01. Gedrag

13/02/2019

Aike

Hallo, ik heb een vraagje... ik heb een geit met een lam gevonden die we samen kunnen kopen. De mama is wel erg bang... de eigenaar zegt dat dat deels door het lam is en ook omdat ze recent gevaccineerd is. Denk je dat we de mama van twee jaar nog helemaal tam kunnen krijgen?

9

00-72

Reactie 't Novyhofke

Hallo Aike,

Een geitje dat echt bang is ... komt doordat de fokker ze niet echt tam gemaakt heeft. Indien je veel met de mama en haar lammetje bezig bent .. ga je ze wel nog wat tam krijgen ... maar hoe tam, hangt af van het karakter van het geitje.

26/09/2017

8

00-47

Stijn

Reactie 't Novyhofke

Hallo 't Novyhofke,

Ik zit met een probleem. Ik heb sinds vorige vrijdag nieuwe geitjes bij: een bokje en een mieke. Ik heb nog een moeder met een kleintje. Zij accepteert de nieuwelingen niet. Blijft dit duren dat ze ze verstoot? Groetjes

Hallo Stijn,

Blijft zeker niet duren ... de moeder beschermt haar lammetje ... is een normaal verschijnsel dat de nieuwe geitjes eerst verstoten worden ... heeft te maken met de pikorde .. nieuwe geitjes starten als laagste in de rang ... het verstoten zal telkens iets minderen maar kan toch wel nog enkele weken duren.

09/10/2015

7

00-25

Jasmien

Reactie 't Novyhofke

Hallo Novyhofke,

Waarom moet er toch altijd 1 geitje de baas spelen. Ze verjaagt de andere geitjes bij de voederbak? Is dat wel normaal? Moet ik de deugniet verkopen?

Hallo Jasmien,

Sorry, dat is de natuur van onze dwerggeitjes. Wanneer je 2 of meer diertjes samen brengt zal er altijd 1 de baas spelen "rangorde" of "pikorde" noemt men dat. De leider zal altijd de beste plaats en het beste eten opeisen. Wanneer men de leider "deugniet" zou wegnemen uit de kudde, zal een ander dier zich opwerpen als de leider. Enkel wanneer men de samenstelling van de kudde zal wijzigen (dier uit of in de kudde brengen), zullen de geitjes onderling strijden om de rangorde terug te bepalen.

04/04/2015

6

00-29

Griet

Reactie 't Novyhofke

Hallo Novyhofke,

Kunnen jullie mij verder helpen met mijn 2 eenjarige mekkerende dwerggeitjes?

Momenteel is de situatie zo voeding: s morgens krijgen ze steeds brokjes, een wortel of appel en ze hebben permanent hooi in hun ruifje, ook krijgen ze dan nog een wilgentak. 's Avonds als ik thuis kom ga ik vaak met de hond wandelen en pluk dan het lekkerste gras tijdens mijn wandeling die ik ze dan geef (het uur waarop ze dit krijgen verschilt wel steeds)...momenteel staat er geen gras op hun stuk (vorig jaar stond dit vol bramen maar dat hebben ze netjes verwerkt). Binnenkort wordt hun stuk vergroot waardoor ze gras hebben.

Iedere dag ververs ik hun stalletje en inloopstalletje dus kortom ik verwen ze te veel lijkt mij?

De geitjes zitten samen met 12 kippen op een oppervlakte van 20m op 15m en hebben enkele verhoogjes waar ze leuk op spelen...en binnenkort nog eens deze oppervlakte extra.

Maar als ik of de hond in de tuin komen staan ze altijd aan de draad en mekkeren ze lang en soms luid. Ik vind het dan enorm moeilijk om hen te negeren maar probeer dit momenteel zoveel mogelijk te doen. Als ik de hond 's morgens uitlaat en ze mekkeren, wacht ik zelf om hen eten te gaan geven als het mekkeren opgehouden is.

Als ik bij hen in de weide ben komen ze mij eerst overal achterna maar nadien gaan ze leuk met elkaar spelen. Maar het is net alsof ze gelukkiger zijn als ik ook bij hen in de buurt rondloop?

Mijn vraag is of ik hen dit mekkeren snel kan afleren en hoe ga ik dit het beste aanpakken met voeren, negeren enz... zou ze niet graag moeten wegdoen omdat de buren hier genoeg van krijgen. Ben enorm aan ze gehecht waardoor ik ze ook veel liefde geef wat misschien het verkeerde effect heeft?

Kunnen jullie mij helpen aub?

Alvast bedankt voor jullie tijd en feedback!

mvg Griet (Marieke en Roccotje, mijn 2 miekes )

Hallo Griet,

De oplossing die jij mij vraagt is niet eenvoudig.

Verkeerde manieren afleren is super moeilijk.

Ik ken de reden niet waarom ze beginnen te mekkeren zijn.

Vaak is de reden: dat de mensen de geitjes voederen door de omheining of strooien iets lekkers over de omheining. Het kunnen ook de buren zijn die het doen.

Geiten moeten weten dat ze enkel iets lekkers of eten in het algemeen krijgen, wanneer je IN HET weitje komt.

Om deze slechte gewoonte af te leren moet je drastisch te werk gaan.

Ofwel de geitjes verplaatsen naar een andere weide waar ze niemand zien of ze opsluiten in hun stalletje waar ze niemand zien.

Deze straftijd moet toch zeker een 3 tal weken volgehouden worden. Tijdens deze periode mogen ze enkel wat water en hooi krijgen. Ik weet het, het is streng, maar een andere oplossing is er niet. Hoogzwangere geitjes moet je natuurlijk wel wat brokken geven, ofwel wachten met straffen tot de lammetjes groter zijn.

Je moet ze dus zoveel mogelijk negeren en je zo weinig mogelijk laten zien. Ook andere mensen mogen ze niet zien.

Indien je ze opsluit in hun stalletje moet je er wel voor zorgen dat er voldoende verse lucht en licht binnen komt.

Je geeft ze dus enkel 's morgens en 's avonds vers water en wat hooi, voor de rest niets.

Na die periode mag je ze enkel in hun stalletje eten of iets lekkers geven. Ook nooit laten zien dat je iets lekkers of eetbaars bij je hebt, totdat je in hun stalletje bent.

Na een tijdje weten ze dus dat ze enkel iets lekkers in hun stalletje krijgen.

Als ze beginnen te mekkeren NOOIT iets eetbaars geven. Je beloont daarmee hun slechte gewoonte.

Ik hoop dat het resultaat zal hebben en dat je van dat mekkeren af geraakt.

01/11/2014

5

00-25

Johanna

Reactie 't Novyhofke

Hallo Novyhofke,

Wij hebben 5 schaapjes en willen er enkele dwerggeitjes bijzetten. Nu onze vraag: Kan dat? Waar moeten we op letten.

Hallo Johanna (mooie naam),

Je vertelt mij niet welke schaapjes het zijn? Grote of kleine soort? Zijn er ook bokken bij?

Dwerggeitjes samen met schapen houden vormt normaal geen probleem, wel rekening houden met:

- Dwerggeitjes kunnen niet zonder stalletje. Ze hebben beschutting nodig tegen regen.

- Opgepast met schapendraad. De geitjes steken er hun kopje door, maar kunnen niet meer terug doordat de hoorntjes weerhaakjes vormen.

- De omheining dient voor dwerggeitjes minstens 1,20 hoog te zijn met goed afgesloten hekje, zo niet zullen ze vlug bij de buren zitten.

- De dwerggeitjes hebben brokken nodig met het mineraal "koper". Schapen kunnen geen koper verdragen. Dus eventueel apart brokken voeren.

- Opgelet indien er bij je schapen een bok zit, hij zou je dwerggeitenmiekes kunnen dekken. Je dwerggeitenbok kan ook schapenooitjes dekken. De lammetjes van zulke combinaties noemt men geloof ik, ben er niet heel zeker van: "scheit" of "gaap". Natuurlijk zijn deze diertjes niet vruchtbaar.

- Hoe de bokken (schapenbok en dwerggeitenbok) zich onderling gedragen weet ik niet. Heb er nog geen ervaring mee.

- Je moet natuurlijk voor dwerggeitjes een apart "Beslagnummerr" hebben. Aan te vragen bij DGZ Vlaanderen. Zie onze website 08. Geitjes houden. 10. Wettelijke

Verder wens ik je met je dwerggeitjes veel geluk. En vooral: geniet van je diertjes.

14/07/2014

4

00-22

Carola

Reactie 't Novyhofke

Hallo Novyhofke,

We hebben 2-jarige dwergggeitjes, ze krijgen ’s avonds om18 uur geitenkorrels in hun stalletje. Ons probleem: al vanaf 15 uur beginnen ze te mekkeren telkens als ze iemand zien. In het begin deden ze dat niet. We hebben bang dat de buren gaan klagen. Wat te doen?

Hallo Carola,

Ik geloof dat je geitjes een beetje te veel verwend zijn, maar toch moet deze slechte gewoonte afgeleerd en een goede voedergewoonte aangeleerd.

De reden waarom ze langdurig mekkeren kan verschillende oorzaken hebben. De meest voorkomende kan zijn omdat:

- De geitjes zich eenzaam voelen. Is er een verandering in de kudde (geitje weggenomen uit de kudde)?

- Er voordien met ze gespeeld werd en nu niet meer en ze gezelschap en aandacht van een speelkameraad zoeken.

- Ze meerdere malen verwent werden met iets lekkers (brood, brokken) buiten de normale voederbeurten en terug iets lekkers willen.

- Ze liever brokken dan ruwvoer eten.

De enige echt helpende remedie is ze te negeren als ze blijven mekkeren en zeker geen snoepje (brood of brokken) geven om ze te doen zwijgen.

Om zo doende, de buren of zelf, niet zot te worden van het mekkeren is het aangewezen om de lawaaimakers gedurende een week op te sluiten in een apart binnenhok (2 m² per dwerggeitje) zonder dat ze andere dieren kunnen zien.

Enkel 2 keer per dag hooi en water geven op momenten dat ze niet mekkeren en ze voor de rest negeren (geen gras, brokken of brood geven).

Na een week hebben ze door dat mekkeren geen zin heeft.

Na deze week kan je ze terug buiten laten en voorlopig enkel 's morgens brokken geven (niet meer 's avonds) en kijken hoe ze reageren. Zeker geen snoep geven buiten de normale voederbeurten. Blijven ze mekkeren dan de remedie herhalen gedurende een week.

Ik weet het, het is streng, maar er is geen andere oplossing op korte termijn om ze de slechte gewoonte af te leren.

01/04/2014

3

00-18

Chris

Reactie 't Novyhofke

Hallo Novyhofke,

We hebben 3 dwerggeitjes, ze zijn ongeveer 1 jaar oud. We willen er nog 2 of 3 dwerggeitjes bijzetten. We hebben een weide van 500m² en een ruime stal.

Nu onze vraag: Kan ik de nieuwe geitjes er gewoon bijzetten? Gaan ze vechten? Maak het uit of de nieuwe geitjes jong of oud zijn?

Hallo Chris,

Fijn dat dwerggeitjes tot je hobby behoren.

Koop enkel gezonde dieren bij een hobbykweker, zeker niet bij een veekoopman.

Zorg de eerste dagen voor een (doorzichtig vb betonnet) tussenschot in de stal, zodat de nieuwe geitjes toch rustig kunnen liggen en eten in de stal, als de geitjes op stal zijn (vb ’s nachts). In de weide kunnen ze natuurlijk samen leven, er is meer ruimte.

Ze zullen wel een beetjes vechten, dat is normaal en hoort erbij. Ze zullen mekaar niet ernstig verwonden. De strijd is nodig om de rangorde te bepalen. Eenmaal deze orde bepaalt zal het gevecht stoppen.

De leeftijd maakt geen verschil, een jong geitje zal zich natuurlijk vlugger gewonnen geven dan een oude geit. Zorg wel dat de geitjes dezelfde wapens hebben: dwz dieren zonder horens niet samen zetten met dieren met horens.

Wanneer je nieuwe dieren in een kudde brengt, breng je ook het nieuw milieu (ziekten) in je kudde. Het is daarom beter de nieuwe geitjes enkele weken in qarantaine te plaatsen. Maar ja, wie heeft dat geduld.

Daarom stel ik voor ze toch enkele dagen apart te zetten en ondertussen:

- de geitjes te behandelen tegen wormen met 2 verschillende ontwormingsmiddelen (enkele dagen tussen de 2 keuren laten);

- de geitjes te behandelen tegen luizen en vlooien.

Ik wens je veel geluk met je diertjes.

26/11/2013

2

00-8

Marc

Reactie 't Novyhofke

Hallo Novyhofke,

Ik heb thuis 2 dwergschaapjes lopen en wens daar nog een paar dwerggeitjes bij te zetten. Kan dat en waar op letten?

Beste Marc,

Dwerggeitjes houden samen met schapen of dwergschaapjes is zeer goed mogelijk.

Je moet er voor zorgen dat de dwerggeitjes, indien het regent, in tegenstelling van schaapjes, moeten kunnen schuilen voor de regen.

Je moet er ook op letten dat de korrels (krachtvoer) voor schapen, niet geschikt zijn voor dwerggeitjes. De korrels voor schapen bevatten immers geen koper, terwijl dwerggeitjes wel koper nodig hebben. Daarvoor is er voor geiten en herten een speciale mengeling.

Hoe je de schapen enkel de schapenkorrels en de geiten enkel de geitenkorrel kan geven, blijft een probleem. Eventueel de dieren gelijktijdig voeren: de schapen buiten en de geitjes in de stal voeren. Ofwel de dieren in een aparte stal voeren, de dieren wel opsluiten zolang men korrels voert

24/09/2013

1

00-6

Stefany

Reactie 't Novyhofke

Hallo Novyhofke,

We hebben hier wat braakliggende grond achter ons nieuw huis, er lopen nu een paar kippen op, we willen er ook een paar dwerggeitjes opzetten. Kunnen dwerggeitjes samen met kippen gehouden worden?

Beste Stefany,

Dat kan zeker. Je moet er wel op letten dat de geitjes niet van de kippenkorrels kunnen eten. Indien de geitjes erbij kunnen dan blijven ze ervan snoepen tot ze dood vallen. Het zijn echte snoepers.

Wat je kan doen is het bakje met de kippenkorrels zo plaatsen dat de geitjes er niet bij kunnen of in een bakje doen met draad afgedekt waar alleen de kippen met hun kopje doorkunnen. Zorg er echt voor dat de geitjes NIET met hun kopje door het gaas kunnen. Waar hun kopje door kan zal binnen de kortste keren ook hun lijfje doorkunnen. Kies dus een stevige gaas met kleine mazen om het bakje met kippinkorrels af te dekken.

Denk er ook aan dat de omheining stevig genoeg moet zijn. Een omheining voor kippen is niet voldoende stevig voor dwerggeitjes. Je kan er eventueel een elektrisch draadje voorzetten dan blijven de geitjes van je omheining af.

Oh ja, ik wens je veel geluk met je dwerggeitjes. Koop wel diertjes bij een kweker met dierenliefde.