Standaardtaal versus tussentaal.

Vroeger sprak bijna iedereen dialect. Op school probeerde men je ABN te leren, Algemeen Beschaafd Nederlands. Het was zo simpel allemaal ... zongen de Fixkes. Nu wordt er steeds minder dialect gesproken. Op school probeert men nog altijd het Algemeen Nederlands ("beschaafd" is al een tijdje pleonastisch) te gebruiken en aan te leren maar hoe lang nog. Er is een nieuw fenomeen ontstaan: tussentaal, ook wel Verkavelingsvlaams of Soapvlaams genoemd.
Het is een
mengvorm van standaardtaal en dialect. Waar men dialecten nog kon beschrijven en localiseren, is dat met tussentaal onmogelijk. Het probleem is dat er zoveel varianten zijn als Vlamingen. Ieder spreekt zijn eigen tussentaaltje en verder kan men er geen zinnig woord over zeggen. Als Willem Vermandere een liedje inleidt in Limburg, spreekt hij geen zuiver West-Vlaams, al hoor je natuurlijk dat hij een West-Vlaming is. En als advocaat Walter Damen een beklaagde verdedigt, spreekt hij geen Antwerps maar hoor je wel dat hij van Antwerpen komt. Willem geeft als uitleg dat, als hij echt “plat” West-Vlaams spreekt, de meesten hem niet verstaan. Walter zal waarschijnlijk zeggen dat hij niet te “bekakt” wil klinken. Beide heren spreken iets dat tussen AN en hun dialect in ligt.
Tot zover geen probleem, ware het niet dat er taalkundigen zijn die “tussentaal” zo belangrijk vinden, dat ze minder belang aan het AN willen hechten. Dat is vreemd. Je zou denken; hoe meer varianten en vreemde invloeden, hoe meer behoefte aan een standaard. Laat mensen hun tussentaal spreken onder mekaar zoals ze vroeger dialect spraken maar laat ze ook Algemeen Nederlands horen en leer ze het gebruiken. Het argument dat in een soap (b.v. Thuis VRT), AN onnatuurlijk klinkt, is heel flauw. Toen Carry Goossens (Oscar Crucke) Antwerps moest spreken in Lili en Marleen (VTM), dat klonk pas onnatuurlijk. Nog een veelgehoord argument is dat bijna niemand perfect AN kan spreken en schrijven. Dat zou correct Nederlands elitair maken? Er zijn ook maar heel weinig mensen die nog nooit een verkeersovertreding hebben begaan. Zullen we de wegcode dan maar minder strikt gaan toepassen wegens te elitair?
Laat alstublieft het Algemeen Nederlands, zoals Martine Tanghe het zo mooi spreekt, de norm blijven op TV, op school en in het openbare leven. Elke taal die zichzelf respecteert, heeft een standaardvorm. Laat toch verloedering niet de nieuwe norm worden.

PS Van een TV-kok mag men toch AN verwachten, niet? Met een j-klank achteraan smaken (klinken) een ui en een ei veel beter hoor Jeroen.