09. 29/01/2017 - Castratie van dwerggeitenbokje.

1. Algemeenheden

Een dwerggeitenbokje van 3 - 4 maanden is al geslachtsrijp en kan dus al dekken. Daarom is het beter de bokjes op deze leeftijd te spenen en gescheiden te houden van miekes dit om ongewenste dekkingen te voorkomen.

Wenst men het bokje samen met miekes te houden en men wil geen lammetjes, dan dient het bokje gecastreerd.

Een gecastreerd bokje zal uitgroeien tot een tussenvorm tussen een mieke en een bokje. Minder fors gebouwd, minder lange beharing en vooral veel rustiger dan een bokje.

Vroeger gebeurde een castratie wel eens door op jonge leeftijd, de testikels te kneuzen of door een elastiekje strak rond scrotum te plaatsen. De testikels kregen hierdoor te weinig bloedtoevoer en het scrotum viel er na een tijdje af.

Opgepast: best niet castreren tijdens de warmste maanden van het jaar. De vliegen kunnen voor overlast zorgen (myiasis).

2. Waarom castreren?

Men castreert een bokje om:

- een ongewenste dekking van een mieke te voorkomen.

- de typische bokkenstreken (onberekenbaar, agressief gedrag, bokkengeur) te verminderen of te stoppen.

Na castratie kan een bokje wel nog enkele weken vruchtbaar zijn.

3. Wanneer castreren?

De ideale leeftijd voor castratie is 6 - 7 maanden oud. Te vroeg castreren kan op latere leeftijd problemen geven met de urineweg. Deze urineweg is en blijft immers onvoldoende ruim, na een te vroege castratie, waardoor er een afsluiting door blaasstenen en -grijs kan optreden.

4. Hoe castreren?

Castratie dient onder (lokale) verdoving en toegepast door een veearts.

Het scrotum wordt voor 2/3 weggenomen, de strengen (zaadstrengen en bloedvaten) afgebonden en de testikels afgesneden. De wonde mag niet gehecht worden, dit om het wondvocht een uitweg te bieden.

5. Prijs?

De prijs kan verschillen van veearts tot veearts (25 tot 50 euro), best daarom vooraf prijs vragen. Indien er meerdere bokjes gelijktijdig gecastreerd worden zal dit de prijs drukken.

(29/01/2017)