00. Alle vragen

18/02/2019

Pascalle

Hoe hoog heeft u meestal de warmte lampen hangen?

75

06-18

Reactie 't Novyhofke

Hallo Pascalle,

Hangt natuurlijk van de sterkte van de lamp af. De lamp moet zo hoog hangen ... zodat het 18 gr op het stro is gedurende de eerste 14 dagen.

Wij gebruiken de eerste weken een lamp van 250 watt en die hangt dan op 60 cm van he6 stro ... Indien het buiten kouder is dan 10 gr....

Nadien gebruiken we een lamp van 150 watt indien het snachts vriest.

18/02/2019

Steven

Mijn oudste geit heeft losse horens 1 is nu af gekraakt maar bloed niet kan dat kwaad?

74

07-12

Reactie 't Novyhofke

Hallo Steven,

Indien het hoorntje volledig weg is ... is het wel ok .. eventueel loszittende hoorntje wordt best weggenomen door de veearts. Hou het resterende stompje van het hoorntjes wel in de gaten ... eventueel ontsmetten met aluminiumspray of ander spray om te ontsmetten en er een beschermlaagje op te leggen. Heel veel succes.

17/02/2019

Diane

Twee jaar geleden hebben we het bokje bij jullie gekocht. De buren reclameren nu dat hij stinkt maar hij is nog niet gecastreerd, vrijdag komt de dierenarts hem castreren. Nu is mijn vraag gaat hij dan niet of minder rieken?

73

07-11

Reactie 't Novyhofke

Hallo Diane,

Een dwergeitenbokje kan wel wat stinken ... sommige ruik je haast niet anderen stinken iets meer ... de stank is een natuurlijk lokmiddel voor de miekes. Na castratie stinkt hij niet meer ... kan wel een 6 tal weken duren vooraleer de stank volledig gedaan is. Heel veel succes.

13/02/2019

Aike

Hallo, ik heb een vraagje... ik heb een geit met een lam gevonden die we samen kunnen kopen. De mama is wel erg bang... de eigenaar zegt dat dat deels door het lam is en ook omdat ze recent gevaccineerd is. Denk je dat we de mama van twee jaar nog helemaal tam kunnen krijgen?

72

01-9

Reactie 't Novyhofke

Hallo Aike,

Een geitje dat echt bang is ... komt doordat de fokker ze niet echt tam gemaakt heeft. Indien je veel met de mama en haar lammetje bezig bent .. ga je ze wel nog wat tam krijgen ... maar hoe tam, hangt af van het karakter van het geitje.

09/02/2019

Joyce

Beste heb eens een vraagje ik mag volgende week twee papfles bokjes gaan halen maar nu vroeg ik me af hoeveel ze m Per keer moeten drinken en hoeveel ze per dag gevoed moeten worden zijn dan een weekje oud

71

06-17

Reactie 't Novyhofke

Hallo Joyce,

Op onze website vind je alle info .. maar zal het even samenvatten. Een lammetje moet per dag 15 % van haar gewicht binnenkrijgen ... Dit is voor een lammetje van 2 kg .... 2000 X 15/100 = 300 ml ... verdeelt over 6 voederbeurten is dat 50 ml per voederbeurt ... verdeelt over 5 beurten is dat dus 60 ml per beurt. Een grote eten mag 10 % meer krijgen ... dus in ons voorbeeld 10 ml meer per dag. Veel te veel voeding geven geeft enkel problemen en dus kans op diarree.

02/02/2019

Sylvia

Hoi, wij hebben een geitje die voor de 3de keer moet bevallen. Er hing gisteren avond wat slijm achteraan, vandäag ook nog slijm gezien wel wat rozer. Wat moet ik doen is dit normaal?

70

06-16

Reactie 't Novyhofke

Hallo Sylvia,

Dat is normaal ... is het langzaam loskomen van de slijmprop die het geboortekanaal afsluit.

Laat de natuur haar werk maar doen ... komt wel goed.

Na het verschijnen van de vruchtblaas moet de geboorte positief evolueren ... indien daarna de bevalling gedurende een half uur stilstaat ... kan je best de veearts bijroepen.

23/01/2019

Marloes

Ben me eigen aan het verdiepen om een paar geitjes te kopen en heb veel plaats Maar ik hoor ook dat ze lastig kunnen zijn vooral als ze ritsig zijn Mag een geitje ook gesteriliseerd worden Want als ik een dier neem wil ik dat voor de 100% dat ze gelukkig zijn

69

07-10

Reactie 't Novyhofke

Hallo Marloes,

Een geitje (vrouwelijk) steriliseren wordt normaal niet gedaan omdat het duurder is dan een bokje te castreren en omdat het toch een ernstige ingreep is bij een mieke. Je kan natuurlijk altijd bokjes nemen die je laat castreren ... deze zijn dan veel rustiger en mekkeren veel minder. Veel mekkeren is ofwel aangeboren, aangeleerd door andere veel mekkerende geitjes of door verkeerde voederwijze.

26/01/2019

Marlies

Beste , ik weet niet wat ik moet doen mijn geitje zit met een hersenvliesontsteking, ze is nu binnen bij ons in de warmte, de dierenarts is gisteren gekomen en heeft ze iets gegeven. Vandaag komt hij nog eens langs maar ze eet en drinkt niet meer, ze heeft de kracht er niet voor ze kan ook niet meer recht staan. Ik ben ten einde raad. Ik weet niet wat de kans is dat ze het nog haalt dus vraag ik aan u wat kan ik het beste kan doen voor haar.

68

07-9

Reactie 't Novyhofke

Hallo Marlies,

Ze heeft vooral antibiotica, pijnstillers en ontstekingsremmers nodig. Je kan ze ook best zo vaak mogelijk wat lauw water in het mondje spuiten met een grote injectie spuit (natuurlijk zonder naald). De kans dat ze het overleeft is natuurlijk maar klein .. maar je moet toch proberen ... De kans op genezing is groter wanneer je er vlug bij bent. Op onze website vind je er meer info over onder "Listeriose". Heel veel succes.

Onze geit heeft nog steeds niet gelammerd maar de melk productie is opgang er hangen druppels melk aan haar spenen.

15/01/2019

Marja

67

06-15

11/01/2019

Reactie 't Novyhofke

Hallo Marja,

Dat is normaal .... de melkproductie komt soms al enkele weken voor de bevalling opgang.

Dylan

Hallo nog even een vraagje! Mijn geitjes zullen kort bij een bos staan en ik weet dat hier vossen zitten. Is er een risico dat deze de jonge geitjes pakt en kunnen we preventiemaatregelen nemen? Dank u

66

03-9

Reactie 't Novyhofke

Hallo Dylan,

Vossen pakken normaal geen geitjes of lammetjes .. bij mij zitten ook vossen en ze hebben nog nooit 1 lammetje gepakt.

Preventief kan je misschien de lammetjes 's nachts op stal houden.

27/11/2018

Marc

Ik heb een bokje dat een mieke gedekt heeft.

Wat moet ik verder doen? moet ik haar nu na 17 dagen opnieuw controleren met de bok of morgen?

65

06-14

Reactie 't Novyhofke

Hallo Marc

,

Normaal zal ze wel gedekt zijn .. maar toch best in de gaten houden binnen 3 weken.

20/11/2018

Sandy

Beste, zou jij mij kunnen zeggen hoe ik de geitjes moet aangeven? Ik heb een beslagnummer, ik heb extra oormerken aangevraagd maar om hun aan te geven vind ik het niet. Ik vind dit zo'n onduidelijke site.

64

10-5

Reactie 't Novyhofke

Hallo Sandy,

,

In België moet je de geitjes met hun oormerknummer niet aangeven ... je moet het het ingebrachte oogmerk wel registeren in jouw register R3.

.

1 keer per jaar moet je jouw geitjes met oormerken tellen ... en doorgeven hoeveel geitjes met oormerken en miekes (ouder dan 6 maanden) je hebt.

Deze telling noemt men 15-decembertelling en moet je voor 15/01 doorgeven aan DGZ Vlaanderen.

23/09/2018

Bjarne

Beste ik heb eens en vraagje over hoeveel vrouwelijke dwerggeiten je mag houden boven de 6 maanden voor hobby matig

63

10-5

Reactie 't Novyhofke

Hallo Bjarne,

Voor DGZ maakt het niet veel uit ... je betaald een bijdrage volgens jouw aantal geitjes ... Een beslagnummer kost per jaar iets meer dan 13 euro. Wanneer je max. 5 vrouwelijke geitjes ouder dan 6 maanden hebt betaal je niets extra. Wanneer je meer dan 5 vrouwelijke geitjes maar niet meer dan 10 ouder dan 6 maanden hebt betaal je 15 euro plus 0,30 euro per vrouwelijk geitje. Wanneer je meer dan 10 vrouwelijke geitjes ouder dan 6 maanden hebt betaal je "Heffing FAVV" is ongeveer 200 euro per jaar.

17/09/2018

Dylan

Hallo, als je een bokje castreerd op jonge leeftijd, hoe gaat deze er dan uiterlijk uitzien? Zoals een mieke? Of krijgt die wel nog zijn lange geitensik en bouw van een bok? Alvast bedankt

62

07-8

Reactie 't Novyhofke

Hallo Dylan,

Een gecastreerd bokje zal iets tussen een mieke en een bokje worden ... hij krijgt dus niet de uiterlijke kenmerken van een niet gecastreerd bokje.

23/08/2018

Dylan

Hallo, nog even een vraagje ik heb een weitje van 8 are, is dit goed voor een 3 geitjes? Of wat denkt u? We zouden niet willen dat er gras te kort is

61

03-8

Reactie 't Novyhofke

Hallo Dylan,

,

Een dwerggeitje heeft minimaal 1 a nodig ... op jouw weide kan je dus gemakkelijk 3 dwerggeitjes houden.

06/06/2018

Marlies

Hey even een vraagje en is misschien dom ook maar ik vroeg mij dit gewoon af de oormerken van mij geitjes zijn rond maar de meeste geitjes hun oormerken zijn 3 hoekig wat is juist het verschil daar in of is er daar geen verschil in? Alvast bedankt

60

10-4

Reactie 't Novyhofke

Hallo Marlies,

De kleine ronde zijn speciaal gemaakt voor kleine diertjes zoals dwerggeitjes en dwergschaapjes .. de andere zijn voor grote geiten en schapen ... je mag die grote ook gebruiken voor dwerggeitjes ... maar steeds minder mensen doen dat.

Ga ik ook doen nog even een vraagje ik hoor van alles over een ubn nummer is dit verplicht

27/04/2018

Marlies

59

10-3

Reactie 't Novyhofke

Hallo Marlies,

In Nederland is het een UBN (uniek bedrijfsnummer) ... in België is het een beslagnummer. Dit nummer is inderdaad verplicht ... het is een toestemming dat je geitjes mag houden. Je krijgt dan ook een register (in Belgie) waar je de oormerken moet inschrijven ... in Nederland moet men de geitjes aanmelden.

27/02/2018

Dirk

Ik ga binnenkort een drachtig (bevalt eind mei) dwerggeitje moeten gaan overbrengen van Mol naar Kapellen. Grote bench in Berlingo die afgedekt wordt. Mag ik problemen verwachten met de dracht, tijdens en na vervoer? Als beginnend hobbyist nog niet veel ervaring. Hopelijk heeft u nuttige tips? Alvast bedankt voor uw reactie.

58

06-13

Reactie 't Novyhofke

Hallo Dirk,

Geen enkel probleem ... je moet ze natuurlijk niet vervoeren enkele dagen voor de geboorte. Zorg er wel best voor dat ze donker zit om stress zo veel mogelijk te beperken en niet op de gladde bodem om uitglijden te voorkomen. Heel veel succes.

20/02/2018

Kimberly

Mag ik jou een vraag stellen? Ik heb een moedergeit die 2 lammetjes heeft van nu 1 maand oud. Ik heb zojuist opgemerkt dat 1 kant van de uier en tepel gezwollen zijn, ziet ook rood... Dus ik vermoed uier ontsteking? Ze laat met veel moeite de kleintjes drinken

Wat kan ik hieraan doen?

Moet ik dierenarts direct laten komen of is er iets wat ikzelf kan doen?

57

07-7

Reactie 't Novyhofke

Hallo Kimberly,

Best de veearts laten komen.

De ontsteking moet eerst bestreden worden met antibiotica.

Beste ik heb 2 boklammerren van 1 week oud maar de moeder voedert ze niet meer. Als we dit met de papfles gaan groot brengen hoeveel melk moet ik dan geven

05/10/2017

Jetze

56

06-12

Reactie 't Novyhofke

Hallo Jetze,

Op onze website vind je er alle info over.

Het komt er op neer dat je per dag 15% van het lichaamsgewicht moet geven aan melk.

Dus een lammetje van 2 kg moet dus ....2000 X 15/100 = 300 ml per dag krijgen.

Verdeelt over 6 voederbeurten is dat 50 ml per beurt ....verdeelt over 5 beurten is dat dus 60 ml per voederbeurt ... .een grote eter mag 10 % meer krijgen.

05/10/2017

Elbert

Hoeveel krachtvoer mogen geitjes hebben? Ze krijgen mix van geitenkorrel en rundveebrok en muslie ongeveer 800gr met zen 7-en savonds.

55

05-4

Reactie 't Novyhofke

Hallo Elbert,

Een volwassen niet zwanger en niet zogend geitje mag max 150 gr per dag krijgen ... tijdens hevige koude mogen ze het dubbele hebben.

05/10/2017

54

07-6

05/10/2017

53

04-2

05/10/2017

52

05-3

05/10/2017

51

02-7

05/10/2017

50

06-11

05/10/2017

49

03-7

05/10/2017

48

11-7

26/09/2017

47

01-8

26/09/2017

46

02-6

26/09/2017

45

06-10

Elbert

Reactie 't Novyhofke

Hoeveel ontwormmiddel heeft een geitje nodig?

Hallo Elbert,

De aangegeven hoeveelheid per dier op de verpakking geldt voor schapen ... geitjes hebben 1,5 meer nodig.

Geitjes hebben dus per 5 kg lichaamsgewicht 1,5 ml product nodig.

Denise

Reactie 't Novyhofke

Zijn er nog meer dingen nodig voor verzorging van geiten? Naast ontwormen? Moeten we ze borstelen? Hoefjes bekappen weet ik van. Ga ik ook aan de veearts vragen

Hallo Denise,

Borstelen is niet echt nodig .. je kan natuurlijk altijd een borstel tegen een muur of paal bevestigen .. ze maken er graag gebruik van

Denise

Reactie 't Novyhofke

Mag ik wat vragen? Kunnen geiten siergras eten?

Hallo Denise,

Natuurlijk kunnen ze dat ... maar of ze alle siergrassen lekker vinden weet ik niet.

Dyan

Reactie 't Novyhofke

Waarom zijn miekes zo duur en veel duurder dan bokjes?

Hallo Dyan,

Omdat je miekes nodig hebt om te kweken ... bokjes zijn er te veel .... omdat je met 1 bokje meerdere miekes kan laten dekken.

Femke

Reactie 't Novyhofke

Is beter voor een mieke als ze toch 1 malig heeft gelammerd?

Hallo Femke,

Voor de gezondheid van een mieke maakt het niet uit of ze al of niet gelammerd heeft.

Femke

Reactie 't Novyhofke

Yel

Reactie 't Novyhofke

Stijn

Reactie 't Novyhofke

Peter

Reactie 't Novyhofke

Dana en

Glenn

Reactie 't Novyhofke

Hoi, we zouden graag 2 geitjes willen houden een mieke en een gecastreerde bok, onze omheining is 1,25m hun hok is 1,8m op 3,6m hun loopweide is 10m op 9m. Is dit om te beginnen voldoende?

Hallo Femke,

De omheining is ok ... zorg wel dat deze goed aansluit tegen de grond ... het zijn kunstenaars in het uitbreken.

Een geitje heeft ongeveer 2m2 vloerruimte nodig in de stal ... dit om bij slecht weer voldoende rust te krijgen.

Jouw stal is groot genoeg.

De loopweide is wel iets te klein ... een dwerggeitje heeft normaal 100 m2 meter nodig ... dat is 10 m op 10 m ... kleiner kan altijd maar dan moet je gras of hooi bijvoederen.

Hallo een vraagje. Mijn gecastreerde bokken vertonen nog steeds bokkengedrag en niet zo een beetje! Ze zijn nu 14 maanden oud en zijn op 4 maanden ongeveer gecastreerd. Nu een paar geiten ritsig staan, vechten ze zelfs met de bok die er bij staat en dekken ook effectief het mieke. Is dit normaal?

Hallo Yel,

Bij een gecastreerd bokje is na een tijdje de zin in dekken verdwenen.

Hallo 't Novyhofke,

Ik zit met een probleem. Ik heb sinds vorige vrijdag nieuwe geitjes bij: een bokje en een mieke. Ik heb nog een moeder met een kleintje. Zij accepteert de nieuwelingen niet. Blijft dit duren dat ze ze verstoot? Groetjes

Hallo Stijn,

Blijft zeker niet duren ... de moeder beschermt haar lammetje ... is een normaal verschijnsel dat de nieuwe geitjes eerst verstoten worden ... heeft te maken met de pikorde .. nieuwe geitjes starten als laagste in de rang ... het verstoten zal telkens iets minderen maar kan toch wel nog enkele weken duren.

Hallo 't Novyhofke,

Ik heb enkele dierenasielen aangesproken ivm dwerggeiten maar geen (positieve) reactie gekregen.

We hebben wei klaargemaakt voor enkele geitjes en kunnen en willen wachten tot er enkele een nieuwe thuis zoeken.

Of is aankopen beste en enige manier?

Hallo Peter,

Je kan best bij een goede kweker lammetjes aankopen. Een ernstige kweker zal ook jouw eventuele vragen .. ook na aankoop .... beantwoorden.

Bezoek alvast meerdere kwekers en stel jouw vragen. Indien er veel rommel ligt in de weide of stal .. kan je er beter geen geitjes halen ... bij een verzorgde weide en stal horen vaak ook verzorgde geitjes. Best starten met lammetjes .. met oudere geitjes moet je voorzichtig zijn .. er scheelt vaak iets aan tenzij de kweker stopt met zijn hobby.

Hallo 't Novyhofke,

We hebben een geit die gelammerd heeft en de lammetje zijn er ondertussen van weg gehaald omdat ze oud genoeg waren . Maar de geit blijft melk geven.

Weet u misschien wat we hier aan kunnen doen?

Hallo Dana en Glenn,

Indien je de melk nodig hebt ... kan je ze melken .. indien je de melk niet nodig hebt kan je ze beter niet melken. Zolang je ze blijft melken zal de melk blijven komen. De veearts kan ook gebruik maken van een droogzetmiddel indien nodig.

26/09/2017

44

07-5

Nicole

Reactie 't Novyhofke

Hallo 't Novyhofke,

Ik heb 2 dwerggeitjes. Nu zie ik dat ze last hebben van luizen. Ik heb ze al 2x gewassen met sarnacuran. Volgens de dierenarts zou het dan over moeten zijn, maar helaas is dat niet zo.

Wat kan ik doen tegen deze luizen op de geiten zelf?

En waar kan ik het beste het hok me schoonmaken?

Waar zijn deze producten te koop?

Bedankt!

Hallo Nicole,

Je hebt 2 mogelijkheden, ofwel:

- de veearts een inspuiting tegen wormen laten geven en herhaling na 10 dagen;

- de geitjes behandelen met ontluizingspoeder vb Zerox-P (te verkrijgen bij Aveve).

26/09/2017

43

02-5

Franky

Reactie 't Novyhofke

Hallo 't Novyhofke,

Reserveren kan dit nu al?

Hallo Franky,

Ik heb op dit ogenblik geen enkel geitje meer te koop.

Alle lammetjes van dit jaar zijn naar hun nieuwe thuis vertrokken.

Onze volgende lammetjes worden in december en januari verwacht en zijn onmiddellijk na geboorte te volgen op onze website.

Er is zeer veel vraag naar onze lammetjes .. we hebben reeds vele reservaties voor onze volgende lammetjes.

26/09/2017

42

03-6

Sandra

Reactie 't Novyhofke

Hallo 't Novyhofke,

Ik zie erg graag dwerggeitjes en zou zo graag 2 miekes aanschaffen.

We hebben zo'n 80 à 90 m²

Zou dit voldoende zijn voor 2 dwerggeitjes? Uiteraard zouden we het niet overwegen als dat niet het geval is...

Verder ook nog even: Maken twee miekes veel lawaai?

Hallo Sandra,

Normaal heeft een dwerggeitje 100 m2 nodig.. maar minder kan ook ... je moet dan enkel wat extra gras en/of hooi bijvoederen.

Geitjes maken enkel lawaai (mekkeren) indien ze verkeerd opgevoed zijn ... indien je regels respecteert bij de opvoeding ... zullen ze weinig mekkeren ... geitjes die nooit brokken krijgen mekkeren niet .. dus ligt het aan de manier van brokken geven.

Een mieke (vrouwtje) is wel om de 3 weken vruchtbaar .. en zal dan wel wat mekkeren gedurende 48 uur.... het roept dan het bokje.

Een gecastreerd bokje heeft natuurlijk deze problemen niet.

Voor de kinderen is een paar dwerggeitjes echt een aangewezen hulpmiddel.

Een geitjes is natuurlijk geen speelgoed .. het blijven levende wezentjes met hun eigen willetje soms.

22/06/2016

41

07-4

Kelly

Reactie 't Novyhofke

Hallo 't Novyhofke,

Wij hebben een geitje van ongeveer 15 jaar. Nu vragen wij ons af hoe oud een dwerggeitje kan worden?

Hallo Kelly,

Een dwerggeitje kan wel 20 jaar oud worden. Hangt natuurlijk af van: de verzorging en van fatale ziekten.

Elk levende dier en plant heeft nu eenmaal een biologische max. levensduur.

Vergelijken met een mensenleeftijd is moeilijk, maar hierbij toch een richtlijn:

- een dwerggeitje van 14 jaar is te vergelijken met mensenleeftijd van 70 jaar.

- een dwerggeitje van 15 jaar is te vergelijken met mensenleeftijd van 75 jaar.

- een dwerggeitje van 16 jaar is te vergelijken met mensenleeftijd van 80 jaar.

- een dwerggeitje van 17 jaar is te vergelijken met mensenleeftijd van 85 jaar.

- een dwerggeitje van 18 jaar is te vergelijken met mensenleeftijd van 90 jaar.

- een dwerggeitje van 19 jaar is te vergelijken met mensenleeftijd van 95 jaar.

- een dwerggeitje van 20 jaar is te vergelijken met mensenleeftijd van 100 jaar.

04/05/2016

40

08-2

Miriam

Reactie 't Novyhofke

Hallo 't Novyhofke,

Wij hebben ongehoornde geitjes, 2 miekes en willen graag een keer kweken met onze geitjes. Welk bokje (gehoornd of ongehoornd) hebben we nodig om ongehoornde lammetjes te krijgen of maakt het niet uit? Voor onze kinderen vinden we het veiliger dat de geitjes geen hoorntjes hebben.

Hallo Miriam,

Ongehoornd is dominant aan gehoornd.

Afhankelijk van de kruising heb je dus een verschillend resultaat mogelijk.

Hieronder de mogelijkheden, stel O gelijk met ongehoornd en o met gehoornd, dan kan men 6 kruisingen krijgen.

1. Mieke fokzuiver ongehoornd (OO) X bokje fokzuiver ongehoornd (OO), geeft 100 % fokzuiver ongehoornde (OO) lammetjes.

2. Mieke fokzuiver ongehoornd (OO) X bokje fokonzuiver ongehoornd (Oo), geeft 100% ongehoornde lammetjes [50% fokzuiver ongehoornd (OO) en 50 % fokonzuiver (Oo)].

3. Mieke fokzuiver ongehoornd (OO) X bokje fokzuiver gehoornd (oo), geeft 100 % fokonzuiver ongehoornde (Oo) lammetjes.

4. Mieke fokonzuiver ongehoornd (Oo) X bokje fokzuiver ongehoornd (OO), geeft 100 % ongehoornde lammetjes [50% fokzuiver ongehoornd (OO) en 50 % fokonzuiver ongehoornd (Oo)].

5. Mieke fokonzuiver ongehoornd (Oo) X bokje fokonzuiver ongehoornd (Oo), geeft 75% ongehoornde [25% fokzuiver ongehoornd (OO), 50 % fokonzuiver ongehoornd (Oo)] en 25 % fokzuiver gehoornde (oo) lammetjes.

6. Mieke fokonzuiver ongehoornd (Oo) X bokje fokzuiver gehoornd (oo), geeft 50 % fokonzuiver ongehoornde (Oo) en 50 % fokzuiver gehoornde (oo) lammetjes.

Dus samengevat:

- ongehoornd mieke X ongehoornd bokje geeft: 93 % kans op ongehoornde en 7 % kans op gehoornde lammetjes.

- ongehoornd mieke X gehoornd bokje geeft: 75 % kans op ongehoornde en 25 % kans op gehoornde lammetjes.

15/03/2016

39

06-9

Linda en Kevin

Reactie 't Novyhofke

Hallo 't Novyhofke,

Wij hebben lammetjes van 10 dagen oud. Mogen ze bij dit weer naar buiten en hoe lang? Wanneer kunnen we ze het best buiten laten? Wij lezen zoveel tegenstrijdigheden. Alvast bedankt voor het antwoord.

Hallo Linda en Kris,

Lammetjes moeten zo vlug mogelijk buiten kunnen, maar enkel als het weer het toelaat. Dit wil zeggen als de buitentemperatuur boven de 10 gr C. is en als de zon schijnt, dus nooit bij regen, mist of sneeuwval.

Het gevaar bij de lammetjes is, is dat ze veel huppelen en springen en dus vlug moe worden. Wanneer ze moe zijn willen ze gaan neerliggen op de grond. Deze grond is nu nog te koud voor de lammetjes. Ze hebben nog geen beschermende vetlaag en zullen dus vlug afkoelen, ja zelfs onderkoeld geraken, in coma vallen en zelfs sterven. Dus lammetjes van 10 dagen oud, max. 1 uurtje buiten, langzaam mag deze buitenspeeltijd verlengd worden volgens de behoefte van de lammetjes. Indien ze gaan neerliggen, onmiddellijk naar binnen.

27/02/2016

38

03-5

Gert

Reactie 't Novyhofke

Hallo 't Novyhofke,

Is het echt nodig om 100 m² weide per dwerggeitje te voorzien? Wij hebben 150 m² weide en willen er graag 2 dwerggeitjes op zetten. 1 zou veel beter zijn, maar heb begrepen dat je nooit 1 alleen mag houden. Hoe zit het nu eigenlijk?

Hallo Gert,

Die 100 m² is inderdaad een minimum per geitje om het hele jaar door wat gras te houden voor de geitjes. Minder kan natuurlijk ook altijd, maar men moet er dan rekening mee houden dat men steeds hooi moet bijvoeren.

1 dwerggeitje alleen houden mag je inderdaad nooit doe, een dwerggeitje is een kuddedier, kan van eenzaamheid ziek worden, zelfs sterven.

06/01/2016

37

05-2

Catha-

rina

Reactie 't Novyhofke

Hallo 't Novyhofke,

Wij zitten met een probleempje.

Ons dwerggeitje Nora heeft vandaag veel kippeneten opgegeten, wij weten niet juist hoeveel, is dat gevaarlijk en wat moeten wij nu doen?

Dank alvast voor jullie uitleg.

Hallo Catharina,

Jammer dat je niet weet hoeveel kippenvoer het opgegeten heeft.

Een ontsnapte geit kan grote hoeveelheden graan of krachtvoer opgenomen hebben. Het verteringsproces produceert grote hoeveelheden melkzuur waardoor de pH daalt en de verzuring begint. Door de verzuring van de pens treedt ook verzuring van het bloed (acidose) op.Het functioneren van de pens stopt, de geit eet en herkauwt niet meer. De geit heeft pijn, staat te knarsentanden en soms te schreeuwen. Het dier is rusteloos en loopt steeds heen en weer. Bij ernstige gevallen krijgt de geit na enige tijd een waterige tot bloederige diarree. In ernstige gevallen sterft het geitje na 12 uur.

De dierenarts zal eerst het effect op het bloed (acidose) tegen gaan door het geven van vochtinfusen. De pensacidose moet opgeheven door het afnemen van pensvocht en verdunnen van de pensinhoud. Verder wordt calciumcarbonaat in de pens gebracht. Om de slechte bacteriestammen te doden wordt soms penicilline in de pens gebracht. Nadien dient men wel goede bacteriestammen te enten.De geit moet vasten met een voeding van hooi en water.

Zorg er voor dat het geitje nooit meer aan het kippenvoer kan door het af te schermen met stevige draad waar alleen de kippen hun kopje kunnen doorsteken.

14/10/2015

36

10-2

Sofie

Reactie 't Novyhofke

Hallo 't Novyhofke,

We hebben 2 dwerggeitjes. Zijn we verplicht om oormerken in te brengen? We kweken niet met de geitjes en ze blijven bij ons tot ze sterven. Ik vind die oormerken echt niet mooi en ik vrees dat deze dingen zullen uitscheuren wanneer de geitjes tegen de omheining schuren.

Hallo Jasmien,

Ja, oormerken zijn verplicht. Ook al heb je maar 1 dwerggeitje. Men is zelfs verplicht om een beslagnummer (soort bedrijfsnummer) te hebben en de geitjes (oormerken) in te schrijven in een register.

09/10/2015

35

01-7

Jasmien

Reactie 't Novyhofke

Hallo 't Novyhofke,

Waarom moet er toch altijd 1 geitje de baas spelen. Ze verjaagt de andere geitjes bij de voederbak? Is dat wel normaal? Moet ik de deugniet verkopen?

Hallo Jasmien,

Sorry, dat is de natuur van onze dwerggeitjes. Wanneer je 2 of meer diertjes samen brengt zal er altijd 1 de baas spelen "rangorde" of "pikorde" noemt men dat. De leider zal altijd de beste plaats en het beste eten opeisen. Wanneer men de leider "deugniet" zou wegnemen uit de kudde, zal een ander dier zich opwerpen als de leider. Enkel wanneer men de samenstelling van de kudde zal wijzigen (dier uit of in de kudde brengen), zullen de geitjes onderling strijden om de rangorde terug te bepalen.

05/10/2015

34

05-1

Kris

Reactie 't Novyhofke

Hallo 't Novyhofke,

Is het echt nodig om geitenbrokken aan de dwerggeitjes te geven of volstaan gras, hooi en wat oud brood?

Hallo Kris,

Geitenbrokken zijn niet echt nodig, indien de geitjes voldoende gras en (of) hooi hebben. Indien je geen brokken geeft is het toch beter om een liksteen te voorzien zodat de geitjes voldoende mineralen binnen krijgen.

Met brood moet je zeker voorzichtig zijn omdat ze hier vlug te vet van worden, en enkel gedroogd brood geven aan de geitjes.

23/06/2015

33

06-8

Karel

Reactie 't Novyhofke

Hallo 't Novyhofke,

Wij hebben 2 dwerggeitjes, een bokje en een mieke. Het mieke is nu voor de eerste keer zwanger en moet eind van deze maand bevallen. Het is voor ons ook de eerste keer dat we lammetjes gaan hebben. Daarom enkele vragen, nl:

- Hoeveel lammetjes krijgt een dwerggeitje?

- Waarop moeten we letten wanneer de lammetjes geboren zijn?

Onze kinderen kijken er al naar uit om kleine lammetjes te hebben.

Hallo Karell,

De kinderen gaan gelukkig zijn om met de dartelende lammetjes te spelen.

Een drachtig mieke krijgt normaal 2 lammetjes. Behalve de eerste keer heeft het vaak maar 1 lammetje, vanaf de tweede keer lammeren komen ook regelmatig 3, bij uitzondering zelfs 4 of 5 lammetjes voor.

Tracht erbij te zijn als het mieke moet lammeren. Eerst wordt de vruchtblaas uitgedreven. Deze blaas, gevuld met water, zorgt ervoor dat het geboortekanaal verruimd wordt. De blaas nooit stuk maken. Na 20 minuten moet het 1 ste lammetje geboren zijn. Is het lammetje na 1 uur nog niet geboren dan best de veearts bijroepen. Eerst zullen de voorpootjes en het kopje zichtbaar worden en vervolgens het hele lammetje.

Indien er een 2de lammetje is, zal dit na een kwartiertje geboren worden.

Het lammetje moet zo vlug mogelijk drinken bij de moeder. Het moet de eerste melk "de biest" binnen krijgen, 50 tot 100 ml gedurende de eerste 48 uren.

Onmiddellijk na de geboorte moet je 3 belangrijk zaken nazien, nl:

1e) de navel zo vlug mogelijk ontsmetten met jodium;

2e) zorgen dat het lammetje zo vlug mogelijk biest binnen krijgt;

3e) nazien dat de moeder voldoende melk geeft. Testen of er melk uit de tepeltjes komt.

Ik wens jullie veel geluk en plezier met de lammetjes.

06/05/2015

32

11-6

Daisy

Reactie 't Novyhofke

Hallo 't Novyhofke,

Al sinds een 5 tal jaren hebben ik en mijn vriend 4 dwerggeitjes: 2 miekes en 2 gecastreerde bokjes. Ze zijn al eens ziek geweest, de veearts heeft dan al eens medicijnen ingespoten en na enkele dagen waren ze genezen.

Maar een paar dagen terug is een bokje gestorven in een paar uur tijd. In de namiddag stond hij plots veel te blaten, in de voormiddag deed hij nog normaal. Hij werd kortademig, had een gezwollen buik, zakte door zijn pootjes, kreeg een soort stuiptrekkingen en is daarna gestorven.

Kan jij ons vertellen wat dit kan zijn? Doen wij iets verkeerds?

Hallo Daisy,

Dit is een typisch geval van een te vroeg gecastreerd bokje. Het heeft waarschijnlijk last gehad van blaasgruis of blaasstenen die in de niet volledig uitgegroeide urinewegen hebben vastgezeten. De urineweg was verstopt. Het bokje had waarschijnlijk al langer last om te plassen, maar het is jou waarschijnlijk niet opgevallen. Daarom kan je best even nazien wat een bokje doet om te plassen. Gaat hij wat gestrekt staan om te plassen, is er niets aan de hand, maar wanneer hij begint te persen om te plassen of tijdens het plassen, dan is er iets loos.

Indien hij moeilijk kan plassen, kan hij dat enkele dagen volhouden. Daarna raakt de blaas overvol, hij kan immers te weinig plassen, en zal op een bepaalt moment openbarsten. De bok krijgt een dikke harde buik, de urine loopt in de buikholte, hij heeft verschrikkelijke pijnen en sterft.

Om dit te voorkomen mag men nooit de bokjes te vroeg castreren. Men moet eveneens altijd voldoende drinkwater ter beschikking stellen.

07/04/2015

31

06-7

Imme

Reactie 't Novyhofke

Hallo 't Novyhofke,

Ik zit nog op school en had een paar vraagjes over het fokken van geiten.

Aan welke voorwaarden moet een dwerggeit voldoen om er mee te mogen/kunnen fokken?

En heeft u hier misschien ook afbeeldingen van?

Ook zou ik graag een afbeelding willen als u die heeft van de verschillen van het geslacht.

Ik zou het fijn vinden iets van u te horen.

Hallo Imme,

1. Wat de ouderdom betreft.

Met een dwerggeitje kweken varieert naargelang het een mieke (vrouwtje) of bokje (mannetje) is.

Voor een mieke is de minimum leeftijd toch 9 maanden, wij wachten tot het 1 jaar is.

De regel is dat het mieke toch 75% van haar volwassen gewicht moet hebben vooraleer het te laten bevruchten. Dat is voor een mieke: 18 kg.

Een bokje kan al op de leeftijd van 3 maanden een mieke bevruchten. Het is echter beter om te wachten tot het 6 maanden oud is.

2. Wat de gezondheid betreft.

Een dwerggeitje moet natuurlijk in goede gezondheid zijn. Niet te vet maar ook niet te mager.

3. Wat de erfelijkheid betreft.

Men kan best kweken met die geitjes die de beste kenmerken van de soort hebben.

Met geitjes met afwijkingen wordt best niet verder gekweekt.

Het is de kunst om met de beste (uitzicht maar ook karakter) mieke en bokje te kweken.

Foto's zijn op mijn website te vinden.

07/04/2015

30

07-3

Davy

Reactie 't Novyhofke

Hallo 't Novyhofke,

Is het ook mogelijk deze te laten onthoornen door een veearts? Indien ja, wat kost dit dan extra?

Hallo Davy,

Het onthoornen van dwerggeitjes, zonder medische reden, mag niet meer in België.

Sommige kinderboerderijen mogen hun dwerggeitjes wel onthoornen. Dat heeft te maken met de veiligheid van de bezoekers, vooral kinderen natuurlijk.

04/04/2015

29

01-6

Griet

Reactie 't Novyhofke

Hallo 't Novyhofke,

Kunnen jullie mij verder helpen met mijn 2 eenjarige mekkerende dwerggeitjes?

Momenteel is de situatie zo voeding: s morgens krijgen ze steeds brokjes, een wortel of appel en ze hebben permanent hooi in hun ruifje, ook krijgen ze dan nog een wilgentak. 's Avonds als ik thuis kom ga ik vaak met de hond wandelen en pluk dan het lekkerste gras tijdens mijn wandeling die ik ze dan geef (het uur waarop ze dit krijgen verschilt wel steeds)...momenteel staat er geen gras op hun stuk (vorig jaar stond dit vol bramen maar dat hebben ze netjes verwerkt). Binnenkort wordt hun stuk vergroot waardoor ze gras hebben.

Iedere dag ververs ik hun stalletje en inloopstalletje dus kortom ik verwen ze te veel lijkt mij?

De geitjes zitten samen met 12 kippen op een oppervlakte van 20m op 15m en hebben enkele verhoogjes waar ze leuk op spelen...en binnenkort nog eens deze oppervlakte extra.

Maar als ik of de hond in de tuin komen staan ze altijd aan de draad en mekkeren ze lang en soms luid. Ik vind het dan enorm moeilijk om hen te negeren maar probeer dit momenteel zoveel mogelijk te doen. Als ik de hond 's morgens uitlaat en ze mekkeren, wacht ik zelf om hen eten te gaan geven als het mekkeren opgehouden is.

Als ik bij hen in de weide ben komen ze mij eerst overal achterna maar nadien gaan ze leuk met elkaar spelen. Maar het is net alsof ze gelukkiger zijn als ik ook bij hen in de buurt rondloop?

Mijn vraag is of ik hen dit mekkeren snel kan afleren en hoe ga ik dit het beste aanpakken met voeren, negeren enz... zou ze niet graag moeten wegdoen omdat de buren hier genoeg van krijgen. Ben enorm aan ze gehecht waardoor ik ze ook veel liefde geef wat misschien het verkeerde effect heeft?

Kunnen jullie mij helpen aub?

Alvast bedankt voor jullie tijd en feedback!

mvg Griet (Marieke en Roccotje, mijn 2 miekes )

Hallo Griet,

De oplossing die jij mij vraagt is niet eenvoudig.

Verkeerde manieren afleren is super moeilijk.

Ik ken de reden niet waarom ze beginnen te mekkeren zijn.

Vaak is de reden: dat de mensen de geitjes voederen door de omheining of strooien iets lekkers over de omheining. Het kunnen ook de buren zijn die het doen.

Geiten moeten weten dat ze enkel iets lekkers of eten in het algemeen krijgen, wanneer je IN HET weitje komt.

Om deze slechte gewoonte af te leren moet je drastisch te werk gaan.

Ofwel de geitjes verplaatsen naar een andere weide waar ze niemand zien of ze opsluiten in hun stalletje waar ze niemand zien.

Deze straftijd moet toch zeker een 3 tal weken volgehouden worden. Tijdens deze periode mogen ze enkel wat water en hooi krijgen. Ik weet het, het is streng, maar een andere oplossing is er niet. Hoogzwangere geitjes moet je natuurlijk wel wat brokken geven, ofwel wachten met straffen tot de lammetjes groter zijn.

Je moet ze dus zoveel mogelijk negeren en je zo weinig mogelijk laten zien. Ook andere mensen mogen ze niet zien.

Indien je ze opsluit in hun stalletje moet je er wel voor zorgen dat er voldoende verse lucht en licht binnen komt.

Je geeft ze dus enkel 's morgens en 's avonds vers water en wat hooi, voor de rest niets.

Na die periode mag je ze enkel in hun stalletje eten of iets lekkers geven. Ook nooit laten zien dat je iets lekkers of eetbaars bij je hebt, totdat je in hun stalletje bent.

Na een tijdje weten ze dus dat ze enkel iets lekkers in hun stalletje krijgen.

Als ze beginnen te mekkeren NOOIT iets eetbaars geven. Je beloont daarmee hun slechte gewoonte.

Ik hoop dat het resultaat zal hebben en dat je van dat mekkeren af geraakt.

03/03/2015

28

07-2

Ellen

Reactie 't Novyhofke

Hallo 't Novyhofke,

Wij hebben 2 dwerggeitjes, 1 gecastreed bokje en een mieke, van ongeveer 2 jaar oud.

Onlangs stelde ik vast dat ze allebei een tand kwijt zijn. Bij het mieke was het zelfs bloederig.

Is dat normaal? doen wij iets verkeerds? wat kan ik er aan doen?

Hallo Ellen,

Ik moet je onmiddellijk gerust stellen. Je doet zeker niets verkeerd. Het is normaal dat een geitje van 2 jaar nog van tanden wisselt. Het zal een nieuwe tand krijgen.

Het kan zijn dat het geitje tijdelijk minder eet, omdat het gebit som pijn kan doen.

Op een oudere leeftijd kan een geitje ook tanden verliezen. Dan worden ze niet meer vervangen. Op langere termijn, als er veel tanden verloren zijn, kan dat problemen geven bij het eten van grofvezelig hooi en bij het herkauwen. Men kan dan best bietenpulp (eerst weken) en gedroogde luzerne pellets geven.

06/01/2015

27

07-1

Vanessa

Reactie 't Novyhofke

Hallo 't Novyhofke,

Wij zijn van plan om in het voorjaar enkele dwerggeitjes aan te schaffen.

We hebben al veel info gevonden over dwerggeitjes, maar hebben nog een vraagje, nl:

Hoe oud wordt een dwerggeitje?

Hallo Vanessa,

Een goed idee om dwerggeitjes aan te schaffen.

Een dwerggeitje wordt tussen de 15 en 20 jaar.

Natuurlijk een ziek dwerggeitje kan eerder sterven.

Een oud dwerggeitje zal op zeker ogenblik gewoon neervallen en sterven zonder echt ziek te zijn.

18/12/2014

26

02-4

Gwendoline

Reactie 't Novyhofke

Hallo 't Novyhofke,

Wij willen graag dwerggeitjes houden. Hebben kunnen lezen dat we nooit 1 geitje alleen mogen houden. maar we hebben toch nog een vraagje.

Wat houden we het best: 2 bokjes, 2 miekes of 2 gecastreerde bokjes?

Wij zijn niet van plan om er mee te kweken, enkel als speelkameraadjes voor de kinderen.

Hallo Gwendoline,

Je kan best volgende dieren houden:

- 2 bokjes;

- 1 bokje en 1 mieke;

- 2 miekes;

- 2 gecastreerde bokjes;

- 1 gecastreerde bokje en 1 mieke.

Een bokje heeft als nadeel de specifieke bokkengeur, deze geur blijft in de kleren en aan handen hangen. Een bok is minder betrouwbaar en heeft soms zijn kuren.

Een mieke heeft als nadeel dat ze om de 3 weken vruchtbaar zijn en de bok zullen roepen (aanhoudend mekkeren)

Dus best kan je als speelkameraad volgende dwerggeitjes houden, ofwel:

- 2 gecastreerde bokjes;

- 1 gecastreerd bokje en 1 mieke;

- 2 miekes.

Bedenk eveneens dat een (gecastreerde) bokje beter koop is dan een mieke.

We wensen je veel plezier met jullie dwerggeitjes.

01/11/2014

25

01-5

Johanna

Reactie 't Novyhofke

Hallo 't Novyhofke,

Wij hebben 5 schaapjes en willen er enkele dwerggeitjes bijzetten. Nu onze vraag: Kan dat? Waar moeten we op letten.

Hallo Johanna (mooie naam),

Je vertelt mij niet welke schaapjes het zijn? Grote of kleine soort? Zijn er ook bokken bij?

Dwerggeitjes samen met schapen houden vormt normaal geen probleem, wel rekening houden met:

- Dwerggeitjes kunnen niet zonder stalletje. Ze hebben beschutting nodig tegen regen.

- Opgepast met schapendraad. De geitjes steken er hun kopje door, maar kunnen niet meer terug doordat de hoorntjes weerhaakjes vormen.

- De omheining dient voor dwerggeitjes minstens 1,20 hoog te zijn met goed afgesloten hekje, zo niet zullen ze vlug bij de buren zitten.

- De dwerggeitjes hebben brokken nodig met het mineraal "koper". Schapen kunnen geen koper verdragen. Dus eventueel apart brokken voeren.

- Opgelet indien er bij je schapen een bok zit, hij zou je dwerggeitenmiekes kunnen dekken. Je dwerggeitenbok kan ook schapenooitjes dekken. De lammetjes van zulke combinaties noemt men geloof ik, ben er niet heel zeker van: "scheit" of "gaap". Natuurlijk zijn deze diertjes niet vruchtbaar.

- Hoe de bokken (schapenbok en dwerggeitenbok) zich onderling gedragen weet ik niet. Heb er nog geen ervaring mee.

- Je moet natuurlijk voor dwerggeitjes een apart "Beslagnummerr" hebben. Aan te vragen bij DGZ Vlaanderen. Zie onze website 08. Geitjes houden. 10. Wettelijke verplichtingen

Verder wens ik je met je dwerggeitjes veel geluk. En vooral: geniet van je diertjes.

15/10/2014

24

03-4

Ilse

Reactie 't Novyhofke

Hallo 't Novyhofke,

Wij hebben een jaar terug een nieuw huis gekocht met wel 20 a gazon. We zoeken een oplossing om niet telkens die 20 a gazon te moeten maaien, dachten we eraan om de helft te omheinen en er dwerggeitjes op te zetten. We hebben al gegoogeld en lezen telkens dat geitjes gras nodig hebben maar er staat niet bij welk gras.

Nu onze vraag: is dat gazongras geschikt voor dwerggeitjes of moeten we er weidegras inzaaien.

Hallo Ilse,

Een dikke proficiat met je nieuwe woning.

Zie eveneens ons antwoord aan Alice op 19/06/2014.

Het gazongras is eveneens goed voor de geitjes alhoewel weidegras beter is. Geitjes zijn echte snoepers ze eten liever onkruid, kruiden en boomschors dan gras. Dus echte grasmachientjes zijn het eigenlijk niet. Ze zullen tijdens het grazen links en rechts alle soorten planten opnemen. Zuiver gazongras is natuurlijk eentonig voor de dwerggeitjes, maar na een tijdje zullen wilde graszaden in het gazon terechtkomen en zo het menu van de geitjes uitbreiden op voorwaarde dat je het gras in de weide niet afmaait. Opgepast met te sappig gras, daarom is het beter om eveneens wat hooi aan de geitjes te geven.

Veel geluk met de diertjes.

22/08/2014

23

02-3

Ludo

Reactie 't Novyhofke

Hallo 't Novyhofke,

Ik heb geen ervaring met dwerggeitjes, maar zou er graag enkele aankopen.

Daarom hierbij enkele vraagjes.

Waar koop je het best goede en gezonde dwerggeitjes?

Welke dwerggeitjes? Bokjes of vrouwtjes?

Wat is de aankoopprijs?

Hallo Ludo,

Je stelt veel vraagjes maar we zullen ze trachten te beantwoorden.

Je kan dwerggeitjes kopen bij:

- Een handelaar: hier een dwerggeitje kopen kost iets minder, maar je weet niet wat je koop. Bij eventuele vragen na aankoop moet je waarschijnlijk niet bij hem aankloppen.

- Een hobby-kweker: de dwerggeitjes zijn iets duurder, maar de kweker kan je de afkomst van het geitje aantonen. Een goede hobby-kweker zal al je vragen voor, tijdens en na aankoop beantwoorden. Ingeval van nood zal hij je altijd bijstaan.

Welke geitjes?

Vooraleer een dwerggeitje aan te schaffen moet men weten “waarom men een dwerggeitje” wil.

De prijs van het geitje hangt oa af waarvoor men het dwerggeitje wil aankopen, ook de kleur en aftekening bepalen de prijs.

- Wil men het dwerggeitje als speelkameraad voor de kinderen?

Men kan het best lammetjes kopen. Als de geitjes door de kinderen gevoerd en geaaid worden, zullen ze goede speelkameraden worden. De lammetjes moeten wel gezond zijn, maar de afstamming of de waarde op tentoonstelling zijn niet van belang. De kleur en aftekening is volgens je eigen (kinderen) voorkeur.

- Wil men het dwerggeitje omdat men graag dieren rond het huis ziet lopen?

Een gezonde dwerggeit is hier voldoende. De kleur en aftekening is volgens je eigen voorkeur.

- Wil men het dwerggeitje omdat dwerggeitjes klein zijn en weinig plaats nodig hebben?

Per dwerggeit heeft men 100 m² weide nodig en een stalletje 2 m².

- Wil men het dwerggeitje omdat men gericht wil fokken en eventueel aan tentoonstellingen wil deelnemen?

Men kan in dit geval best geitjes aankopen bij hobby-fokkers die aangesloten zijn bij een dwerggeitenorganisatie. Voor tentoonstellingen moeten de dieren ingeschreven zijn. De kennis van de rasbeschrijving van de dwerggeit is hierbij een noodzaak.

Kosten?

De belangrijkste kosten zijn:

    • aankoop, een bokje kost de helft van een mieke: bokje tussen de 30€ en 80€; een mieke tussen de 60€ en 120€;

    • ruwvoer (hooi, stro), geitenkorrel;

    • huisvesting;

    • gezondheidszorg;

    • bijdrage aan Sanitel: oormerken, kostprijs verbonden aan een beslag;

    • eventueel bijdrage aan Sanitair fonds;

    • eventueel heffing FAVV;

    • eventueel lidgeld dwerggeitenvereniging; registratiekosten; tentoonstellingskosten.

Bokje of mieke?

Hou nooit één geitje alleen, zorg steeds voor twee geitjes.

Het geslacht is belangrijk als men wenst te kweken met de diertjes.

Je kan best:

- 2 miekes (vrouwtjes);

- 1 bokje en een mieke (opgepast geeft lammetjes!);

- 2 bokjes, als er geen miekes in de omgeving zijn;

- 2 gecastreerde bokjes.

Zowel een bokje (niet gecastreerd) als een mieke hebben ook nadelen. Zo kan een niet gecastreerde bok stinken (bokkengeur), een mieke zal om de 3 weken (tijdens de vruchtbare periode) mekkeren.

14/07/2014

22

01-4

Carola

Reactie 't Novyhofke

Hallo 't Novyhofke,

We hebben 2-jarige dwergggeitjes, ze krijgen ’s avonds om18 uur geitenkorrels in hun stalletje. Ons probleem: al vanaf 15 uur beginnen ze te mekkeren telkens als ze iemand zien. In het begin deden ze dat niet. We hebben bang dat de buren gaan klagen. Wat te doen?

Hallo Carola,

Ik geloof dat je geitjes een beetje te veel verwend zijn, maar toch moet deze slechte gewoonte afgeleerd en een goede voedergewoonte aangeleerd.

De reden waarom ze langdurig mekkeren kan verschillende oorzaken hebben. De meest voorkomende kan zijn omdat:

- De geitjes zich eenzaam voelen. Is er een verandering in de kudde (geitje weggenomen uit de kudde)?

- Er voordien met ze gespeeld werd en nu niet meer en ze gezelschap en aandacht van een speelkameraad zoeken.

- Ze meerdere malen verwent werden met iets lekkers (brood, brokken) buiten de normale voederbeurten en terug iets lekkers willen.

- Ze liever brokken dan ruwvoer eten.

De enige echt helpende remedie is ze te negeren als ze blijven mekkeren en zeker geen snoepje (brood of brokken) geven om ze te doen zwijgen.

Om zo doende, de buren of zelf, niet zot te worden van het mekkeren is het aangewezen om de lawaaimakers gedurende een week op te sluiten in een apart binnenhok (2 m² per dwerggeitje) zonder dat ze andere dieren kunnen zien.

Enkel 2 keer per dag hooi en water geven op momenten dat ze niet mekkeren en ze voor de rest negeren (geen gras, brokken of brood geven).

Na een week hebben ze door dat mekkeren geen zin heeft.

Na deze week kan je ze terug buiten laten en voorlopig enkel 's morgens brokken geven (niet meer 's avonds) en kijken hoe ze reageren. Zeker geen snoep geven buiten de normale voederbeurten. Blijven ze mekkeren dan de remedie herhalen gedurende een week.

Ik weet het, het is streng, maar er is geen andere oplossing op korte termijn om ze de slechte gewoonte af te leren.

01/07/2014

21

02-2

Deborah

Reactie 't Novyhofke

Hallo 't Novyhofke,

Graag hadden wij ons zoontje volgend jaar verrast met 2 dwerggeitjes.

Hoeveel oppervlakte hebben de beestjes minimum nodig?

Ik heb al een beetje gegoogled en als ik het niet mis heb, worden de meeste lammen geboren in de lente. Reserveer je best een lammetje op voorhand of kom je gewoon langs als ze geboren zijn?

Wat is de kostprijs voor een dwerggeit-lammetje?

Hallo Deborah,

Fijn dat je dwerggeitjes voor je zoontje wil aanschaffen.

Dwerggeitjes kunnen de beste vriendjes worden van kinderen, ze moeten wel enkele regels volgen nl:

- dwerggeitjes zijn levende diertjes, men moet ze met respect behandelen;

- dwerggeitjes spelen graag, maar soms willen ze ook rusten;

- hou ze handtam door ze uit de hand brood te geven en met ze te spelen.

Andere regels:

- hou steeds minimum 2 dwerggeitjes (het zijn kudde dieren en kunnen niet alléén gehouden);

- koop enkel lammetjes en geen volwassen diertjes om "te leren spelen" met je zoontje;

- koop enkel bij een hobby-kweker en zeker niet bij een handelaar.

- koop bij een hobby-kweker die je ook na aankoop een antwoord kan (wil) geven op je vragen.

Dwerggeitjes zijn geen echte "grasmachientjes" ze eten wel gras maar ook onkruid en keukenafval.

De minimum oppervlakte is moeilijk te zeggen, is afhankelijk van de vruchtbaarheid van de grond en soort gras. Men kan stellen dat toch minimum 100 m² per dwerggeitje nodig is.

Bij ons worden de meeste lammetjes eind december/januari geboren, de lammetjes moeten daarna nog 3 maanden bij de moeder blijven tot maart/april en mogen dan naar de nieuwe thuis verhuizen. Een tweede golf van geboortes ligt rond half april.

Bij ons zijn de meeste lammetjes (bont) abrikoos of (bont) blauwschimmel van kleur, andere kleuren komen ook voor maar in mindere mate.

Er is veel vraag naar abrikoos en blauwschimmel lammetjes daarom hebben we een reservatielijst voor deze lammetjes. Voor andere kleuren (bont) wit/bruin en (bont) wit/zwart is er geen wachtlijst.

De prijs van een lammetje verschilt naargelang de kleur:

- mieke (vrouwtje): tussen de 80 en 120 €;

- bokje (mannetje): tussen de 50 en 80 €.

Alle vragen (en antwoorden) en nuttige informatie vindt je ook op onze website: http://sites.google.com/site/novyhofke.

Heb je nog vragen? Je mag ze mij steeds stellen per e-mail of telefonisch dag en nacht ('s nachts enkel in noodgeval natuurlijk).

19/06/2014

20

03-3

Alice

Reactie 't Novyhofke

Hallo 't Novyhofke,

Wij zijn onlangs verhuist naar onze nieuwe woning. Achter onze woning ligt ongeveer 8 a grond, er staat nu vooral onkruid op. Kunnen we daar zo dwerggeitjes opzetten of moeten we eerst gras inzaaien?

Hallo Alice,

Een dikke proficiat met je nieuwe woning.

Dwerggeitjes eten graag onkruid, opgepast met giftige planten natuurlijk. Zolang er onkruid op staat zullen de geitjes ervan eten, natuurlijk als het onkruid opgegeten is zal je toch weidegras moeten inzaaien. Het inzaaien kan het best na de zomer gebeuren (september). Zolang het nieuw weidegras onvoldoende is kan je bijvoederen met zelf gemaaid gras of hooi. Dat gemaaid gras niet te lang samengeperst in mand of zak bewaren, max. 1 dag kwestie gisting.

Opgepast ook met te vers gras, de geitjes kunnen er diarree van krijgen. Daarom altijd hooi bijvoederen.

Zorg natuurlijk voor een stevige omheining (minstens 1,20 m hoog), een stevige toegangspoort en natuurlijk een schuilhok tegen regen, wind en hevige koude.

04/05/2014

19

02-1

04-1

Liesbeth

Reactie 't Novyhofke

Hallo 't Novyhofke,

Prachtige website met goede en veel informatie, ja zelfs te veel informatie voor een leek als ik om te onthouden.

Is het niet mogelijk om met een aantal grondregels te omschrijven waarop ik moet letten bij aankoop en de verzorging van dwerggeitjes?

Hallo Liesbeth,

Je hebt misschien wel gelijk, het is veel informatie. Daarom hierbij een kleine samenvatting. Ik noem het de 14-geboden van een dwerggeitenhouder.

1. Bezoek meerdere kwekers en koop enkel gezonde jonge dwerggeitjes bij een hobbykweker.

2. Houd minimum 2 dwerggeitjes.

3. Zorg voor een droge, goed geventileerde stal (zonder tocht op de geitjes) en met voldoende licht.

4. 2 m² vloeroppervlakte voor 1 dwerggeitje + 1,75 m² vanaf het 2de dwerggeitje, met een nokhoogte van 2,50 m.

5. Mest regelmatig de stal uit.

6. 100 m² weide per dwerggeitje met een omheining van 1,20 m hoog.

7. Bomen en struiken beschermen met draadkorf.

8. Regelmatig de dwerggeitjes ontwormen en hoefjes kappen.

9. Geef de dwerggeitjes het juiste voer, op de juiste tijd, op de juiste wijze en in de juiste hoeveelheid.

10. Ververs 2X per dag het drinkwater.

11. Opgepast met beschimmeld voedsel en giftige planten.

12. Dagelijks de dwerggeitjes observeren en bij ziekte onmiddellijk de veearts bijroepen.

13. Normale en rustige omgang met de geitjes en behandel ze met alle respect.

14. Zorg voor een beslagnummer en voorzie de dwerggeitjes van oormerken.

Hopelijk heb je er iets aan.

01/04/2014

18

01-3

Chris

Reactie 't Novyhofke

Hallo 't Novyhofke,

We hebben 3 dwerggeitjes, ze zijn ongeveer 1 jaar oud. We willen er nog 2 of 3 dwerggeitjes bijzetten. We hebben een weide van 500m² en een ruime stal.

Nu onze vraag: Kan ik de nieuwe geitjes er gewoon bijzetten? Gaan ze vechten? Maak het uit of de nieuwe geitjes jong of oud zijn?

Hallo Chris,

Fijn dat dwerggeitjes tot je hobby behoren.

Koop enkel gezonde dieren bij een hobbykweker, zeker niet bij een veekoopman.

Zorg de eerste dagen voor een (doorzichtig vb betonnet) tussenschot in de stal, zodat de nieuwe geitjes toch rustig kunnen liggen en eten in de stal, als de geitjes op stal zijn (vb ’s nachts). In de weide kunnen ze natuurlijk samen leven, er is meer ruimte.

Ze zullen wel een beetjes vechten, dat is normaal en hoort erbij. Ze zullen mekaar niet ernstig verwonden. De strijd is nodig om de rangorde te bepalen. Eenmaal deze orde bepaalt zal het gevecht stoppen.

De leeftijd maakt geen verschil, een jong geitje zal zich natuurlijk vlugger gewonnen geven dan een oude geit. Zorg wel dat de geitjes dezelfde wapens hebben: dwz dieren zonder horens niet samen zetten met dieren met horens.

Wanneer je nieuwe dieren in een kudde brengt, breng je ook het nieuw milieu (ziekten) in je kudde. Het is daarom beter de nieuwe geitjes enkele weken in qarantaine te plaatsen. Maar ja, wie heeft dat geduld.

Daarom stel ik voor ze toch enkele dagen apart te zetten en ondertussen:

- de geitjes te behandelen tegen wormen met 2 verschillende ontwormingsmiddelen (enkele dagen tussen de 2 keuren laten);

- de geitjes te behandelen tegen luizen en vlooien.

Ik wens je veel geluk met je diertjes.

07/03/2014

17

10-1

Albert

Reactie 't Novyhofke

Hallo 't Novyhofke,

We hebben al enkele jaren 2 geitjes. We hebben ze enkel voor ons plezier, we kweken er niet mee en ze zullen bij ons blijven tot ze dood zijn. Ben ik verplicht oormerken aan te doen en om mij te laten registreren.

Hallo Albert,

Alle geitjes (maar ook schapen en herten) ouder dan 6 maanden of die hun geboorte plek verlaten moeten een uniek oormerk dragen in beide oren.

Iedere houder van geiten (ook een houder met slechts 1 geitje) moet geregistreerd staan bij Dierengezondheidszorg Vlaanderen met het fameuze "Beslagnummer".

Vanaf deze registratie is men verplicht ieder dier op te nemen in een "Register R3" en jaarlijks het aantal vrouwelijke dieren (op 15 december) door te geven aan DGZ.

Al deze regels kan je vinden op mijn website onder hoofdstuk 8 "Geitjes houden", rubriek 10 "Wettelijke verplichtingen".

01/03/2014

16

06-6

Rita

Reactie 't Novyhofke

Hallo 't Novyhofke,

We hebben 2 miekes en zouden graag lammetjes krijgen van onze miekes, maar helaas we hebben geen bokje.

Kunnen we bij jou een bokje huren? Of wat stel je ons voor?

Hallo Rita,

Ik moet helaas negatief antwoorden op je vraag. Ik leen mijn kweekbokje niet meer uit om te dekken. Heb dit in het verleden een aantal keren gedaan. Maar kreeg mijn bokje onverzorgd terug met oa vlooien. Eén keer was mijn teruggebracht bokje zelfs zeer ziek, heeft mij veel veeartskosten gekost

Ik stel voor om een jong bokje, minstens een half jaar oud om nu te kunnen dekken, aan te kopen en na een paar maanden (na dekking) terug te verkopen.

Afhankelijk van de kleur heb je al bokjes van 20 € (voor een bruin bokje), tot 60 - 70 € (voor een abrikoos) of 100 € (voor een blauwschimmel). Aan jou de keuze.

27/02/2014

15

06-5

Kelly

Reactie 't Novyhofke

Hallo 't Novyhofke,

Ons dwerggeitje heeft haar 3 lammetjes verloren en zijn nu op zoek naar een moederloos lammetje.

Hebben jullie zo'n lammetje of kennen jullie een kweker met zo'n lammetje?

Kunnen jullie ons ook tips geven om moeder en weeslammetje te verenigen?

Hallo Kelly,

Je stelt mij een eenvoudige vraag met een zeer moeilijk antwoord.

Ik weet niet hoe oud de lammetjes waren toen ze stierven?

Hoe lang is dat geleden?

Op dit ogenblik heb ik helaas geen moederloos lammetje.

Ik kan je wel wat informatie geven hoe ik het ooit heb gedaan.

Een (pasgeboren) lammetje plaatsen bij een andere moeder is zeer moeilijk, de moeder aanvaard normaal geen vreemd lammetje.

Het is mij ooit gelukt een lammetje van 1 dag oud te laten aanvaarden door een pas bevallen moeder waarvan de lammetjes gestorven waren. We hadden daarom het vreemde lammetje eerst helemaal nat gemaakt met lauw water en ingesmeerd met de nageboorte van de nieuwe moeder. Zodat de nieuwe moeder het lammetje kon drooglikken.

Is het lam ouder (ouder dan 1 dag) of is de bevalling van de moeder langer geleden (enkele uren) dan is het onmogelijk om de moeder en het nieuw lam te verenigen tot een nieuw gezinnetje. Zowel van de kant van de moeder als van de kant van het lam zal het helaas niet lukken.

20/02/2014

14

08-1

Sven

Reactie 't Novyhofke

Hallo 't Novyhofke,

We hebben 2 geitjes, 1 abrikoos en 1 zwart mieke. We willen graag lammetjes, maar wel abrikoos kleurige. Moeten we er een abrikoos bokje bijzetten of mag het ook een zwart of bruin bokje zijn?

Hallo Sven,

Om op je vraag te kunnen antwoorden is het goed om de basisregels van de erfelijkheid even door te nemen, zie daarom het gedeelte “erfelijkheid” onder hoofdstuk 8 “Geitjes houden” van onze website. Het zal van de erfelijke eigenschappen van het mieke en bokje afhangen of de lammetjes al-of-niet abrikoos zullen zijn en of ze fokzuiver (AA) of fokonzuiver (Aa) voor abrikoos zullen zijn.

Hierbij een samenvatting van de mogelijkheden bij kruising van:

- abrikoos mieke X abrikoos bokje, geeft in het slechtste geval 25 % niet-abrikoos lammetjes.

- abrikoos mieke X niet-abrikoos bokje, geeft in het slechtste geval 50 % niet-abrikoos lammetjes

- niet-abrikoos (zwart) mieke X abrikoos bokje, geeft in het slechtste geval 50% niet abrikoos lammetjes

- niet-abrikoos (zwart) mieke X niet-abrikoos bokje, geeft 100 % niet-abrikoos lammetjes.

20/02/2014

13

06-4

Jurgen

Reactie 't Novyhofke

Hallo 't Novyhofke,

Bedankt voor je hulp, die jullie ons gegeven hebben, bij het mieke dat haar lammetjes niet wou aanvaarden. Na enkele verplichte voederbeurten heeft het mieke de lammetjes wel aanvaardt.

We hebben het apart hokje voor de lammetjes nog laten staan, omdat het zo mooi is als de kleintjes er telkens invluchten als een onverwacht geluid horen. Normaals dank voor jullie hulp.

Hallo Jurgen,

Wat fijn dat de lammetjes het goed maken. Het geluk van de geitjes is ook het geluk van de hobbykweker.

06/02/2014

12

11-5

Linda

Reactie 't Novyhofke

Hallo 't Novyhofke,

Ons geitje, de speelkameraad van de kinderen, met de naam "Mieke" is de voorbije nacht gestorven. Wat moeten we nu doen? Mag ik het geitje in onze tuin begraven?

Beste Linda,

Wat erg voor jullie dat je vriendje en speelkameraad gestorven is. Maar helaas . . . zo is het leven. De dood hoort er eenmaal bij.

En neen, je mag het diertje niet begraven in je tuin.

Je moet "Rendac" verwittigen. Deze dienst zorgt voor de ophaling en verwerking van dode dieren.

Rendac kan je bereiken op tf nr.: 053/640234 (of 053/640222 wanneer je al een klantnummer hebt).

Adres:

Rendac NV

Fabrieksstraat 2,

9470 Denderleeuw

E-mail: klantendienst@rendac.com

28/01/2014

11

03-2

Rene

Reactie 't Novyhofke

Hallo 't Novyhofke,

We hebben hier een achterliggende weide van 500m², we willen er dwerggeitjes op zetten.

Maar nu ons probleem: in die weide ligt ook een vijver. Vormt deze vijver een probleem voor de geitjes? Kunnen ze verdrinken? Moeten we een omheining rond de vijver plaatsen?

Beste Rene,

De vijver vormt voor de geitjes geen probleem, ze kunnen nl zwemmen. De oever mag natuurlijk niet te steil zijn zodat ze eruit kunnen geraken.

Vroeg of laat zal er een geitje in de vijver vallen, zeker als je waterplanten in de vijver hebt. De geitjes vinden alles toch zo lekker, zeker waar ze moeilijk bij kunnen geraken. Opgelet met giftige planten natuurlijk in de vijver.

Wanneer ze 1 maal in de vijver zijn gesukkeld zullen ze het nooit meer doen.

Je mag natuurlijk de vijver altijd omheinen, maar is niet echt nodig (eventueel veiliger voor je kinderen).

16/01/2014

10

06-3

Jurgen

Reactie 't Novyhofke

Hallo 't Novyhofke,

Wij hebben in 2013 een mieke en bokje gekocht bij een kweker. Nu we in de problemen zitten wil (kan) deze kweker ons niet helpen.

Ik hoop dat jij ons wilt helpen, we zien geen andere oplossing. Het is de eerste keer dat we lammetjes hebben en willen ze zeker niet verliezen.

Ons probleem is het volgende: Het mieke heeft gisteren 2 lammetjes gekregen. De moeder aanvaardt echter de lammetjes niet, ze duwt ze telkens weg. Wat moeten we nu doen?

Beste Jurgen,

Het gebeurt nogal dikwijls dat een kweker wel lammetjes wil verkopen, maar als er problemen zijn, dan is de kweker niet te spreken.

Hierbij een hulpmiddel om de moeder te wennen aan de lammetjes en indien het niet lukt om de lammetjes met de papfles op te fokken.

Zet de moeder samen met de lammetjes in een kleine ruimte (max. 1m op 2m) en voorzie een zone in deze ruimte van 30 cm op 50 cm (voor 2 lammetjes) waar alleen de lammetjes in kunnen vluchten als het nodig is. Deze vluchtruimte kan je maken met latten, waar alleen de lammetjes door kunnen. Latten verticaal plaatsen en 8 cm van elkaar.

Verplicht de moeder om te laten zogen door deze vast te zetten tegen een muur (eventueel hulp van een 2de persoon is welkom) en leidt de lammetjes aan de tepel. Eventueel de lammetjes verplichten.

Dit moet je een 6 tal keer per dag herhalen (dus om de 4 uur). Uit ervaring weet ik dat na enkele verplichte voederbeurten de moeder de lammetjes wel aanvaardt.

Geef de moeder de tijd om te wennen aan de lammetjes. De volhouder zal winnen.

Vanaf het ogenblik dat de moeder de lammetjes aanvaardt mag je de vluchtkooi verwijderen, maar hou je toch nog enige tijd toezicht.

Indien de moeder de lammetjes ondanks alles toch niet aanvaardt, dien je ze van de moeder weg te nemen en ze met de papfles groot te brengen.

Zorg er alleszins voor dat de lammetjes de eerste melk (biest) van de moeder binnen krijgen. Indien niet van de moeder dien je kunstbiest te geven. Te verkrijgen bij Aveve onder de naam "Volostrum lam".

Een mengeling van 1 afgestreken koffielepel per 10 ml lauw water (40°C). Dit geven gedurende enkele voederbeurten. De overlevingskansen van een lammetje dat geen biest heeft gehad is nihil.

Verder dien je kunstmelk met de naam "Ovilac" te voederen, te verkrijgen bij Aveve. Een mengeling van 10 gr poedermelk per 50 ml lauw water (40°C). Sommige kwekers geven koeienmelk, maar ik ben er geen voorstaander van, de lammetjes krijgen nogal vlug diarree van deze melk.

Om de hoeveelheid melk (maar ook biest) te bepalen dat een lammetje per dag nodig heeft dient men het gewicht van het lammetje te kennen (dus iedere dag wegen).

Vb een lammetje heeft per dag 15 % van zijn gewicht aan melk nodig. Een lammetje van 2 kg heeft dus 300 ml per dag nodig, verdeelt over 6 voederbeurten geeft dat 50 ml per voederbeurt.

Hou er rekening mee dat te weinig geven niet goed is voor de groei van het lammetje, maar te veel is zeker zo slecht (kan diarree veroorzaken).

Wanneer het te koud is (lager dan 10°C) dien je ook een verwarmingslamp te plaatsen boven de lammetjes.

Zie eveneens onze website: "5. Opfok" onder rubriek "06. Kweek" van hoofdstuk "08. Geitjes houden".

Lammetjes met de papfles opfokken vraagt veel arbeid en geduld van de kweker, maar hij krijgt er zeer aanhankelijke geitjes voor terug, de zo genaamde "papfleslammetjes".

Ik wens je veel succes.

Je kan mij steeds bellen ingeval van problemen. Laat me iets horen hoe het afgelopen is.

10/01/2014

9

06-2

Karel

Reactie 't Novyhofke

Hallo 't Novyhofke,

Tot december stond er op jullie website dat bij jullie de nieuwe lammetjes geboren zouden worden in december. We zijn nu half januari en hebben jullie nu al lammetjes?

We zijn zinnens om er een paar te komen halen. Laat maar vlug iets weten.

Oh ja, prachtige website, het geeft ons een duidelijke beeld van dwerggeitjes en hun verzorging.

Beste Karel,

Dat heb je inderdaad goed gezien.

Volgens de datum van de eerste dekking van mijn kweekmoedertjes zouden de eerste lammetjes inderdaad moeten geboren zijn eind december. Maar helaas ... geen enkel geitje was na de eerste dekking zwanger .. oorzaak? Ik weet het niet. De natuur heeft rare kronkels en laat zich niet verplichten.

Ik vermoed dat het ligt aan het ontwormingsmiddel dat ik de bok gegeven heb kort voor de dekkingen. Vermoedelijk maakte dit ontwormingsmiddel de bok tijdelijk onvruchtbaar.

Ondertussen zijn toch een aantal miekes zwanger waarvan enkele hoogzwanger zodat de geboorte niet lang meer op zich laat wachten.

Onmiddellijk na de geboorte worden de lammetjes op de website gezet.

26/11/2013

8

01-2

Marc

Reactie 't Novyhofke

Hallo 't Novyhofke,

Ik heb thuis 2 dwergschaapjes lopen en wens daar nog een paar dwerggeitjes bij te zetten. Kan dat en waar op letten?

Beste Marc,

Dwerggeitjes houden samen met schapen of dwergschaapjes is zeer goed mogelijk.

Je moet er voor zorgen dat de dwerggeitjes, indien het regent, in tegenstelling van schaapjes, moeten kunnen schuilen voor de regen.

Je moet er ook op letten dat de korrels (krachtvoer) voor schapen, niet geschikt zijn voor dwerggeitjes. De korrels voor schapen bevatten immers geen koper, terwijl dwerggeitjes wel koper nodig hebben. Daarvoor is er voor geiten en herten een speciale mengeling.

Hoe je de schapen enkel de schapenkorrels en de geiten enkel de geitenkorrel kan geven, blijft een probleem. Eventueel de dieren gelijktijdig voeren: de schapen buiten en de geitjes in de stal voeren. Ofwel de dieren in een aparte stal voeren, de dieren wel opsluiten zolang men korrels voert.

29/10/2013

7

11-4

Peter

Reactie 't Novyhofke

Hallo 't Novyhofke,

Ik heb over enkele maanden terug een gecastreerd bokje gekocht. De kweker heeft het bokje zeer jong laten castreren.

Ik heb gelezen dat een te jong gecastreerd bokje op latere leeftijd problemen zal krijgen met de urinewegen. Hoe zit dat nu? Vanaf welke leeftijd kan men best een bokje castreren?

Beste Peter,

Het is mij ook bekend dat veel kwekers hun jonge bokjes al op zeer jonge leeftijd (al na enkele weken) laten castreren. Ze worden zo jong gecastreerd om te voorkomen dat ze op latere leeftijd de typische kenmerken van een bok zouden vertonen en dus ook zouden stinken (de fameuze bokkengeur).

Het klopt dat jong gecastreerde bokjes later niet meer zullen stinken. Maar zoals zo dikwijls heeft dit ook een keerzijde. Te vroeg gecastreerde bokjes krijgen later immers met grote zekerheid problemen met de urineweg en dat omdat deze urineweg niet volledig ontwikkeld (ruim) genoeg is. Blaasstenen en -gruis kunnen vast komen te zitten in deze te enge urineweg en verschrikkelijke pijn veroorzaken.

De ideale leeftijd om een bokje te castreren is na de leeftijd van 6 maand. Op deze leeftijd is de urineweg voldoende uitgegroeid. Men loopt dan wel het risico dat het bokje later misschien gaat stinken.

Men moet de voor en nadelen afwegen. Wat primeert de gezondheid van het diertje of de eventuele bokkengeur later? Aan jou de keuze.

24/09/2013

6

01-1

Stefany

Reactie 't Novyhofke

Hallo 't Novyhofke,

We hebben hier wat braakliggende grond achter ons nieuw huis, er lopen nu een paar kippen op, we willen er ook een paar dwerggeitjes opzetten. Kunnen dwerggeitjes samen met kippen gehouden worden?

Beste Stefany,

Dat kan zeker. Je moet er wel op letten dat de geitjes niet van de kippenkorrels kunnen eten. Indien de geitjes erbij kunnen dan blijven ze ervan snoepen tot ze dood vallen. Het zijn echte snoepers.

Wat je kan doen is het bakje met de kippenkorrels zo plaatsen dat de geitjes er niet bij kunnen of in een bakje doen met draad afgedekt waar alleen de kippen met hun kopje doorkunnen. Zorg er echt voor dat de geitjes NIET met hun kopje door het gaas kunnen. Waar hun kopje door kan zal binnen de kortste keren ook hun lijfje doorkunnen. Kies dus een stevige gaas met kleine mazen om het bakje met kippinkorrels af te dekken.

Denk er ook aan dat de omheining stevig genoeg moet zijn. Een omheining voor kippen is niet voldoende stevig voor dwerggeitjes. Je kan er eventueel een elektrisch draadje voorzetten dan blijven de geitjes van je omheining af.

Oh ja, ik wens je veel geluk met je dwerggeitjes. Koop wel diertjes bij een kweker met dierenliefde.

18/09/2013

5

06-1

Karel

Reactie 't Novyhofke

Hallo 't Novyhofke,

Ik heb bij mij 2 miekes ze zijn nu 8 maanden.

We zouden graag lammetjes hebben, maar we hebben een vraagje: Wanneer mag ik ze laten dekken?

Beste Karel,

Volgens meerdere boekjes over "dwerggeiten" spreekt men over de leeftijd van 9 maanden voor aleer te dekken.

Men spreekt dan over dwerggeitjes en niet over mini-dwerggeitjes.

Bij mij moeten de mini-dwerggeitjes 12 maanden oud zijn. Op deze leeftijd is het toekomstig moeder al behoorlijk uitgegroeid en is de kans op een keizersnede veel kleiner. Opgepast wanneer er een bokje bijloopt. Vanaf 6 maanden oud zijn ze al vruchtbaar en kunnen gedekt worden.

30/08/2013

4

03-1

Eddy

Reactie 't Novyhofke

Hallo 't Novyhofke,

Ik heb thuis een braakliggende grond met wat gras en onkruid op. We hadden gedacht om er dwerggeitjes op te zetten. De achterliggende grond is ongeveer 20 m op 10 m. Hoeveel dwerggeitjes mag ik er op zetten?

Beste Eddy,

Je hebt dus ongeveer 2 a grond. Hou er rekening mee dat 1 dwerggeitje ongeveer 1 a (10 m op 10 m) nodig heeft. In de veronderstelling dat het diertje van het gras moet kunnen eten. Je kan er meer dieren op zetten maar dan dien je zeker met hooi bij te voeren.

De weide dient natuurlijk ook een degelijke omheining te hebben minstens 1,20 m hoog.

Een stalletje voor de diertjes is eveneens nodig, waar ze kunnen schuilen bij regen.

Denk ook aan de bescherming van uw bomen, geitjes eten zeer graag de schors van de bomen.

Veel geluk met de diertjes.

19/08/2013

3

11-3

Christopher

Reactie 't Novyhofke

Hallo 't Novyhofke,

Is het mogelijk om een bezoekje te brengen bij uw geitjes, zou graag in 2014 2 geitjes willen verzorgen bij mij thuis.

Beste Christopher,

Een bezoekje brengen is altijd mogelijk.

Wel eerst een tf-afspraak maken, kwestie van thuis te zijn.

05/04/2013

2

11-2

Nicole

Reactie 't Novyhofke

Beste 't Novyhofke,

We zijn geïnteresseerd in een koppeltje, maar nu komt het probleem: we gaan later verhuizen. Hoe kunnen we de geitjes vervoeren?

Beste Nicole,

De geitjes kunnen het best vervoerd worden in de autokoffer, leg wel een plastiek of bache op de koffervloer voor de opvang van eventuele uitwerpselen of urine.

Ik weet niet hoelang het vervoer zal duren, maar het best is een donkere autokoffer. Zolang het donker is zullen de diertjes zich neerleggen en alzo rustig zijn.

Je wenst "een koppeltje", nu weet ik niet wat je verstaat onder een koppeltje.

Bedoel je 2 miekes (vrouwtjes)? Hou er rekening mee dat deze om de 3 weken vruchtbaar zijn en 2 dagen op de bok zullen roepen (mekkeren). Niet goed voor de buren!

Bedoel je een mieke en een bokje? Hou er dan rekening mee dat er lammetjes geboren kunnen worden, tenzij je het bokje laat castreren. Een niet-gecastreerd bokje zal ruiken wanneer het mieke vruchtbaar is. Het mieke zal helaas om de 3 weken naar een bokje roepen.

Bedoel je 2 bokjes? Dan ben je verplicht om deze te castreren. Dat om gevechten tussen de 2 bokjes te voorkomen en de bokgeur te vermijden.

Een tijdig gecastreerd bokje ruikt niet meer!

Dus aan u de keuze.

31/03/2013

1

11-1

Fam. Van Leur

Reactie 't Novyhofke

Hallo 't Novyhofke,

Het gaat erg goed met het mieke dat we bij jou gekocht hebben! Ze heeft het naar haar zin.

Heel erg bedankt! We zijn heel blij met haar.

Hallo,

Ik hoop dat ze goed thuis geraakt zijn: het geitje en uw man.

Draag zorg voor het diertje, het is een levend wezentje.

Indien je wil kweken met het geitje, zorg er dan voor dat het 1 jaar is vooraleer er mee te kweken.

Verder wens ik u veel geluk met het geitje.

Stuur me een foto wanneer het diertje lammetjes heeft.