Triangles equilàters i pentàgons plegant paper

Segur que ja saps fer-te un quadrat de paper si tens un full. Plegues per la diagonal fent coincidir el costat curt sobre el llarg per tenir dos costats iguals. L'angle recte ja te'l dona el full inicial. Ara aprendrem a fer altres polígons.

Què necessites?

Paper. Poden ser dinA4 per fer quadrats i triangles, i tires més primes per fer els pentàgons.


Aprenem a fer triangles equilàters.

Necessites un full o una tira de paper. El primer plec és marcar la línia del mig del rectangle. Després has de dur el vèrtex de dalt sobre la línia central, fixant el vèrtex de sota. Amb això tens els angles de 60º que necessites per a fer els triangles. La resta de plecs t'animem a fer-los fixant-te en el que veus al paper. Quan vegis el triangle equilàter pots tallar les puntes que et sobren.

Ara anem a fer pentàgons regulars. Només necessites una tira de paper i fer-li, amb molta cura, un nus com si el fessis amb un cordill. Para atenció quan gires la tira i ves estrenyent-la a poc a poc.

Segur que tu o la teva família sabeu fer altres construccions de papiroflexia més complexes. Què tal si les fas i n'envies una fotografia als teus companys de classe? Avions de paper de diferents tipus, vaixells de paper, jocs de cel-infern, granotes que salten o el típic ocellet. Per internet pots trobar vídeos i esquemes que et poden ser de molta ajuda.

Informació per a mestres i famílies. Per què és interessant aquesta proposta?

  • La papiroflèxia ens ajuda a millorar la coordinació visuo-manual. Té una corba d'aprenentatge molt alta. A la que aprenen a fer les primeres construccions i s'hi aficionen, van agafant molta agilitat i vista per fer-ne d'altres.

  • Si parlem amb ells els podrem fer adonar de propietats dels polígons regulars: tenen els costats iguals i els angles iguals. I la mida dels angles es manté, sigui quina sigui la mida dels costats. Podem fer servir una construcció per mesurar i comparar els angles amb les altres.

  • Animeu-los també a fer diferents construccions que ben segur que vosaltres coneixeu: el vaixell de paper, l'ocellet, el joc de cel-infern...

  • I si s'ho passen bé, ajudeu-los a buscar esquemes d'altres construccions senzilles i vídeos. Els donarà eines per interpretar instruccions, passar del pla a les tres dimensions.

  • Podeu trobar més informació a la campanya de Laboratori de Matemàtiques del CESIRE.