloeder" niet verkeerd bezig?

Doen wij ... misschien wel ongewild ... niets onnatuurlijks wat echt tegen de natuurwetten indruist?

De natuur laat zich immers niet dwingen en zal zich uiteindelijk wreken.

Hebben we als dwerggeitenfokker niet te verantwoordelijkheid (plicht) om de dwerggeitenpopulatie sterk en gezond te houden?

Verminderd de levenskwaliteit niet te erg wanneer we toch maar dat zwak lammetje in leven wensen te houden?

Vaak zijn/blijven zulke "sukkeltjes" immers, de rest hun leven zwak, vragen veel medicijnen en zullen ... ondanks onze goede zorgen ... toch steeds sukkeltjes blijven die regelmatig als eerste ziek zijn en zo wat alle ziekten doormaken.

De algemene gezondheid van onze kudde kan door, de aanwezigheid van enkele te zwakke diertjes, in gevaar komen.

Moeten wij als fokker niet iets meer rekening houden met de wetten van de natuur en misschien wel aanvaarden dat de zwaksten het niet kunnen of zelfs niet MOGEN halen?

Voor ons mensen lijken deze strenge wetten misschien wel wreed ... maar de natuurlijke selectie heeft haar nut in het verleden reeds bewezen.

Maar moeten we niet iets meer de natuur ... natuur laten zijn ... om de dwerggeitenpopulatie sterk en gezond te houden voor de volgende generaties dwerggeiten?

(24/08/2020)