01. Blaasstenen

Blaasstenen

Is vooral een probleem bij de bok en de boklammeren.

Op de leeftijd van 3 maanden kunnen de problemen al optreden.

Als de behandeling van de blaasstenen slaagt bij een bokje, betekent dit vaak dat de bok voor de fokkerij verloren is.

Men beschouwt het als een voedingsfout, een juiste voeding moet het probleem voorkomen.

Het blaasgruis kan op 3 plaatsen vastlopen, daar waar de urineweg een bocht maakt.

Oorzaak

Blaasstenen bestaan uit calcium. De oorzaak van calciumstenen is een verkeerd gehalte aan calcium en fosfor in de voeding, de verhouding dient 2:1 te zijn. Vooral granen bevatten veel fosfor en weinig calcium. Bij graanvoeders moet daarom extra calcium toegevoegd worden.

Symptomen

De bok:

- kunnen steeds moeilijker urineren;

- de kracht van de urinestraal neemt af en ze doen veel langer over hun urinelozing;

- staan te persen met gestrekte achterpoten;

- de urine valt druppelsgewijs op de grond;

- ze eten niet en zijn sloom;

- staan krimpend van de pijn te knarsetanden en te bleiten.

De hoeveelheid urine in de blaas hoopt zich op. De blaas komt onder steeds grotere druk te staan en zal uiteindelijk springen. De urine loopt alzo in de buikholte. Het dier krijgt buikvliesontsteking en zal sterven.

Door het ophouden van de urine functioneren de nieren niet meer en treed niervergiftiging op.

Behandeling

Men zal trachten het blaasgruis weg te masseren. Lukt dat niet dan kan men met een röntgenfoto de verstopping opzoeken. Zit de verstopping in de penispunt dan kan men de wormvormig aanhangsel afknippen. Zit de verstopping verder in het lichaam, dan kan men onder de anus een nieuwe urinewegopening maken.

De niervergiftiging dient eveneens opgeheven door het geven van vochtinfusen en grote hoeveelheden warm water met thee te drinken te geven.

Voorkoming

Het is gebleken dat chloride, zoals in keukenzout en ammoniumchoride, de vorming van calciumkristallen tegengaat. Daarom wordt 2% ammoniumchoride toegevoegd. Het voordeel hiervan is dat het dier meer zal drinken en meer urineren, waardoor zich minder blaasgrijs in de urineweg ophoopt.

Indien de bokken veel binnen staan is het aangewezen om regelmatig groenvoer te geven.

Om het kristalliseren van gruis in de urine te verminderen kan men het fosfor gehalte in het bloed en urine laten dalen. Dat lukt door het voeren van grofvezelig hooi, waarbij grote hoeveelheden fosfor in het speeksel worden uitgescheiden en onttrokken worden aan het bloed.

Om het probleem bij gecastreerde bokken te voorkomen, is het aangewezen de dieren niet te castreren voor ze 8 maanden oud zijn. Het geslachtsapparaat is dan uitgegroeid en ruimer, zodat het blaasgruis minder snel vastloopt.

(21/01/2015)