Videogames

De Katholieke Hogeschool Limburg heeft een primeur. Het departement lerarenopleiding start een postgraduaat om leerkrachten te leren hoe ze videogames in hun lessen kunnen integreren. Bedoeling is nieuwe vaardigheden aanleren en gedemotiveerde leerlingen uit de put helpen. (HBVL 23/04/2009)

Stel je voor. We maken een reisje naar Afrika. In een dorpsschooltje zitten 50 kinderen op ruwe banken of op de grond. Papier is een luxe, een potlood of balpen een kostbaar bezit. De zwaar onderbetaalde onderwijzer heeft een aftands bord en een krijtje. De kinderen leren enthousiast Engelse woordjes die op het bord staan. Ze zijn bij de gelukkigen want vele kinderen in de verre omgeving hebben nog nooit een school gezien. De leraar vertelt het volgende waargebeurd verhaal.In een ver land wonen kinderen die thuis alles hebben: TV, computer, mp3-speler, GSM, spel-console, boeken … Elke werkdag 'mogen' die kinderen naar school gaan. Voor de rest hoeven ze niets te doen, zeker geen water halen 15 km verderop. Ook in de school staat van alles: TV’s, DVD- spelers, computers, beamers, kopieermachines, elektronische schoolborden, volledig uitgeruste vaklokalen, mediatheek, gymzaal en zoveel papier en pennen als je maar wil. Toch zijn de kinderen in dat rijke land niet gelukkig. Ze vinden dat ze veel te veel moeten leren en ze zijn schoolmoe. Het interesseert hen allemaal niet meer. Als ze ’s avonds dan ook nog huiswerk moeten maken, tussen het chatten en SMS'en door, beseffen ze pas echt hoe zwaar hun leven is. Gelukkig zijn er in dat verre land nog mensen die bezorgd zijn om die zwaarbeproefde jongeren. Ze integreren videogames in de lessen zodat naar school gaan weer interessant en uitdagend wordt. Nu zijn die kinderen weer blij en leven ze nog lang en gelukkig.

Misschien kunnen we de onderwijsbudgetten van de hele wereld op een hoop gooien en ervoor zorgen dat alle kinderen die willen leren, de kans krijgen. Wedden dat dit meer motiverend werkt dan videogames.

(J.V.)

Lees ook: "Alles kan beter met videogames"

Subpagina's (1): Alles kan beter met videogames !!!