Quant temps falta per...

Què necessitem?

Un rellotge a la vista, si pot ser amb el número de cada hora escrit, no només indicat amb una ratlleta.


Què farem?

Fer servir el rellotge en situacions diverses, ajudar a comprendre millor el seu funcionament i anar interioritzant el temps que representa.

Com ho farem?

Proposant situacions en les que el rellotge sigui una referència necessària. A partir d’aquestes situacions, mirarem d’avançar tant en la percepció del temps com en la manera de mesurar-lo.

Sovint quan som per casa va bé delimitar el temps que es dedica a alguna cosa, o indicar en quin moment farem una determinada activitat i podem fer servir el rellotge per fer-ho.

Comentaris com ara: "Esperem una mica", "dinarem quan el rellotge marqui la una", o bé... "d’aquí a un quart d’hora obrirem la televisió perquè és l’hora de…" . O fins i tot, "d'aquí a deu minuts hem d’apagar el foc, pensem-hi".

Tenir un objectiu promou l'interès per conèixer el més bàsic del rellotge i ens permet posar l’atenció en diferents aspectes i relacionar-ho amb la percepció del temps.

Sovint va bé ajudar-nos amb un despertador o qualsevol rellotge que tingui alarma. Si volem que s'hi fixin per exemple en l’hora en punt, o en un quart… podem posar l’alarma perquè soni just en aquell moment, i així veuen la posició exacte de les busques. És evident que hem de tenir en compte l’edat però també depèn de l'interès que hi tinguin.

Informació per a mestres i famílies. Per què és interessant aquesta activitat?

Conèixer el rellotge porta a reconèixer la sèrie dels nombres fins al 12 i de veure’ls ordenats i repartits entorn al perímetre d’un cercle. La distribució dels nombres indica la identificació de quarts i meitats. El sis sempre sota del 12, el 3 a la dreta del que ho mira, i el 9 a l’esquerra, marcant els 4 quarts. Cada quart a més, està subdividit en 5 espais, els minuts. Els termes quart, doble i meitat i una volta sencera es van fent familiars amb el rellotge.

Un altre tema interessant del funcionament del rellotge és que cada busca es mou a una velocitat diferent, mentre la més prima dóna una volta cada minut, la llarga tarda una hora i en aquest temps, la curta es mou només la distància entre un número i el següent.

Hi ha doncs una colla de convencions que cal aprendre i interpretar i va bé fer-ho quan s’hi pot dedicar-hi temps sense presses.