Endevina números que no pots veure

Què necessitem

Uns quants daus

Què farem?

Servir-nos d’una norma que segueixen la majoria de daus: la suma dels punts de les dues cares oposades és 7 per fer veure que fem màgia i, alhora fer càlcul. És important que comproveu que els daus que teniu segueixen aquesta norma abans de començar.

Com ho farem?

Posarem un dau sobre la taula i preguntarem si saben quin número hi ha a la cara de sota, la que toca a la taula i... feu com que ho endevineu. Per exemple, si a sobre hi ha un 5, a sota hi haurà un 2. Repetiu-ho unes quantes vegades amb diversos números, amb la intenció que es preguntin com us ho feu per endevinar-ho sempre.

Deixeu que es mirin els daus tot intentant trobar la norma i quan l’hagin descobert, amb més o menys ajuda vostra, animeu-los a que siguin ells els que ho plantegen a altres i els endevinin el número i es facin passar per mags.

A continuació, podeu augmentar la dificultat posant dos daus de costat i preguntant quants punts hi ha, entre les dues cares que toquen a la taula. Per fer-ho han de pensar que sota del 5 hi ha un 2 i sota del 6 un 1, per tant hi ha 3 punts. Feu que primer ho pensin i després ho comprovin.

Més difícil encara és saber quants punts sumen els punts de les cares d'una pila en la què hi ha cares amagades que no es poden veure, per exemple la de la imatge. Deixeu que hi pensin, que s’hi concentrin una estoneta, que pensin amb com poden fer servir el què saben per respondre-ho. No tingueu pressa.

La clau està en pensar que si la suma de les dues cares oposades sempre suma 7

  • les dues del dau vermell que no es veuen sumen 7

  • les dues del dau verd que tampoc es veuen també sumen 7

  • La cara que no veiem del dau blau té 3 punts, perquè la de sobre en té 4.

  • Per tant la resposta és 17 (7 + 7 + 3 = 17)

Es pot fer el mateix abans amb dos daus, o bé després amb 4 o 5…

També es poden posar un amb dues cares tapades, la que es recolza sobre la taula i la que queda tapada per la paret, i mirar de saber quants punts sumen els de les cares tapades. Per exemple, en el cas que veiem un 2 i un 4 les cares ocultes són un 5 i 3 respectivament: la suma és 8. També podem pensar que les dues cares que veiem i les que no veiem sumen 14 (7+7) i restar la suma que veiem (14-6=8)

En el primer cas 5 + 3 = 8 i en el segon n'hauríem de d’afegir 3 al 8 i deduir quan sumen les cares que es toquen dels dos daus mirant les cares laterals.

Podem fer el mateix amb dos daus. En el cas de la imatge, fent raonaments semblants als d'abans, descobrirem que la suma és 11.

Informació per a mestres i famílies. Perquè és interessant fer-ho?

  • Perquè a més d’ajudar a automatitzar les sumes amb resultat 7 obliga a “imaginar” el número que no veu.

  • Fomenta per tant la representació mental dels nombres, però també la representació de l’espai al imaginar les posicions. És a dir treballa nombres i geometria de manera connectada