03. Longwormen

Longwormen

Besmetting

De geit neemt de larve via het gas op. In de darm dringt deze larve door de darmwand en komt zo in de bloedbaan terecht. Via deze weg komt de larve in de bloedvaten van de longen, daar gaan ze door de bloedvatwand naar het longweefsel. De volwassen worm legt eitjes. Met het slijm uit de luchtwegen worden de eitjes opgehoest en belanden zo na doorslikken in de darm. Uit de eieren ontwikkelen zich de larven. Via de mest belanden de eieren en longwormlarven op de grond in het gras. En kan de cyclus opnieuw beginnen.

Bij de geit worden er grote en kleine longwormen waargenomen.

1. Kleine longwormen

De larven hebben een slak als tussengastheer nodig voor hun verdere ontwikkeling. Na ontwikkeling tot infectieuze larven verlaten ze de slak. Ze verspreiden zich over het gras en na het eten van dit gras worden de geiten alzo besmet. De geiten kunnen het hele jaar door besmet worden maar de kans is het grootste in de vochtige periode van het jaar.

Symptomen

De kleine longwormen geven over het algemeen geen ziekteverschijnselen.

Een zware infectie bij jonge dieren kan een groeistoornis geven.

Behandeling

Behandelen met een goed ontwormingsmiddel dat ook geldig is voor longwormen.

Voorkomen

Na ontworming moeten de geitjes bij voorkeur in een "schone" weide gebracht worden om de kringloop te doorbreken en de infectie zo laag mogelijk te houden. Men voorkomt de infectie ook door kruisbeweiden met rundvee en paarden.

2. Grote longwormen

De larven van de grote longwormen hebben geen slak als tussengastheer nodig. De larven ontwikkelen zich in de mest tot infectieuze larven en verspreiden zich daarna over het gras, waar ze met het gras opgegeten worden.

Symptomen

Op het ogenblik dat de larven door de darmwand gaan kan de geit diarree krijgen.

In de longen veroorzaken de larven longontsteking en bronchitis. De geitjes moeten hoesten en krijgen het benauwt. Soms ook temperatuursverhoging en soms zelfs sterven ze ervan.

Behandeling

Hetzelfde als bij kleine longwormen. Behandelen met een goed ontwormingsmiddel dat ook geldig is voor longwormen.

Voorkomen

Hetzelfde als bij kleine longwormen. Na ontworming moeten de geitjes bij voorkeur in een "schone" weide gebracht worden om de kringloop te doorbreken en de infectie zo laag mogelijk te houden. Men voorkomt de infectie ook door kruisbeweiden met rundvee en paarden.

(03/08/2015)